Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Bank pamięci/ archiwizator/dysk zewnętrzny...

Coś już napisał

Domyślnie

No to dobrze, że zapytałem, dzięki..., ale...
    Straciłem ostatnio trochę zdjęc z powodu awarii dysku i stałem się nadwrażliwy...

Stąd z powodu wyjazdu do Norwegii chciałem kupic najpierd photobank aby w terenie na bieżaco archiwizowac to co mam na kartach (w razie gdyby cos stał się z kartą, ale czy to się zdarza???), a później dokupić dysk zewn 2,5" jako druga kopia w domu (dotychczas kopie robiłem na CD...). Tak więc databank/photobank miał służyc podwójnie: jako kopia zapasowa (wykonana w terenie) oraz w razie potrzeby do opróżnienia karty CF (posiadam 4 karty, razem 24gb, może trzeba jeszcze cos dokupić...)

Skoro nie ten photobank to jak się zabezpieczyc aby znów nie stracic zdjęc, tym razem z Norwegii. Czy tylko dysk zewn 2,5" + laptop i wieczornna zrzucanie zdjjęć z kart (+ ewentualnie druga kopia na CD)?.

Czy zabezpieczacie się jakoś na czas przed zrzuceniem zdjęc z kart na laptopa (na czas pracy w terenie, np kilkugodzinne sesje w terenie)?

Domyślnie

hm no mozna pomyslec o zabezpieczeniu samych kart przed czynnikami atmosferycznymi, oprocz wlasciwych im opakowac plastikowych moze w jakis pojemnik zakrecany albo cos...najlepiej zeby tez nie lataly tam luzem.
    co prawda nie trzeba chyba owijac je w folie aluminiowe zeby to magnetycznie uchronic :]
    bo zeby tak sie stalo to predzej zelazo ze krwi by wyciagnelo niz CF-y "rozmagnesowalo"

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    Czy zabezpieczacie się jakoś na czas przed zrzuceniem zdjęc z kart na laptopa (na czas pracy w terenie, np kilkugodzinne sesje w terenie)?
    Generalnie nie - jak kiedyś używałem databanku (Hyperdrive) to i tak z reguły w czasie 1-ego dnia pokazów przekraczałem pojemność kart i coś musiałem skasować (aczkolwiek zawsze coś na kartach zostawało na wszelki wypadek). Teraz tylko karty i zgrywam je jak docieram do jakiejś cywilizacji...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

jak bylem w marakeszu to po zapelnieniu kart jechalem do cywilizacji do jakiejs kafejki zapyzialej i kopiowalem na plytki CD...troche to trwalo ale bez problemow
    (co smieszne tam w 2007r nie wiedzieli co to "dvd-recorder" w kompie...:P)

Domyślnie

Do robienia kopii już w domu jeśli ktoś nie ufa jednemu dyskowi polecam dyski zewnętrzne WD działające w trybie RAID i robiące kopie bezpieczeństwa - mam takie ustrojstwo w pracy jako dysk sieciowy ( ma kontroler ethernet) i posiada 2x500GB przy czym drugi dysk jest kopią pierwszego.

Domyślnie

Miałem dysk WD zewnętrzny 1TB padła mi końcówka USB o zgrozo...
    Wlutowanie nowego USB nic nie dało Gwarancja odpadła związku z danymi na hdd
    Rozebrałem dysk i został tylko format , miałem założone hasło na dysku (program wd)żaden program nie widział żadnej partycji .
    Zraziłem się do tej firmy a miała być kopia na lata...

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay24h Zobacz posta
    Zraziłem się do tej firmy a miała być kopia na lata...
    To ma być jakieś żart ?? Dysk i kopia na lata ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    To ma być jakieś żart ?? Dysk i kopia na lata ?
    Tak z ciekawosci chcialem sie zapytac jaka kopia bylaby na lata ?
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K Zobacz posta
    Tak z ciekawosci chcialem sie zapytac jaka kopia bylaby na lata ?
    Jakakolwiek, byle nie na jednym dysku...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

Patrzę co jest w sklepach i o dziwo nie widzę niczego z USB 3.0?

W takim razie fanaberię o SSD pewnie muszę zatrzymać dla siebie...

Wygląda, że ciągle najlepsze z typowych OTB są Hyperdrive'y?
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów