Strona 9 z 29 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Domyślnie

z innej beczki:
    1. mam siano z PUP
    2. będę VATowcem

pytanie:

czy mogę odliczyć VAT od zakupionego sprzętu ?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Skoro nie osobie fizycznej nie wolno podpisać umowy o dzieło z inną osobą fizyczną, to co w takim razie wolno? Prawnicy mają po kilka umów tego typu podpisanych w ciągu roku i im jakoś to legalnie przechodzi a foto to od razu łamanie prawa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    dzięki za link
    ... i wyczerpującą odpowiedź

skoro jesteś taki dobry to poproszę jeszcze nr posta :rolleyes:

Dopiero zaczyna Awatar korona
    Miasto
    71

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    No to jest wiadome. Tylko ile wynosi podatek od dajmy na to tysiąca złotych przy umowie o dzieło?
    umowa o dzieło + umowa zlecenie

http://biznes.interia.pl/firma/news/...e,1173564,1852

polecam przeczytać, rozjaśni sytuację

Andzia
    Guest

Domyślnie

Czy ktoś może mi napisać czy kody PKD 62.01.Z,63.11.Z,63.12.Z,62.09.Z mogą być na ryczałcie-pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andzia Zobacz posta
    Czy ktoś może mi napisać czy kody PKD 62.01.Z,63.11.Z,63.12.Z,62.09.Z mogą być na ryczałcie-pozdrawiam
    O tym czy ryczałt czy nie decyduje klasyfikacja PKWiU
    Skoro znasz już pkd to znaczy że już wiesz co będziesz robił, a więc wystarczy

Krok 1:
    znaleźć ustawę o ryczałcie np http://www.pit.pl/att/przepisy/ryczalt.pdf i w załączniku nr 2 str 42 jest wykaz co wypada z ryczałtu.

Krok 2:
    odnaleźć to co chcesz robić w klasyfikacji pkwiu np tu http://www.klasyfikacje.pl/drzewo_pkwiu97.html i zobaczyć czy ta grupa znajduje się we wspomnianym wyżej załączniku
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Mam wątpliwości odnośnie karty podatkowej, bo różnie ludzie mówią. Z ustawy "o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne" nie wynika, że będąc na karcie nie można świadczyć usług na rzecz innych firm. Ale znowu czytam na innym forum, że jednak nie można i że US może się przyczepić. A co w następującej sytuacji - kupuję albumy i zamawiam odbitki dla klientów. Czyli korzystam z usług innych firm. Będąc na karcie podatkowej nie mogę tego robić? Jak w takim przypadku z tego wybrnąć, kupować albumy i zamawiać odbitki na osobę prywatną? Tyle że wtedy nie wliczę sobie tego do kosztów i nie odliczę od podatku. Ciekawi mnie jak ludzie, którzy wybrali kartę podatkową sobie z tym radzą. Czy US faktycznie wszystko tak dokładnie kontroluje?

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Znalazłem w tym wątku pewne stwierdzenie.
    Proszę o podanie jakiejś podstawy prawnej?

- na karcie podatkowej nie można wykonywać fotografii reklamowej
    - na karcie podatkowej nie można świadczyć usług dla firm
    - osoby prywatnie nie mogą ze sobą podpisać umowy o dzieło
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Znalazłem w tym wątku pewne stwierdzenie.
    Proszę o podanie jakiejś podstawy prawnej?

- na karcie podatkowej nie można wykonywać fotografii reklamowej
    - na karcie podatkowej nie można świadczyć usług dla firm
    - osoby prywatnie nie mogą ze sobą podpisać umowy o dzieło
    - Załącznik nr 4 poz 90 określa dokładnie usługi fotograficzne opodatkowane kartą podatkową, nie ma tam wymienionej fotografii reklamowej, jest jednak fotografia techniczna i jeśli umiesz ładnie uzasadnić że fotografie reklamową można uznać za fotografie techniczną możesz złożyc wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej potwierdzającej Twoją tezę. Natomiast wyłączenie fotografii reklamowej znajduje się w załączniku dot. ryczałtu ewidencjonowanego i wielu urzędników uznaje że ponieważ karta jest formą zryczałtowaną to rozciąga to wyłączenie na kartę .

- na karcie można świadczyć usługi dla firm, ważne abyś mieścił sie w zakresie opisu usługi z załącznika 4

- ja nie znalazłem przepisu zabraniającego zwierania umów zleceń między os. fizycznymi, wręcz znalazłem opracowania jak należy rozliczać takie umowy, tzn nie odprowadza sie podatku w trakcie roku tylko wykazuje sie takie umowy jako inne źródła w zeznaniu rocznym.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez briho Zobacz posta
    Mam wątpliwości odnośnie karty podatkowej, bo różnie ludzie mówią. Z ustawy "o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne" nie wynika, że będąc na karcie nie można świadczyć usług na rzecz innych firm. Ale znowu czytam na innym forum, że jednak nie można i że US może się przyczepić. A co w następującej sytuacji - kupuję albumy i zamawiam odbitki dla . Czyli korzystam z usług innych firm. Będąc na karcie podatkowej nie mogę tego robić? Jak w takim przypadku z tego wybrnąć, kupować albumy i zamawiać odbitki na osobę prywatną? Tyle że wtedy nie wliczę sobie tego do i nie odliczę od podatku. Ciekawi mnie jak ludzie, którzy wybrali kartę podatkową sobie z tym radzą. Czy US faktycznie wszystko tak dokładnie kontroluje?
    Oj joj ale kolega pomieszał
    W ustawie nie ma przepisu zabraniającego świadczenia usług dla firm ważne natomiast co pisałem mastercheat'owi żeby usługa nie wybiegała poza opis załącznika 4
    Natomiast art 25 pkt 1.3. mówi o zakazie korzystania z usług innych firm chyba że chodzi o usługi specjalistyczne które określa art 25 pkt 3 cytat: "Za usługi specjalistyczne w rozumieniu ust. 1 pkt 3 uważa się czynności i prace
    wchodzące w inny niż zgłoszony zakres działalności, niezbędne do całkowitego
    wykonania wyrobu lub świadczonej usługi, w tym również czynności i prace
    towarzyszące, o których mowa w załączniku nr 4." Tak więc zamówienie odbitek spokojnie można uznać za usługę specjalistyczną, w ustawie nie ma nic o zakazie kupowania towarów niezbędnych do wykonania usługi a przecież kupno albumu nie jest usługą więc nie ma tu problemu.
    No i końcówka Twojego pytania: karta podatkowa to podatek uproszczony więc nie ma tu mowy o wliczaniu czegoś w koszty (to dot. tylko zasad ogólnych), jedyne co odliczasz od podatku przy karcie to część składki na ubezpieczenie zdrowotne.
    US rzadko kontroluje karty (chyba że sa vatowcami), ale mogą do Ciebie zaglądnąć w sprawie rachunku jaki wystawiłeś jakiejś firmie.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 24-06-2010 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Strona 9 z 29 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów