Strona 26 z 31 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Osobiście wolałbym ładne kadry z brakami technicznymi, niż gnioty z najlepszych L-ek... Ale to już dawno nie na temat tego wątku.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Łatwo nabijać się z początkującego biedaka.

Dobry sprzęt + kiepski fotograf = kiepskie zdjęcia
    Pewno wiecie co piszecie ale i ten przykład poprzyjcie jakimś dowodem.
    Dajcie linka do strony fotografa, który wywalił kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt i dalej robi kiepskie zdjęcia.
    Nie bądźcie gołosłowni.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Dajcie linka do strony fotografa, który wywalił kilkadziesiąt tysięcy na sprzęt i dalej robi kiepskie zdjęcia.
    Wystarczy eksperyment myślowy: czy jak wydam 10tys. na nowe szkła, to po otwarciu pudełek będę robił lepsze zdjęcia? Tak? to już lecę do banku i wydam 20 tys... będą jeszcze 2x lepsze !:razz: Nie... Wiem! sprzedam auto! będą 4 x lepsze...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Trochę lepsze na pewno. Mniejsze szumy, ostrość tam gdzie trzeba (AF), odpowiednia ogniskowa, płytka głębia ostrości, lepszy kontrast (szkło) wpływają na dobroć zdjęcia.

A tak na prawdę to wcale nie, bo :
    http://fotoblogia.pl/2010/07/07/prof...lnym-aparatem/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Wystarczy eksperyment myślowy: czy jak wydam 10tys. na nowe szkła, to po otwarciu pudełek będę robił lepsze zdjęcia? Tak? to już lecę do banku i wydam 20 tys... będą jeszcze 2x lepsze !:razz: Nie... Wiem! sprzedam auto! będą 4 x lepsze...
    nie wiem co w tym smiesznego, kazdy fotograf kupujac lepszy sprzet bedzie robil lepsze zdjecia (co nie znaczy ze dobre), jak masz np 50 1.8 i robisz nim w kosciele, a potem ten sam kadr zrobisz 50L to zdjecie nie bedzie lepsze? kontrast, bokeh, kolory, mniejsza czulosc = mniejsze szumy itd

zreszta chyba dlatego fotografowie wydaja dziesiatki tysiecy zlotych, wlasnie po to zeby robic lepsze zdjecia a nie dla lansu

a jesli dalej Cie to smieszy i uwazasz ze sprzet nie ma znaczenia to sprzedaj co masz, kup jakiegos Zenita i nim cykaj sluby, przeciez sprzet nie ma znaczenia....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    szkło) wpływają na dobroć zdjęcia.

A tak na prawdę to wcale nie, bo :
    http://fotoblogia.pl/2010/07/07/prof...lnym-aparatem/

no tak, ale studio to zupelnie inna bajka niz reportaz
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 08-07-2010 o 00:41 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

mówić o tych co mają pieniądze jak najgorzej, to fajna rzecz, bo zawsze ulży temu, który ma niej.
    Ale podeprzeć to dowodem to już inna rzecz.
    Sami tak naprawdę chyba w to nie wierzycie, że ktoś wydając ciężko zarobione po nocach przy obróbce pieniądze na sprzęt staje się coraz gorszym
    fotogafem.
    Dajcie przykład, jakiegoś linka.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

nie, nie... nie oto chodzi. Wiadomo, że ten sam kadr z 35L będzie lepszy niż 35/2.0 itd. Ale tylko technicznie lepszy. Czy to dużo? Dla dobrych zdjęć dużo. Dla przeciętnych - śmiem twierdzić, że niewiele. I oczywiste jest, że łatwiej trafić AF-em mając 1d niż 350d.
    Ba.. przecież sam też mam to co w stopce i myślę o lepszym (droższym) sprzęcie, a jak słusznie kolega zauważył, mógłbym fotografować Zenita.
    Ale.... na jakość kadrów to nie wpłynie. Na łatwość ich wykonania i owszem. Reasumując: lepiej mieć ciekawą fotkę z gorszego sprzętu niż w stylu "grupa pod sosną" zrobioną najlepszym dostępnym aparatem. Na dobre zdjęcie wpływa przede wszystkim oko fotografa czyż nie?. Przekleństwo, ale tego się nie kupi, na szczęście. To że ci najlepsi fotografują dobrym, drogim sprzętem - tak, bez wątpienia ułatwia im to pracę i daje większe możliwości, ale - na litość, przecież nie zyskali swojej renomy robiąc zakupy.... Daj 1ds z najlepszą L-ką komuś, kto do tej pory pstrykał kompaktem zdjęcia u cioci na imieninach. Z pewnością od razu do Magnum go przyjmą.
    10 lat temu aparaty były znacznie gorsze niż dziś, czy jakość zrobionych nimi fotek nagle się pogorszyła? Muszę do starych albumów zajrzeć, gdzie mam zdjęcia z analogów, pewnie z rozpaczy, że nie są z najnowszej cyfry, całkiem bidule wyblakły...
    Z mojej strony EOT.

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

nie, nie... nie oto chodzi. Wiadomo, że ten sam kadr z 35L będzie lepszy niż 35/2.0 itd. Ale tylko technicznie lepszy. Czy to dużo? Dla dobrych zdjęć dużo. Dla przeciętnych - śmiem twierdzić, że niewiele. I oczywiste jest, że łatwiej trafić AF-em mając 1d niż 350d.
    Ba.. przecież sam też mam to co w stopce i myślę o lepszym (droższym) sprzęcie, a jak słusznie kolega zauważył, mógłbym fotografować Zenita.
    Ale.... na jakość kadrów to nie wpłynie. Na łatwość ich wykonania i owszem. Reasumując: lepiej mieć ciekawą fotkę z gorszego sprzętu niż w stylu "grupa pod sosną" zrobioną najlepszym dostępnym aparatem. Na dobre zdjęcie wpływa przede wszystkim oko fotografa czyż nie?. Przekleństwo, ale tego się nie kupi, na szczęście. To że ci najlepsi fotografują dobrym, drogim sprzętem - tak, bez wątpienia ułatwia im to pracę i daje większe możliwości, ale - na litość, przecież nie zyskali swojej renomy robiąc zakupy.... Daj 1ds z najlepszą L-ką komuś, kto do tej pory pstrykał kompaktem zdjęcia u cioci na imieninach. Z pewnością od razu do Magnum go przyjmą.
    10 lat temu aparaty były znacznie gorsze niż dziś, czy jakość zrobionych nimi fotek nagle się pogorszyła? Muszę do starych albumów zajrzeć, gdzie mam zdjęcia z analogów, pewnie z rozpaczy, że nie są z najnowszej cyfry, całkiem bidule wyblakły...
    Z mojej strony EOT.
    oooo i oto własnie chodziło, że nie szkiełko a oko
    A tak na marginesie zaraz pewnie Vitez wpadnie i pozamiata ??: bo już dawno rozminęliśmy się z tematem.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Łatwo nabijać się z początkującego biedaka.

Pewno wiecie co piszecie ale i ten przykład poprzyjcie jakimś dowodem.
    Nie bądźcie gołosłowni.
    Był tu taki jeden, co zmieniał puszki i szkła jak opętany, aż odszedł z forum i doszedł do 2xD700 ze nikostałkami. Linka nie będę dawał, można znaleźć go w sieci.
    Dodatkowo, niektórzy z SFŚ też miewają kiepskie dni, a sprzęt mają z I ligi.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czasami bez danego obiektywu (skrajnych ogniskowych, wykraczających poza kita) nie zrobisz takiego kadru jak sobie wyobraziłeś, choćby nie wiem co. No chyba że crop 1000%, albo panorama z 16 fot

Strona 26 z 31 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów