No to co kupić lepszego w takim razie, w rozsądnej cenie?
Planuję wyjazd i pomyślałem, iż zamiast kupować dysk zewn wygodniej byłoby kupić photobank tak, aby nie nosić laptopa i w terenie archiwizować zdjęcia...
Najlepiej 500gb. A może dysk zewn 500gb a mniej pojemny photobank?
Doradźcie cos bo musze cos kupic...
Krzychu - a dlaczego tak jednoznacznie piszesz aby zapomnieć o tym?
Bo to największa porażka jaką widziałem była - miałem dwa digimate'y, żaden praktycznie nie działał - zrzucanie karty 4GB trwało ~30 min i praktycznie wyczerpywało baterię (16GB które teraz posiadam pewnie nie dało by się zgrać), nie było żadnego potwierdzenia że poprawnie zgrał zdjęcia a później koniec końców się zepsuł. Przez dłuższy czas używałem Hyperdrive'a, teraz mam po prostu dużo kart (które są tanie jak barszcz) więc na jeden dzień pokazów starczają - później w hotelu robię backup na dwa dyski 2.5" używając albo laptopa albo netbooka - jednego z dwóch i tak zawsze mam ze sobą na wyjazdach - ewentualnie po prostu zgrywam na kompa w domu jeżeli impreza jest blisko...
Wygląda, że masz racje...
Znalazłem tez inne opinie, niestety tez negatywne...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=54296
Troche sie nakręciłem aby posiadać "coś" co umozliwi mi archiwizowanie zdjęc w terenie bez tachania laptopa...
Czy nie ma nic lepszego w rozsądnej cenie?
Jeśli nic nie znajdę to będę musiał kupić dysk zewn 2,5" i zrzucać na laptopa (za miesiąc planuję wyjazd do Norwegii i coś muszę kupić...)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To http://www.hyperdrive.pl/index.php?p...iem-500gb-sata nie jest tanie...
więc na razie pozostaje np to http://www.e-cyfrowe.pl/transcend-dy...y-p-11878.html
chyba, że macie lepsze propozycje...
Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 24-06-2010 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost
Mam "Digimata III" - masakra. Ileż razy drżałem czy zdjęcia się skopiują z karty i w jakim stanie - nie pomnę. Leży sobie teraz i służy za przycisk do papieru. Szybkość kopiowania - porażka, bateria - porażka. W dodatku podpięty do ładowarki jakoś nie chciał działać. Ja po prostu zabieram ze sobą zawsze notebook'a.
Cena porównywalna z Hyperdrive'm a funkcjonalność większa. Te kilka dekagramów przy 15 kg sprzętu nie jest piórkiem które załamało by wielbłąda.
Pozdrawiam.
Witam
było kiedyś na forum i się skusiłem jakieś 3lata temu
+
-prosty wytrzymały
- bez bajer i wodotrysków
-zasilany na paluszki , u mnie 3lata na rajdach nic się nie dzieje złego , rzucany , topiony, kopany i gubiony ze 3 razy.
- rozpoznaje większe i nowe karty ( 16gb / 60mb/s )
-
usb 1.0 przy zgrywaniu to powala na kolana jedynie.
http://www.technobox.com.au/catalog/compactdrive-pd70x-0gbno-carcharger-battery-p-87.html
brak edycji sorry
http://www.technobox.com.au/catalog/...tery-p-87.html
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 24-06-2010 o 20:25 Powód: Automerged Doublepost
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Oj ja też miałem taki "poważny" problem.
Czytałem fora ,segregowałem i zastanawiałem się który mam kupić
Tak było do momentu kiedy wziąłem fotobank z zasilaczem w lewą reke, a 5 kart pamięci w drugą.I choćbym w lewej miał 15 kart to wynik ten sam
Nie musze mówić co wygrało !
Jesteś na wycieczce .Masz karte i fotobank.Co zrobisz jak wyczerpie sie w nim aku,
Bo ja tylko w 15 sekund wymienie na czystą karte.
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
na wycieczkę nie brał bym fotobanku tylko karty z tym się zgodzę.
Jak jedziesz gdzieś na parę dni i przywozisz np od 120 do 300gb fot to koszt kart przebije parokrotnie koszt fotobanku.
prosta zasada
120gb / 16 Gb kartę cena średnia ok od 90 do 110 eu / = 7,5 karty
Foto bank nadal górą
Jak focisz dużo potrzebujesz jeśli sporadycznie to kupujesz karty.
Pozdrawiam Darek
a co do aku to szukasz na "paluszki" bo czasami ceny akumlatorow sa chore !!
lampa + battery pack + fotobank = to samo zasilanie czyli mniej problemów.
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 25-06-2010 o 02:40 Powód: Automerged Doublepost
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
W tym przypadku byłbym skłonny zgodzić sie z przedmócą
Jest tylko takie "ale"
Polega ono na "masywności" fotobanku
Ludzie kupując statywy patrzą z uwagą na ich wage.
Wszystkie rzeczy elektroniczno-mechaniczne potrafią sie zepsuć
Mając sporo mniejszych kart ryzykujesz strate np jednej ,czyli ułamka tego co zrobiłeś
Przy awarii fotobanku tracisz wszystko,bo zrzuciłeś obrazy na karte i sformatowałeś ją do następnych zajeć.Każdy ma jakieś ulubione metody.Moją jeż posiadanie sporej ilości mniejszych kart.Tylko w niektórych przypadkach montuje 4GB,ale wtedy czuje lekki niepokój że sporo prac ryzykuje dla własnej wygody.Trzymanie zdjęć na małym przenośnym dysku uważam za OK pod warunkiem, że jeszcze gdzieś indziej one są zapisane.Sam trzymam swoje na PC,dysku,CD.Przez takie działanie mam spokój
Zamiast fotobanku wziąłbym do plecaka dodatkowe szkło,filtry,szmatki do optyki,czy...kanapki. Oczywiście jest to TYLKO moje skromne zdanie
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
oczywiscie potwierdzam
masakra totalna.
nie warto wywalac kasy,
lepiej karty dokupic i tyle.