Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: Jakie drugie body na wycieczki ?

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Pytałem co rozumiesz przez podróże czy tam wycieczki, nie odpowiedziałeś. To ja Ci może odpowiem, co to dla mnie podróż i fotografia podróżnicza: a no widzisz. dla mnie np. podróż to tydzień siedzenia w jungli (jednakże nigdy nie wyjeżdżam na krócej niż 3 tygodnie, a przeważnie miesiąc) i uwierz mi, że tak jest problem jak masz jedna lustrzankę o która musisz zadbać a co dopiero dwie ... Osobiście mam worek przeciwdeszczowy Karany, taki 15 litrów i tam zmieścić 2 lustra + reszte maneli, które mam ze sobą i muszą zostać ochronione przed wilgocią to jest to problemem i to nie mały. Bez worka się nie da, bo wtedy nie przejdziesz rzeki w pław, nie zeskoczysz z wodospadu w dól itd. pomijając już zwykły codzienny deszcz tropikalny... Przy tej też okazji oczywiście widzę dużo rzeczy, których inni w życiu prawdopodobnie nigdy nie zobaczą i tak ... warto je oczywiście uwiecznić na fotografii. Ale wszystko z głową. Trzeba znaleźć złoty środek między ilością bagażu a jakością wykonanego materiału.

Do tego dochodzi problem wagi. Jeżeli jedziesz do hotelu 5* to wtedy możesz spakować sobie do walizki i 3 lustrzanki - żaden problem, ale w momencie, jeżeli liczy się każde 100 gramów to sorry, ale pomysł brania 2 lustra jest dosłownie poroniony. W każdym tego słowa znaczeniu. Cały mój plecak na miesięczną wyprawę waży od 11-14 kg. I staram się tą wagę możliwie maksymalnie zminimalizować... Spróbuj nosić na plecach tyle kilo przez miesiąc. Gwarantuje Ci że po 2 tygodniach te 10 kg które miałeś na początku będziesz odczuwał jak 15 , po 3 tygodniach jak 20...

Ale tak jak mówię, każdy inaczej podróżuje, więc może powinieneś sprecyzować w jaki sposób Ty to robisz? Wtedy może i będziesz mógł liczyć na sensowne odpowiedzi.

No, więc ja ci odpowiedziałem co to wycieczka.

Dla mnie maksymalnie co wchodzi w grę to 50d które teraz posiadam, do tego max 2 obiektywy 10-22 oraz 28-75 (nigdy nie biorę tele) oraz jako zapas Lumix.

Pozdr.
    Rafał
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zobacz mój post wyżej... Dla mnie to za dużo na chodzenie z tym cały dzień a do tego jeszcze po górach ...

I tutaj Janusz w pełni się z Tobą zgadzam ...

Mam rozumieć, że odradzasz mi branie statywu?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Dokąd jedziesz i jaka to forma wycieczki? Backpackerska?
    Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Sorry nie doczytałem .... Szczerze - nie brałbym statywu. Pytanie ile on waży ale zakładam, że niemało ponieważ pisałeś że ciężki.

Wiesz to wszystko kwestia nastawienia, ja nie lubię się męczyć, bo to psuje mi całą przyjemność z wycieczki ...
    Ostatnio edytowane przez RafalTK ; 11-07-2010 o 18:05 Powód: Automerged Doublepost
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Sprzedaj 30D i kup 50D Jak chcesz chodzić na wycieczki z takim arsenałem - kto to będzie dźwigał ??????
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów