Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Na co komu wogóle światło 2.8

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie Na co komu wogóle światło 2.8

Witam wszystkich,przymieżam się do jakiegoś szkiełka i tak czytam o szkłach pozasystemowych, ze światłem 2.8, i tak czy to tamron czy sigma (17-50,28-75,17-17), wszyscy piszą że jak się przymknie do 4.0 lub dalej to będzie ostro bo na 2.8 mydli więc się zastanawiam czy jest wogóle sens wydawać prawie 2 k, na szkło, skoro możemy nabyć tj.17-85,28-135, lub nawet kita który do 30mm nie jest najgorszy, a to wszystko do odbitek max.15x21,
    Wiem, że liczy się kultura parcy, a USM to USM,
    Może jak ktoś chce światło, to powinien sobie kupić manuala chociażby 50-tke

pozdrawiam wszystkich

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może najpierw popstrykaj jakimś f/1,4 czy w ogóle czymś jaśniejszym od kita, a potem wymyślaj
    jak nie widzisz różnicy, to przestań się martwić, ale większość ludzi nie będzie chciałą wrócić do światła 4-5,6
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jacy wszyscy piszą że trzeba przymknąć ? typowe pitolenie...
    no comment...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moje podejście : zoomy f/4 + jasne stałki. f2 lub jaśniej mamy dzięki małym stałkom, a f/4 w zoomach wystarcza w większości zastosować, za to oszczędzamy na wadze, gabarytach (i portfelu). Jak potrzeba płytkiej GO - podpinamy stałkę. W pozostałych wypadkach f/4 (przy FF i tak zwykle przymykam). W pomieszczeniach - lampa zewnętrzna.

Portretowe zoomy są już cieżkie przy f/4 (L-ki), przy f/2.8 to już nieporęczne behemoty które zwykle zostają w domu bo nie chce nam się ich dźwigać.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

wcale nie wymyślam, cały czas jechałem na stałkach w poprzednim systemie czy to był helios,czy takumary, i wiem jak to jest ze światłem, bo znam różnice i mnie tam płytka głebia rozwalała:-Dw pozytywnym słowa tego znaczeniu, tylko te obiektywy kosztowały groszę, i nie były to zoomy

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Światło światłem, często 2.8 jest za ciemno, fakt. Często też lepiej przymknąć do 4.0/5.6 by zyskać na jakości. Dlaczego więc opłaca się kupować szkiełko 2.8?
    Po to, by uzyskać większą precyzję AF, niezależnie od użytej przysłony.

Cytat z instrukcji 5D, str. 78:
    "Wpływ jasności obiektywu na automatykę ostrości
    Automatyka ostrości EOS 5D działa bez ograniczeń, gdy obiektyw ma jasność f/2.8 lub większą.
    Obiektywy o jasności f/2.8 lub jaśniejsze
    Centralny punkt AF działa jako czujnik krzyżowy, wrażliwy na linie pionowe i poziome. Wrażliwość na linie pionowe jest dwukrotnie wyższa niż na linie poziome.
    Obiektywy o jasności do 5.6
    Centralny punkt AF działa jako czujnik krzyżowy. Pozostałe punkty AF działają jako czujniki pionowe lub poziome.
    Okrąg punktowego pomiaru światła obejmuje 6 niewidzialnych punktów Assist AF działających w trybie nastawiania ostrości AI SERVO AF. Punkty Assist AF (4 wokół pkt centralnego) mają taką samą czułość na linie pionowe jak centralny punkt AF przy f/2.8. Punkty Assist AF (pozostałe 2) mają taką samą czułość na linie poziome jak centralny punkt AF przy f/5.6."

Jak dodamy do tego USM jaki oferuje canon, oraz np. działający AF i stabilizację po podpięciu extendera x2 do 70-200 2.8 IS, to mamy powód do takich a nie innych cen zoomów 2.8.

A jak ktoś faktycznie chce światło, nie pozostaje nic innego jak jasne stałki.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

no myślę, że mellan to co piszesz ma sens, co do punktów krzyżowych, kupując jasną portetówkę czy zooma i działaniem af, ciekawi jaki jest skok jakościowy co do af w 50d z jasnymi szkłami i punktami krzyżowymi, wiem że af to sprawa indywidualna każdego szkła i systemy, jedne robia "bzzz bzzz" drugie"szzz szz"
    Dlatego w systemie "P" mnie te bzzz tak denerwowało:-D
    Nawiązując jeszcze na koniec do stałek żal mi było się pozbywać stałki 200/3.3 Super albinar auto

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    Witam wszystkich,przymieżam się do jakiegoś szkiełka i tak czytam o szkłach pozasystemowych, ze światłem 2.8, i tak czy to tamron czy sigma (17-50,28-75,17-17), wszyscy piszą że jak się przymknie do 4.0 lub dalej to będzie ostro bo na 2.8 mydli więc się zastanawiam czy jest wogóle sens wydawać prawie 2 k, na szkło, skoro możemy nabyć tj.17-85,28-135, lub nawet kita który do 30mm nie jest najgorszy, a to wszystko do odbitek max.15x21,
    Prowokacja? :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Zauważ tylko, że obiektyw 2.8 możesz domknąć do 4.0 i uzyskać lepszą jakość optyczną niż gdybyś miał obiektyw o świetle 4.0.
    Plus dodatkowo sprawniejsze działanie autofocus.
    Btw. 2.8 to też tak super jasno nie jest

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

W pełni się z Tobą zgadzam krzysztofr tylko jaki argument dla ksiegowego"żony" dać, skoro twierdzi że zdjęcia z kita są w zupełności zadowalające,a ja chciałbym jakiegoś tamiego z 2.8(28-75,17-50).Załamkaa sama zachwycona jest płytką głębią ze starych stałek
    Może za bardzo wyniosłem przyzwyczajenia ze stałek, i tesknie za brakiem głębi:-D, gdzie też przymykało się do granic możliwości, aby mieć stosunek ostrości do głębi,
    Jeśli byłoby to możliwe to robiłbym zdjęcia na stałkach,:-D,ale żonka nienawidzi manuala,i ma awersje do manualichyba pojdę na kompromis i kupię jej kompakta:-D

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów