Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Świecące pixele na matrycy 1000D

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Całej "chmary" to może nie powinno być, szczególnie jak puszka jest nowa.

Z mapowaniem to sobie sam odpowiedziałeś. Aparat zastępuje niesprawne piksele sąsiednimi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    Całej "chmary" to może nie powinno być, szczególnie jak puszka jest nowa.

Z mapowaniem to sobie sam odpowiedziałeś. Aparat zastępuje niesprawne piksele sąsiednimi.
    no to ja podziękuje za mapowanie.. a czyszczenie w każdej wersji juz zrobiłem. Tak wogóle to się przyjżałem dokładniej i mam nie 8 ale conajmniej 17 świecących pixeli (12 białych, 3 czerwone i 2 niebieskie).
    Moim zdaniem - nówka puszka ze sklepu nie powinna mieć żadnego ! I to jeszcze firmy z taką renomą jak Canon...
    w każdym razie - oddałem do serwisu za "niezgodność z umową kupna-sprzedaży". Po orzeczeniu mojej racji, będą mi musieli dać nowy (mam nadzieję że w końcu bez takiej wady !).

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bipbop Zobacz posta
    ....
    w każdym razie - oddałem do serwisu za "niezgodność z umową kupna-sprzedaży". Po orzeczeniu mojej racji, będą mi musieli dać nowy (mam nadzieję że w końcu bez takiej wady !).
    Obawiam się, że jedyne co osiągniesz to zapłacisz za przesyłkę. :-)

Hot pixele są naturalną cechą matrycy a nie wadą. Nie będzie ich jak będziesz chłodził matrycę ciekłym azotem albo, lepiej, płynnym helem. :-) W związku z powyższym mniej hotpix jest na zimnej matrycy na początku fotografowania. Mniej jest zimą. Latem pojawiają się już na pierwszych zdjęciach z dłuższymi czasami. Tak po prostu jest bo tak się zachouje ten kawałek krzemu (czy czegośtam) zwany matrycą.

Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie. Po takim zdjęciu trzeba odczekać parę minut żeby się matryca schłodziła - no chyba, że aparat jest w kosmosie w temperaturze płynnego azotu. W fotografi na kliszy też jest efekt Schwartzschielda na który nie ma lekarstwa - tyle, że szwarcszild pojawia się po godzinie naświetlania.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie.
    Trochę dłubania, wiatraczki, wymienniki ciepła, butla z CO2 i da się robic nawet 120 minut bez wyraźnego wzrostu ilości zakłóceń
    http://www.ledametrix.com/co2/
    http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d16c.html
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ... butla z CO2 ...
    Gaśnica CO2 służy do... szybkiego zmrażania gorzałki - czyli pół litra. Jedna gaśnica 8 ltr wystarcza na 3 półlitrówki. Sprawdzone :-)

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Gaśnica CO2 służy do... szybkiego zmrażania gorzałki - czyli pół litra. Jedna gaśnica 8 ltr wystarcza na 3 półlitrówki. Sprawdzone :-)
    Czego to ludzie nie wymyślą, siedząc miesiącami na tankowcu
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Zdjęcia "astro" cyfrakami to... Najdłuższe sensowne czasy naświetlania to ok, 4 do 6 minut. Powyżej tego to już masakra i zabawa w usuwanie.
    NO , tylko ze ja robiłem maks 30 sekund a nie 4-6 minut ! 30 sekund robiłem również nikonem D90, D80 , canonem 10D, 40D i nic nie było ! Wielokrotne testy wykazały ze ten problem ma tylko mój nowy 1000D.

Tak więc - serwis musi to uznać, bo nawet normy dla wyswietlaczy LCD dopuszczaja kilka hot pixli, ale w matrycach światłoczułych prawie 20 ?? Zresztą mam dobrego radce prawnego w zapasie

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bipbop Zobacz posta
    NO , tylko ze ja robiłem maks 30 sekund a nie 4-6 minut ! 30 sekund robiłem również nikonem D90, D80 , canonem 10D, 40D i nic nie było ! Wielokrotne testy wykazały ze ten problem ma tylko mój nowy 1000D.

Tak więc - serwis musi to uznać, bo nawet normy dla wyswietlaczy LCD dopuszczaja kilka hot pixli, ale w matrycach światłoczułych prawie 20 ?? Zresztą mam dobrego radce prawnego w zapasie
    30 sek to już jest baaaaaaardzo długi czas. Zwłaszcza na wyższym ISO. Dlaczego większość producentów ustala 30 sek jako maksymalny czas? - Bo się więcej sensownie nie da!!!

Zupełnie nie wierzę w te 30 sek i "...nic nie było...". Z całkowitą pewnością było, było... tylko zmapowane. ACR ma funkcje mapowania zaimplementowaną "w sobie" i hot piksele wycina sam bezboleśnie. Wszystkie starsze matryce miały hot pikseli od jasnej cholery. Jakoś musieli se radzić z upierdliwymi userami.

Tu, na CB, było sporo fotografów dekielków. Pewnie dalej jest ich dużo.

Wpisz w google "hot pixel" - to najlepszy radca prawny jakiego znam. Zupełnie bez jaj. Naprawdę. Otherwise będzie wstyd....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jakbyś chciał fotkę dekielka z 1Ds albo D3 to się pewnie znajdzie. 20 hot pikseli to tyle co nic. Chciałbym tylko tyle mieć. To zresztą zależy mocno on temperatury więc przy obecnych upałach to....
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 13-07-2010 o 10:28 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Domyślnie

Zobacz czy w menu aparatu nie masz opcji "Long Exposure Noise Reduction".
    To chyba powinno rozwiązać problem.

Uprawnienia umieszczania postów