Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Usuwanie rawów wraz z jpg

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Dpp i ZB EX używają tego samego Raw Image Task. Wg mnie w Dpp i ZB zrobią z Raw tego samego jpg. W przypadku 550d nie wiem jak jest, bo nie mam. Optyczni uważają, że 550 ingeruje w Raw w kwesti szumów i ostrzenia. Może dla 550d, również tworzenie jpg jest inne w aparacie, a inne w Dpp.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki panowie- skrypt rozwiązuje mój problem prosto i elegancko.

A co do DPP, to oczywiście próbowałem się nim podpierać gdy mi tfuurczość nie wychodziła. Jednak po wskazówce Janusza i niepowodzeniach z DPP przedstawiam przykład. Sorry- resizer przeostrzył ale nie o to teraz chodzi.

1. jpeg prosto z aparatu

2. ZBEX

3. DPP

Wyjarane przez DPP podmordzie kota nie jest dla mnie pomijalne, na histogramie kanał niebieski wygląda całkiem inaczej niż na jpg z puszki. Jakieś drobiazgowe różnice na histogramie między ZBEX a jpg z puszki też jakby są, ale na fotce nie potrafię znależć różnic, może ten róż w lewym uchu odrobinkę bardziej nasycony jest na jpg "as is" niż z ZBEX ale cóż to za różnica w porównaniu z DPP.
    Na domiar złego tego wyjaranego obszaru w DPP za CHRL nie mogę odzyskać bez paprania kontrastu całego zdjęcia. Sorry - to już chyba nie ten wątek...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    Na domiar złego tego wyjaranego obszaru w DPP za CHRL nie mogę odzyskać bez paprania kontrastu całego zdjęcia. Sorry - to już chyba nie ten wątek...
    Jak dla mnie wszystkie zdjęcia wyglądają w porządku. Ale to trochę trwa zanim człowiek się z tego wyleczy...

Początki nałogu

Domyślnie

Noooo... Kończący się urlop i brak czasu szybko wyleczy mnie z dzielenia włosa na czworo. Chciałem tylko pokazać, że jakieś różnice są. Morał dla mnie taki że jak mi coś przy wywoływaniu nie będzie szło, mogę odkopać ZoomBrowsera. W tej sytuacji robienie raw+jpg chyba faktycznie jest już dla mnie zbędne. Dzięki jeszcze raz.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chciałem tylko pokazać, że jakieś różnice są.
    I co z tego? Zawsze będą. Wróć do tych zdjęć np za rok i odpowiedz sobie - jak bardzo istotne dla efektu końcowego i odbioru tych zdjęć przez osoby postronne są to różnice?
    Naprawdę warto się tym aż tak przejmować?

Dla mnie (podkreślam że to subiektywna opinia) - osoby lubiącej koty i już ładne parę lat robiącej zdjęcia - różnice na upartego są, ale absolutnie nie mające żadnego wpływu na odbiór zdjęcia. Miłego przemyślenia tematu.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Dpp i ZB EX używają tego samego Raw Image Task.
    Chyba jednak nie, choć być może, że nowy RIT w zoombrowser'ze jest identyczny z DPP

http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page17.asp:
    [b]"RAW Image Task (RIT) is essentially a 'DSP emulator' in that it for RAW conversion it produces identical output to the camera (with the same settings). Digital Photo Professional however uses its own RAW conversion algorithms and so images have a different 'look' to them."[b]

http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page16.asp:
    "RIT is designed to exactly emulate the camera's image processing pipeline (give exactly the same results as the camera)"
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page18.asp:
    "The biggest differences are between RIT and DPP, their color rendition of the supposed-to-be standard Canon Picture Styles varies considerably, this does of course point to an inconsistency from DPP (as RIT is per the camera). DPP Neutral is much less saturated than RIT Neutral and DPP Standard is more saturated than RIT Standard. Very confusing."

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Czyli myliłem się odnośnie DPP.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Albo w batchu najpierw "przerobić" RAWy na jpegi - ->Tools->Processing RAW images albo z poziomu okna podglądu ->Edit->Display original image.
    Hmm, o ile ten drugi sposób działa to pozycję "Process RAW images" mam zawsze nieaktywną. Teraz dopiero próbowałem batcha i ...nie spróbowałem. Zoombrowser w wersji 6.0 , pochodzi od innego modelu Canona, czy to jest przyczyną i trzeba mieć różne wersje softu jeśli ma się kilka aparatów ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...Zoombrowser w wersji 6.0 , pochodzi od innego modelu Canona, czy to jest przyczyną i trzeba mieć różne wersje softu jeśli ma się kilka aparatów ?
    Zoombrowser i DPP to te same programy dla wszystkich modeli Canona. Kolejne wersje mają po prostu dodane "kodeki" dla nowych modeli.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Każdy plik CR2 ma zaszytego w sobie JPEGa typu "jak z puszki". Fotografując w trybie "RAW+JPEG" zapisujemy w rzeczywistości na karcie (oprócz danych surowych) dwa JPEGi - natomiast w trybie "RAW", tylko jeden, ale którego niektórzy nie widzą. Dlatego zaszytego w pliku CR2 JPEGa możemy błyskawicznie wyodrębnić bezstratnie do osobnego pliku JPG na przykład programem DCRAW (dcraw -e *.cr2).
    UWAGA - W zależności o od wersji/wieku puszki zaszyty w pliku CR2 JPEG może być niepełnowymiarowy (w trybie "RAW+JPEG" oba JPEGi są jednak zawsze pełnowymiarowe, bo są identyczne)!

Jest tylko jedno ALE. - Po co przeglądać JPEGi w oderwaniu od odpowiadających im danych surowych a potem synchornizować przy usuwaniu ich liczbę, skoro nasz DPP potrafi niemal równie błyskawicznie co z JPEGów wygenerować podgląd ("jak z puszki", nawet gotowy do edycji!) z surowych danych samego pliku CR2?

Wg mnie już powyższe fakty całkowicie obalają sens zapychania JPEGami karty pamięci aparatu fotografującego w trybie "RAW+JPEG". :wink:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów