Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 83

Wątek: Lampy systemowe, studyjne modyfikatory światła, błyskanie w plenerze...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O czym piszesz? Bo z kawałka skanu ciężko mi ocenić...

Bo Speedlite jest malutki, nie boję się, że jak grzmotnie mi o glebę, to się popsuje, ma wygodne zasilanie, jest w miarę mocny i do tego ma HSSa z prawdziwego zdarzenia (cała klatka naświetlona równiuchno)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Skontaktowałem się z producentem i lampy wyzwalane błyskiem działają jako HSS. Udało się też obniżyć załączone powyżej ceny o 5%. Ustalę resztę szczegółów i zapodam linka. Może się uda przetestować zestaw.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Działać będą, ale nie wiadomo z jakim natężeniem będą świecić jako światło ciągłe (którym stają się studyjne lampy błyskowe odpalane z HSSa). No i spadek natężenia światła u dołu kadru (błysk wygasa. W zależności od tego jak szybko wygasa, na dole będzie ciemniej bądź jaśniej)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To jest 2x600Ws lub 1x1200Ws to naprawdę trochę. Mam nadzieję że uda się to sprawdzić dlatego wcześniej nie będę się wypowiadał w temacie.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Ciekawy temat, którego tutaj brakowało.
    A gdy brakuje mocy w HSS, to filtr szary wystarczy by zejść do 1/200s i zdjęcie np. modelki w plenerze wyglądało by jakościowo dobrze?
    (chodzi mi czy taki filtr nie wprowadza jakiegoś zafarbu i czy roździelczość zdjęcia na tym nie cierpi)
    Zastanawiam się nad takim filtrem do zdjęć modelek w plenerze i wpadły mi w oko takie rozwiązana:
    1. Hoya NDx8
    http://allegro.pl/item1153774724_fil...7_mm_77mm.html
    2. Fader ND - Light Craft Workshop
    http://www.photo4b.pl/index.php?p583...400-mk-ii-77mm (ciekawe rozwiązanie - tylko do zdjęć modelek w plenerze się nada?)
    3. Darować sobie filtry szare w tego typu fotografii.
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak kiedys sprawdzal micles i ja to wchodzac na tryb HSS tracimy okolo 2EV swiatla nawet... wiec dosc sporo,

uzywajac Pocketwizardow tracimy tylko 0,5EV a nawet mniej

dobry filtr szary nie zmieni Ci kolorystyki zdjecia ale musisz wziasc pod uwage ze AF bedzie dzialal slabo i bedziesz mial ciemno w wizjerze, ja mam jakis filtr szary ale dalem sobie spokuj, nie warto w moim przypaku jako uzytkownik PW

jak juz musisz kupowac to kup taki z regulacja
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ale byka strzelilem, brakuje tej edycji, szczegolnie jak sie z telefonu pisze
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 23-07-2010 o 18:21 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

PocketWizard na razie nie jest w moim zasięgu.
    O AF-ie nie pomyślałem, to może być problem. Jest? Duży?
    Ten z regulacją, który podałem w linku "Fader ND - Light Craft Workshop" jest dobry?
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    PocketWizard na razie nie jest w moim zasięgu.
    O AF-ie nie pomyślałem, to może być problem. Jest? Duży?
    Ten z regulacją, który podałem w linku "Fader ND - Light Craft Workshop" jest dobry?
    szczerze mowiac nie wiem, ja mam filtr ND8 i to juz jest bardzo ciemno jak dla mnie, AF jest juz bardzo nie pewny
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar Paviarotti
    Miasto
    Jędrzejów/Kraków

Domyślnie

Bardzo dobra robota! chętnie poczytam wypowiedzi doświadczonych strobistów.
    Na dniach kupię kabel E-TTL, przedłużacz do tego i coś tam będę kombinował z 580ką. Jak wpadnie więcej kasy to skuszę się na softa z BK-3. Wtedy już będzie można coś próbować w kwestii portretu. Myślałem żeby kombinować coś z wyzwalaniem radiowym, ale po kablu jest sporo szybciej i taniej
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jak kiedys sprawdzal micles i ja to wchodzac na tryb HSS tracimy okolo 2EV swiatla nawet... wiec dosc sporo
    Dokładnie 2 i 1/3 EV przy samym włączeniu HSSa. W trybie HSS błysk z lampy zachowuje się prawie jak światło ciągłe, zatem przy skróceniu czasu musimy proporcjonalnie otworzyć przysłonę lub zwiększyć iso o tyle samo działek ile skróciliśmy czas.

O ND też myślę - z racji filmów, gdzie AF i wizjer nie są używane, a przy błyskaniu też pewnie zobaczę jak to działa. Najbliższy zakup - 580 ex II i jakiś megaciemny ND - coś pomiędzy 6, a 8 stopów.

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów