Strona 21 z 31 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

architekt... widzę że czytanie ze zrozumieniem nie wyszło... no szkoda... tak dla twojej wiadomości mam kilkanaście ślubów za sobą... i nikt nie narzekał
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    ... krytykować kogoś tylko za to że używa starszej puszki?? jeżeli foci chociaż raz w miesiacu to na pewno ma lepsze pomysły niż ktoś z 5D kto robi ślubne foty raz czy dwa na rok
    Hmmmmm... nie tyle krytykować ale... jak oddajesz auto do serwisu to zapewne do takiego co ma odpowiedni zestaw narzędzi a nie posługuje się tylko "majzlem i młotkiem". Lepszy sprzęt sam zdjęć nie zrobi ale gorszy często uniemożliwia zrobienie zdjęcia w ogóle. Jak wybieram np. kafelkarza to takiego co ma narzędzia do pracy, której się podejmuje a nie gościa co kafle po 200 zł za sztukę chce ciąć wiertłem widiowym. To jest trochę sprawa szacunku do klienta i do własnej pracy też. To do własnej pracy wydaje się nawet bardziej istotne. To oczywiście głównie potencjał ale... o ten potencjał właśnie chodzi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    architekt... widzę że czytanie ze zrozumieniem nie wyszło... no szkoda... tak dla twojej wiadomości mam kilkanaście ślubów za sobą... i nikt nie narzekał
    To,że nikt nie narzekał to nic nie oznacza. A ktoś może pochwalił?
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-07-2010 o 08:15 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Janusz... ja zawsze cenię sobie Twoje rady i porady... ale wyczuwam tu złośliwość... tak moje zdjecia są chwalone... i chyba największym krytykiem ich jestem ja sam... no ale nie o to chodzi w tym temacie... owszem nikt nie mówi żeby zdjecia robić kompaktem... ale czy robienie zdjeć 20D można porównywać do cięcia płytek wiertłem widiowym... chyba nie do końca.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Janusz... ja zawsze cenię sobie Twoje rady i porady... ale wyczuwam tu złośliwość... tak moje zdjecia są chwalone... i chyba największym krytykiem ich jestem ja sam... no ale nie o to chodzi w tym temacie... owszem nikt nie mówi żeby zdjecia robić kompaktem... ale czy robienie zdjeć 20D można porównywać do cięcia płytek wiertłem widiowym... chyba nie do końca.
    Raczej do cięcia płytek gresowych maszynką do cięcia - można zrobić dobrze, łatwo zrobić krzywo (bo gresy tnie się wodą).
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

tu nie chodziło o 20D, a o zestaw 20D+kit
    jestem zdania, że technika w aparatach się rozwija, ale nie jest to jakiś skok dziejowy
    nie uwierzę jednak, że można zrobić dobre zdjęcia w kościele obiektywem kitowym lub jakimś 18-200
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Najlepszym porównaniem będzie sespół grający na scenie. choćbyś grał jak wirtuoz, to i tak Cię nie usłyszą przez źle brzmiącą gitarę, złe nagłośnienie. tak. sprzęt ma znaczenie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz... ja zawsze cenię sobie Twoje rady i porady... ale wyczuwam tu złośliwość... ....
    A sądzisz, że pisanie
    Cytat Zamieszczone przez Bart3k
    architekt... widzę że czytanie ze zrozumieniem nie wyszło...
    jest przyjazne i niezłośliwe?

Nie chodzi zupełnie o moje "czepianie się słówek" ale o to czy 20D+kit to "sprzęt na śluby". Ja uważam, że to "majzel i młotek". Tak można tym zrobić niezłe zdjęcia. Taki sprzęt niestety ogranicza i gadanie "młodym się podobało i nawet chwalili" to zawracanie głowy. Jak dla mnie to po prostu brak szacunku do klienta i własnej roboty. I tu zdania nie zmienię.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

.... Czy wy na prawdę uważacie że tylko eLki robią zdjęcia?? ....
    Nie, ale gdybym zatrudnił fotografa, zapłacił mu co najmniej 1500-2000 a on przyszedłby z jakąś Sigmą to bym go wyśmiał. Niskobudżetowym szkłem może robić wujek Zenek, albo ktoś na ślubie kuzyna, ale nie osoba która kto aspriuje do miana profesjonalisty i BIERZE ZA TO CIĘŻKĄ KASĘ.

Co do jakości szkieł L-series... Wybacz, ale jeżeli uważasz że sławne 18-55 czy inny 17-85 IS mają precyzyjny AF, dobrą plastykę, nie aberują i w ogóle ach i och to ... chyba się nie zrozumiemy.
    Pomijam kwestię klientów do których dedykowane są te obiektywy - Te szkła spełniają swoją funkcję tam, gdzie są idealne warunki oświetleniowe, gdzie można przymknąć przysłonę do f/8 ale nie w kościele czy sali weselnej gdzie AF fiksuje.
    Dasz młodym jako pamiątkę z ich uroczystości mydlaną fotke ? Czy może usiądziesz na PS, zamienisz na BW, dodasz ziarno, efekt poruszenia tła, zmniejszysz i powiesz: TAK MIAŁO BYĆ
    Może nawet tego nie zauważą, ale mnie byłoby najnormalniej wstyd. Bo ze jak nie oni to ktoś z gości im wytknie.
    Zdjęcia mają wyglądać tak, ze na portrecie panny młodej można liczyć przysłowiowe rzęsy Nie po to ona męczyła się przez pół dnia z makijażem i fryzurą, żeby tego za było widać.

Kiedyś jeżdziłem do mechanika, który na drzwiach miał tabliczkę:
    SZYBKO
    TANIO
    DOBRZE*
    wybierz dwa z trzech
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

czytam tutaj niektóre komentarze i zastanawiam sie skąd się bierze taka pogarda dla tańszych szkieł u fotografów ślubnych. Czy wy na prawdę uważacie że tylko eLki robią zdjęcia??
    ja akurat pisalem o xxD + kit ale nie w kontekscie czysto sprzetowym ale podkreslajac slabe umiejetnosci operatora takiego sprzetu,

czy tylko eLki robia zdjecia? nie, sam na poczatku mojej kariery slubnej uzywalem Sigm 24-70 2.8 i 70-200 2.8 i kita do szerokich kadrow i sie dalo.... ale, teraz z obecnym sprzetem da sie lepiej, latwiej i ma sie wiecej mozliwosci, a wyzej wymieninych obiektywow juz zupelnie nie uzywam i uwazam za calkowicie zbedne

zreszta o sprzecie mozna rozmawiac w nieskonczonosc, nie tylko o body i obiektywach, ale np o sprzecie oswietleniowym w plenerze, ktorego to moze 1% fotografow slubnych uzywa, a tez mozna zaryzykowac stwierdzenie ze sesja pozowana w plenerze bez lamp to amatorka,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

[QUOTE=Cluer;838036]
    Zdjęcia mają wyglądać tak, ze na portrecie panny młodej można liczyć przysłowiowe rzęsy Nie po to ona męczyła się przez pół dnia z makijażem i fryzurą, żeby tego za było widać. [QUOTE]

Np. tak jak u Pana Jeff'a Ascough ? Bo to chyba jeden z częściej tu na forum przywoływanych guru fotografów ślubnych. Choć widać ma odmienne podejście do tego tematu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    Zdjęcia mają wyglądać tak, ze na portrecie panny młodej można liczyć przysłowiowe rzęsy Nie po to ona męczyła się przez pół dnia z makijażem i fryzurą, żeby tego za było widać.
    Np. tak jak u Pana Jeff'a Ascough ? Bo to chyba jeden z częściej tu na forum przywoływanych guru fotografów ślubnych. Choć widać ma odmienne podejście do tego tematu.
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 07-07-2010 o 08:53 Powód: Automerged Doublepost

Strona 21 z 31 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów