Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Kilka pytań i wątpliwości początkującego dot. fot. studyjnej

Domyślnie Kilka pytań i wątpliwości początkującego dot. fot. studyjnej

Witam,

To mój pierwszy post tutaj i od razu z pytaniami. No cóż, takie życie. Żeby nie przeciągać od razu przejdę do meritum.

Otóż mam w swoim posiadaniu:
    - aparat Canon 500d
    - 2x lampy Jinbei 250W z softboxami 60x90cm
    - kit 18-55mm
    - Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)
    - czarne tło

Interesuje mnie robienie zdjęć niewielkich części garderoby jak np. czapki oraz sylwetek ludzkich.

Jako że jestem totalnym amatorem próbowałem sobie dzisiaj różnych ustawień, ażeby zdjęcia wyszły jak najbardziej pro. I co? Jestem totalnie załamany. Problemy, które napotkałem przerosły mnie i w związku z tym mam kilka pytań, które tu wypunktuję dla jasności.

1. Przy robieniu zdjęć z jedną lampą i softboxem zdjęcia wychodzą bardzo prześwietlone. Próbowałem różnych ustawień, zarówno w trybie manualnym jak i półautomatycznych. Ustawiałem na lampie różne czasy mignięcia od 1/16 do 1/1. Starałem się ustawiać czas naświetlania taki sam jak mignięcia lampy i **** - prześwietlone. Jedyna wartość przesłony jaka dawała jako takie efekty to F22! ISO było rzędu 3200 przez co zdjęcia były b. ziarniste. Co robię źle? Dodam, że odległość softboxa od celu była jakieś 1,5m. Za blisko? Może zmienić iso? Tylko, że z tym iso jest kolejne pytanie.

2. Dlaczego przy ustawieniach iso niższych niż 3200 lampa się nie wyzwala?

Dodam, że zdjęcia robiłem korzystając z EOS Utility oraz Live View. Oczywiście bez Live View lampa też się nie wyzwalała. Migała jedynie przy wartościach wyższych niż 3200.

To na razie tyle. Jeśli coś mi się przypomni będę na bieżąco pisał.

Bardzo proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam gorąco!

2.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seraf Zobacz posta
    ... Starałem się ustawiać czas naświetlania taki sam jak mignięcia lampy i **** - prześwietlone. Jedyna wartość przesłony jaka dawała jako takie efekty to F22! ISO było rzędu 3200 przez co zdjęcia były b. ziarniste. Co robię źle? ...
    Łomatko! A skąd takie parametry???

W studio użyteczne iso to iso-100 (200-400 w wyjątkowych przypadkach).
    Czas naświetlania zgodny z czasem synchronizacji czyli dla aps-c 1/200s-1/250s, lub nieco dłużej, ale 1/16s?
    Przysłony w zależności od potrzeb żądanej sfery głębi ostrości, ja najczęściej operuję pomiędzy f/3.5-f/11.
    Pod to wszystko ustawiasz moc lamp, żeby zagrało.

Dziwny pomysł: czas naświetlania taki jak czas lampy...
    Hmmm... długa droga przed Tobą.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Pro to to jeszcze długo nie będzie wyglądało.

Proponuje poczytać podstawowe informacje dotyczące zależności ISO Czas Przesłona. Oraz inne podstawy fotografii.

Raczej nie uzyskasz odpowiedzi na te pytania na forum. Gdyż z tego co piszesz wychodzi, że nie posiadasz żadnej wiedzy o fotografii. A żeby zrozumieć porady należałoby je znać.

Powodzenia w zgłębianiu wiedzy.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Bo kolega Seraf chyba pomylił czasy z mocą lampy. Faktycznie - dłuuuga droga...
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

O super! Właśnie o takie konkrety mi chodziło. Dziękuję Mellan.

Jak mówiłem jestem totalnym zerem i dopiero zaczynam się w to "bawić". Wszelkie tego typu rady są dla mnie jak zbawienie.
    Pokażę może tył mojej lampy. Być może źle interpretuję pokrętło i nie jest to czas mignięcia lampy (niestety nie posiadam instrukcji)?

Na co najlepiej ustawić?

A ktoś ma pomysł o co chodzi z tym wyzwalaniem lampy dopiero od iso >3200?

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

ej ej zostawcie chłopaka, przynajmniej próbuje. http://foto.jasiu.pl/ to moze pomóc, mimo że jest o lampach reporterskich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to jest moc lampy 1/1 czyli pełna moc 1/16 - 1/16 mocy itd.
    a i ISO nie powinno mieć tu znaczenia. czas migawki w aparacie od 1/200 do 1/100 ustawiaj.

sorry za te posty.
    Ostatnio edytowane przez iso ; 31-07-2010 o 21:22 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Poznań

Domyślnie

... ktoś ma pomysł o co chodzi z tym wyzwalaniem lampy dopiero od iso >3200?
    A coś się uparł na te 3200?
    Wraz ze zwiększaniem szybkości iso pogarsza się kontrast i wzrastają szumy - zwiększając iso uwrażliwiasz matrycę na światło. Do tego jednocześnie przymykasz przysłonę - działając wprost przeciwnie. Brak sensu i logiki.

Tak jak pisze xsardas, czytaj o zależnościach, a załapiesz. Podstawy są nawet w instrukcji.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Uparłem się ponieważ przy niższych iso lampa nie wyzwalała się. Nie wiem dlaczego

Miasto
    Poznań

Domyślnie

...Na co najlepiej ustawić?...
    Moc lampy zmniejsza się im większym softboxem rozpraszasz. Zmniejsza się również wraz z odsunięciem lampy od obiektu. Pomijam oczywisty wpływ ustawionej przysłony, tak więc nie ma prostej recepty, wszystko zależy od potrzeb i koncepcji na zdjęcie.
    Czas czy 1/100s czy 1/200s nie ma wielkiego wpływu - błysk trwa krótko. Zwiększając czas łatwiej o zarejestrowanie światła zastanego, poza błyskiem. Do tego wzrasta ryzyko poruszenia zdjęcia, w więc statyw.
    Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    ... http://foto.jasiu.pl/ to moze pomóc, mimo że jest o lampach reporterskich...
    To inna sytuacja. Post serafa traktuje o fotografowaniu z błyskiem w studio, nie w plenerze.
    Stronkę jak najbardziej polecam, ale chodzi w niej o sposobach na mieszanie światła błyskowego i zastanego, co wymaga większego doświadczenia.
    W tym przypadku można z powodzeniem obyć się bez statywu, fotografując na dłuższych czasach, nawet 1/20s-1/30s. Tak jak wspomniałem wcześniej, błysk pozwala zamrozić ruch, a ten który wynika z długiego czasu i rejestracji zastanego może być czasem użyteczny.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 31-07-2010 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! A jakieś pomysły co do poniższego?

2. Dlaczego przy ustawieniach iso niższych niż 3200 lampa się nie wyzwala?

Dodam, że zdjęcia robiłem korzystając z EOS Utility oraz Live View. Oczywiście bez Live View lampa też się nie wyzwalała. Migała jedynie przy wartościach wyższych niż 3200.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów