Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Regulowany filtr szary - fader ND

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Z dwoma kołowymi też się da tylko trzeba pogłówkować.
    ale co glowkowac?
    polar kolowy, obrocony tyl na przod, jest liniowy. w sensie, ze nie ma juz okladziny depolaryzujacej za polaryzujaca.

Fader (ten lub ten mocniejszy, nie pamiętam) też ma problemy - poszukaj na flickr.com. MZ przy szerokim kącie i dużym tłumieniu klasyczne ND jest trudne do uniknięcia.
    Fader (ten normalny 2-8 EV) sobie calkiem niezle radzi. ma zafarb, ale to bardziej jest kwestia sprania kolorow i dozielenienia. ale to jeszcze daje sie, bez zreszta karkolomnej walki, doprowadzic do przyzwoitosci.

Zmiana średnicy gwinta fadera to super ciekawy pomysł ale może się wiazać z ekstra wydatkami np. na pierścien do Lee o średnicy większej niż standardowe 77mm.
    czemu?
    moj Fader 77mm ma wewnetrzny gwint 77mm (ten do wkrecenia na lens) a zewnetrzny 82mm. tak ze nakreca sie bez problemu na zanabyta srednice, co najwyzej polaczenie z innym filtrem moze wymagac zakrecenia tego innego za Faderem (na torze optycznym, czyli fizycznie jako pierwszego od strony lensa).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Oglądałem jakie niespodzianki czasem robi Fader - ale tylko przy bardzo szerokich kątach i mocnym tłumieniu - w tej chwili mam 24-70 f/2.8 i nic szerszego nie chcę do filmów zamiaru używać z powod zniekształceń.
    a propos niespodzianek - nie wiem jak ma wersja mkI, bo sam kupilem juz mkII. ale ten mkII ma na pierscieniu skale okreslajaca wzajemne polozenie polarow wzgledem siebie. i jesli uwaza sie, zeby nie przekroczyc oznaczenia Max, to nie ma zadnych problemow z tymi krzyzykami.

co do ogniskowej: na 24-105 nie mam zadnych klopotow z winietowaniem. jak pisalem, nawet na 17-40 nie jest to wielki problem. ten filtr to jest naprawde bardzo przemyslana konstrukcja.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-06-2010 o 16:45 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów