Strona 19 z 29 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, jak rozbudowaną masz firmę, ile faktur miesięcznie wystawiasz, jaką księgowość prowadzisz, ile osób zatrudniasz...Sądząc po tym ile płacisz (122zł miesięcznie) to wydaje mi się, że masz 1-osobową działalność i księgujesz około 10 faktur miesięcznie, może jeszcze samochód rozliczasz ("kilometrówka").

Ta Twoja kuchnia to jakiś ekstremalny przykład, który nie ma nic wspólnego z prowadzeniem księgowości, bo do księgowości potrzeba tylko ruszyć trochę głową i napisać sobie dobrą formułkę w excelu.

Ale jeśli chcesz, to podążając Twoim tokiem myślenia lepiej dać komuś kasę, żeby na przykład za Ciebie napisał pracę magisterską, a Ty sobie spokojnie złożysz gotowca bez większego wysiłku. Może i to też skrajny przykład ale oddający sedno sprawy.

Kończąc ten OT, jak każdy mam prawo wyrażać to swoją opinię a Ty możesz się z nią zgadzać lub nie. Kompletnie nie interesuje mnie to co robisz ze swoją kasą.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będków

Domyślnie

Witam,mam takie pytanie odnośnie księgowania,właśnie otworzyłem firmę i mam dylemat:nie jestem vatowcem,rozliczenie według skali podatkowej i księga przychodów i rozchodów,na jakiej podstawie mam wypełnic księgę przychodów i rozchodów?czy muszę wystawiać klientom jakieś rachunki czy faktury skoro nie jestem vatowcem a np. klient robi zdjęcia przykładowo do dokumentów?z góry dzięki za odpowiedź
    C6d + C5dMI + S A 35 1.4 +C50 1.8 + C85 1.8 + C 70-200 4 + Speedlite 580EXII

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    (...)
    Ale jeśli chcesz, to podążając Twoim tokiem myślenia lepiej dać komuś kasę, żeby na przykład za Ciebie napisał pracę magisterską, a Ty sobie spokojnie złożysz gotowca bez większego wysiłku. Może i to też skrajny przykład ale oddający sedno sprawy.(...)
    Twoja i moja wcześniejsza wypowiedź dotyczyła oszczędzania na wynajęciu profesjonalisty. Ciekawe, czy księgowemu byś doradził, żeby sam zrobił zdjęcia na ślubie swojego dziecka, bo wystarczy kupić aparat, przeczytać książkę i odpowiednio ustawić czas, przysłonę i iso.

Powyżej podałeś zły przykład - to bardziej oszustwo a nie oszczędność.

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Kasy fiskalne obowiązują przede wszystkim płatników VAT.
    baton87, powinieneś chyba wystawiać rachunki uproszczone. Ale to też lepiej byłoby zapytać pierwszego z brzegu księgowego.

Chryste, tak w ogóle to temat chyba na inne forum.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Kasy fiskalne obowiązują przede wszystkim płatników VAT.
    baton87, powinieneś chyba wystawiać rachunki uproszczone. Ale to też lepiej byłoby zapytać pierwszego z brzegu księgowego.

A nieprawda

Po przekroczeniu kwoty (coś około 50000zl rocznie jeśli dobrze pamiętam), która jest granicą zwolnienia podmiotowego , stajesz się obligatoryjnie VAtowcem i już MUSISZ płacić podatek VAT. Tu podstawą naliczenia jest obrót. Zwolnienie podmiotowe oblicza sie proporcjonalnie. Przykładowo kwota 50000 to obrót roczny, jeśli działalność rozpocząłeś od czerwca, to limit będzie mniejszy.

Trzeba zatem "przewidzieć" jaki będziesz miał obrót roczny i na tej podstawie wybrać odpowiednia formę opodatkowania.

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Chryste, tak w ogóle to temat chyba na inne forum.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tez uważam że są lepsze fora do tego calu
    Ostatnio edytowane przez caveman ; 07-07-2010 o 11:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

caveman wlasnie o to chodzi - są ksiegowi ktorzy znaja te rozne kwoty, sa na biezaco ze zmianami. gdyby prawo bylo raz ustanowione i nie trzeba bylo go ciagle sledzic to warto byloby samemu prowadzic ksiegowosc.
    ale zamiast czytac zmiany ksiegowe nie lepiej popróbowac nowych sztuczek z oswietleniem?
    50 000 to bylo dawno temu, teraz to jest blizej 100 000 z tego co pameitam z kursow

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak, masz racje teraz jest to okolo 100.000 zl.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Będków

Domyślnie

Panowie a wystawiając rachunek uproszczony zwykłemu klientowi miejscu dane klienta wpisuj się coś czy zostawia wolne pola?ściągnąłem sobie te druki i tak sie nad tym zastanawiam.
    C6d + C5dMI + S A 35 1.4 +C50 1.8 + C85 1.8 + C 70-200 4 + Speedlite 580EXII

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baton87 Zobacz posta
    Panowie a wystawiając rachunek uproszczony zwykłemu klientowi miejscu dane klienta wpisuj się coś czy zostawia wolne pola?ściągnąłem sobie te druki i tak sie nad tym zastanawiam.
    Ja naprawdę proponuję zakończyć temat...

I przelecieć się np. tutaj: http://ksiegowosc.infor.pl/forum/

A jak nie, to przyjdzie ZŁO i zrobi porządek!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

hydepark, temat fotograf a ksiegowosc, dlaczego unikacie tego dalej?

Strona 19 z 29 PierwszyPierwszy ... 91718192021 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów