Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Świecące pixele na matrycy 1000D

Domyślnie Świecące pixele na matrycy 1000D

Mam nastepujacy problem: robiłem zdjęcia wieczorne/nocne moim nowym Canonem 1000D z kitem, bez filtrów. Pierwsze zdjęcia wyglądały ok. Przy którymś z rzędu zauważyłem na zdjęciu "gwiazdę" obok masztu, powyżej komina(a gwiadz jeszcze nie było widać). Po kilku kolejnych zdjęciach "gwiazd" pojawiło się więcej - głównie białe, ale są i czerwone i jeden niebieski. To ewidentnie są świecące pixele! Dodam że przez 2 tygodnie robiłem zdjęcia w dzień przy dobrym oświetleniu i nie było problemów, sprawdzałem wszystkie wcześniejsze zdjęcia. Dopiero gdy wczoraj zacząłem używać długiego czasu naświetlania (30s) wieczorem/w nocy, to zaczęły się problemy.
    Ktoś może pomóc czy iść od razu do wymiany z tym aparatem ?

Poniżej link do zdjęć w celu obejrzenia/zbadania problemu:

http://img401.imageshack.us/i/img0611ka.jpg/

http://img710.imageshack.us/i/img0622vi.jpg/

http://img268.imageshack.us/i/img0622zaznaczone.jpg/

IMG0611ka - to zdjecie masztu z pierwszym pixelem ktory sie pojawil
    IMG0622vi - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami
    IMG0622zaznaczone - to ostatnie zdjęcie z 8-mioma ! świecącymi pixelami na którym kolorem zaznaczyłem ich miejsca "pobytu".

P.S. Witka wszystkim na forum

Domyślnie

To są hot piksele.
    Pojawiają się gdy używa się długich czasów.
    Nie wiem czy jest na to jakaś norma.
    Wydaje mi się, że przy 400ASA i 30s to nie jest coś uciążliwego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    To są hot piksele.
    chyba jest jakaś norma, bo to moj drugi 1000D, pierwszy mial jeden swiecacy czerwony subpixel i go wymienilem na właśnie tego, po tym jak obsługa sklepu skontaktowała się z serwisem canona i otrzymali informacje ze w takich przypadkach sprzęt wymieniają na nowy (a to był tylko 1 czerwony pixel ! )... ateraz taka tragedia ? 8 hot-pixeli ? bez przegięć.....to ma być sprzęt z niskiej - wyższej półki ???

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    To są hot piksele.
    A jak ja robie ekspozycje po 30min, to co ? Powinienem mieć prawdziwe pikselarium :P
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie norma. Jakby było widać takie efekty na "normalnych" zdjęciach to co innego.

Matryca się po prostu grzeje w czasie długich ekspozycji i wychodzą te mniej sprawne piksele oraz szumy. Robić w RAW, stemplować i po sprawie.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

włącz czyszczenie matrycy, aparat zrobi też mapowanie i problem się zmniejszy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mapowanie czyli dokładniej co, wyłączenie wadliwych pikseli? Jeśli tak to w takim razie pojawią się czarne punkty na zdjęciach w miejscu "zmapowanych" pikseli. A może soft w aparacie uzupełni puste miejsca wartościami z sąsiednich pikseli? Wie ktoś jak to dokładnie działa? Po pierwszych nocnych zdjęciach 50D mam całą chmarę trefnych pikseli, w 10D czegoś takiego nie mam

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Całej "chmary" to może nie powinno być, szczególnie jak puszka jest nowa.

Z mapowaniem to sobie sam odpowiedziałeś. Aparat zastępuje niesprawne piksele sąsiednimi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    Całej "chmary" to może nie powinno być, szczególnie jak puszka jest nowa.

Z mapowaniem to sobie sam odpowiedziałeś. Aparat zastępuje niesprawne piksele sąsiednimi.
    no to ja podziękuje za mapowanie.. a czyszczenie w każdej wersji juz zrobiłem. Tak wogóle to się przyjżałem dokładniej i mam nie 8 ale conajmniej 17 świecących pixeli (12 białych, 3 czerwone i 2 niebieskie).
    Moim zdaniem - nówka puszka ze sklepu nie powinna mieć żadnego ! I to jeszcze firmy z taką renomą jak Canon...
    w każdym razie - oddałem do serwisu za "niezgodność z umową kupna-sprzedaży". Po orzeczeniu mojej racji, będą mi musieli dać nowy (mam nadzieję że w końcu bez takiej wady !).

Domyślnie

Nie wiem jak w Canonie, ale w Olympusie jak dawałem dłuższy czas to aparat robił dwie fotki.
    Druga tylko do uzyskania tych hot pikseli.
    Bo ich ilość zmienia się w zależności od czasu i czułości.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów