-
Pełne uzależnienie
Twój opis jest bardzo charakterystyczny. A zachowanie AF dla 50/1.8 pokrywa się z moimi doświadczeniami - to nie jest żaden front focus, to po prostu "ucieczka w krzaki".
Nie wiem za bardzo co Ci poradzić, wiem bowiem co Cię czeka jak wyślesz aparat na Żytnią. Możesz sobie z góry darować płyty ze zdjęciami, długie opisy problemu - nie zostaną przeczytane. Aparat zostanie poddany procedurze softwarowej regulacji AF wg zaleceń Canona. Jak wróci do Ciebie, może być lepiej lub gorzej, w zależności od szczęścia, ale problemu z jasnym szkłem nie rozwiąże w ogóle, bo rzecz nie jest w regulacji, jak już pisałem.
Jeżeli będziesz wysyłał ponownie z dodatkowymi adnotacjami że masz np. systematyczny front focus na poziomie 5% odległości ostrzenia (co ustalisz po spędzeniu pół dnia na onanistycznych testach), cofną Ci punkt ostrzenia, co być może dla ciemnych obiektywów trochę poprawi sprawę - nie sądzę jednak, żebyś był zadowolony. Za to Twój aparat będzie już rozregulowany - ale zawsze będziesz się mógł cieszyć, że np. wrócił bez rysy na LCD.
Tyle, że nie ma innej drogi. Może zasypanie serwisu felernymi 550d coś zmieni w podejściu Canona do problemu. To jest za droga zabawka, żeby odpuszczać.
W tej chwili podstawową siłą jest oddziaływanie informacyjne przez internet. Dobrze by było, żeby ktoś zdał sobie sprawę z tego, że pozostawienie tego problemu bez rozwiązania może na dłuższą metę się Canonowi mało opłacać. Ja w każdym razie nie zamierzam być cicho w tej sprawie.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów