Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Usuwanie rawów wraz z jpg

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Skoro piszesz, że w DPP się tak zdarza, to może faktycznie tak jest. Spróbowałem tego tylko na początku i o ile nic nie zmieniłem w ustawieniach i użyłem tej samej przestrzeni barw, to jpg wychodził taki jak z aparatu. Przy czym najwyższa jakość jpg z aparatu, odpowiadała mniej więcej jakości 8 z DPP.
    Słusznym i zbawiennym by było gdyby firmowy soft odtwarzał pozapuszkowo algorytmy zawarte w puszce. Nie prowadziłem tu żadnych specjalnych badań, ale wspominając swoje doświadczenia z 20d czy niedawne ze starym 5d, potwierdzam, że na defaulcie z nowym dpp wychodzi pi razy oko to co z puszki.

Jednak w przypadku np. 550d myslidar zasugerował mi sprawdzenie odszumiania w puszce vs dpp (świeżutkiego) i wynik był mocno odmienny - na korzyść odszumiania "puszkowego".

Użytkownicy 50d wspominali, że z którymś upgradem dpp zmieniło się kompletnie maskowanie szumu chrominancji i dpp zaczął produkować obrazek zbliżony do puszkowego. Być może i tutaj to zobaczymy, ale można też postawić hipotezę, że Canon będzie starał się jak najbardziej utrudnić odwrotną inżynierię digica iv i różne sprawki, takie jak istota ingerencji w rawy w 550d i algorytm odszumiania wyjdą w wersji softowej sporo później.

Jakby nie było, ja również raw+jpg nie używam.
    Entuzjastyczny Neofita

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Słusznym i zbawiennym by było gdyby firmowy soft odtwarzał pozapuszkowo algorytmy zawarte w puszce......
    Odtwarza. :-) Tyle, że zapomniany Zoombrowser EX. Albo w batchu najpierw "przerobić" RAWy na jpegi - ->Tools->Processing RAW images albo z poziomu okna podglądu ->Edit->Display original image.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Albo w batchu najpierw "przerobić" RAWy na jpegi - ->Tools->Processing RAW images albo z poziomu okna podglądu ->Edit->Display original image.
    Hmm, o ile ten drugi sposób działa to pozycję "Process RAW images" mam zawsze nieaktywną. Teraz dopiero próbowałem batcha i ...nie spróbowałem. Zoombrowser w wersji 6.0 , pochodzi od innego modelu Canona, czy to jest przyczyną i trzeba mieć różne wersje softu jeśli ma się kilka aparatów ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    ...Zoombrowser w wersji 6.0 , pochodzi od innego modelu Canona, czy to jest przyczyną i trzeba mieć różne wersje softu jeśli ma się kilka aparatów ?
    Zoombrowser i DPP to te same programy dla wszystkich modeli Canona. Kolejne wersje mają po prostu dodane "kodeki" dla nowych modeli.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów