Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem jaką dokładnie trasę przebył mój 550D po drodze do polski, ale z tego co wiem pochodzi z serii dystrybucyjnej na Anglię. Na razie, brak jakichkolwiek problemów z ostrzeniem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roxio Zobacz posta
    Nie wiem jaką dokładnie trasę przebył mój 550D po drodze do polski, ale z tego co wiem pochodzi z serii dystrybucyjnej na Anglię. Na razie, brak jakichkolwiek problemów z ostrzeniem.
    Jak,to sprawdzić?Numer seryjny czy coś w tym stylu? Mam aparat kilka dni,zdjęcia wydaje mi się,że wyglądają dobrze mam podstawowy obiektyw,może na nim tego nie widać.

wgozno
    Guest

Domyślnie

Witam po powrocie

Dzięki za rady.
    Wrażeni, ze teleobiektyw ostrzy trochę lepiej, ale ogólnie 100% zdjęć jest nieostra brak szczegółów przy 100% czy to w jpeg czy raw.

Przed latem ostrość była lepsza, może to temperatura zmiana z 20 st na 30 st rozstraja coś elektronikę lub to optyczny ?

Ustawiłem już na one-shut, pomiar w środku jako najbardziej czuły, nawet próbowałam w LV jako zmiana zasady pomiaru odległości, ale bez efektu.

Aparat ostrzy zawsze tam gdzie ustawie - tzn. na zdjęciu tam jest najostrzej nie widać ostrości w innej odległości , ale to nie jest ostre jakby obraz powstawał nie na matrycy - nie wiem czy to możliwe ?

Jak tam Pana 550? pomogło ?

Szczerze mówiąc bardzo mnie już męczy reklamowanie co drugiej zakupionej rzeczy, wybiera człowiek pól roku, czyta testy, ogląda próbki, robi swoje no i są nie takie jak w testach, ale chyba nie ma wyjścia.
    Tylko czy coś to da, jak chłopaki robią na akord naprawy - jak urwie się coś to zrobią jak coś subtelnego to pewnie odpowiedź będzie, że mieści się w spec. i przy okazji parę rys. + 1000 zdjęć na liczniku.
    Poza tym zdjęcia są jakoś mało "żywe" mało plastyczne, ale to już może malkontenctwo.

Coś już napisał

Domyślnie

Panowie,

też mam 550D i obiektywy: kitowy i Tamrona 17-50 2.8 VC. Jak poczytałem wasze wpisy to aż się przeraziłem. No ale jednej rzeczy mi brakuje - narzekacie a nie daliście żadnego testowego zdjęcia (wgozno, )

MariuszJ - jak nowy 550D z Niemiec?

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    MariuszJ - jak nowy 550D z Niemiec?
    Witam, stałem się posiadaczem nowej puchy Mariusza, tej która przyszła z Niemiec. AF działa prawidłowo, celuje tam gdzie trzeba zarówno z jasnymi stałkami jak i zoomami.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Jestem tu nowy i mam problem z FF w EOS 500D obiektyw kitowy 18-55 oraz troszkę mniejszy FF na 35-700. W dziale tips&trick wyczytałem o domowym sposobie regulacji luster w body. Opis dotyczy 300D, czy ktoś z Was wie moze czy w 550D można dokonać takiej samej regulacji ? Sprawdzałem w aparacie i nie mam takie śrubki po prawej stronie (patrząc na wprost aparatu) jedynie jest śrubka centalnie w środku oraz jakiś "dzyndzel" po lewej stronie.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15851

Pozdrawiam
    Adam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Posiadam 500D i dopadł mnie problem FF w obiektywach 18-55 oraz 75-300. Patrząc na foty z 300D po lewej stronie jest śrubka do ustawienia, natomiast w moim aparacie jej brak. Na wprost jest coś jakby śrubka oraz po lewej stroni jest coś jakiś "dzyndzel" Oto fotka:
    http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/20100725431.jpg

Z gory dziękuję za odpoweidz.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akwidzynski Zobacz posta
    ..... Na wprost jest coś jakby śrubka oraz po lewej stroni jest coś jakiś "dzyndzel" Oto fotka:
    http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/20100725431.jpg

Z gory dziękuję za odpoweidz.
    Czy Ty przypadkiem podniosłeś lustro palcem i przykleiłeś je tą taśmą? Tego się NIE ROBI. To najprostszy sposób żeby uszkodzić AF. Główne lustro ma pod spodem lustro od AF i zabieranie się za to palcami i jeszcze taśmą samoprzylepną to nie jest najlepszy pomysł. Lustro palcem to można było podnosić w starych lustrzankach bez AF. Dolne lustro jest na zawiasach. Jeśli naruszysz geometrię i przestanie być idealnie prostopadłe do osi optycznej obiektywu to... może trochę kosztować.

Tak ogólnie to od regulacji to jest serwis. User może więcej zepsuć niż naprawić.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie mogę edytować posta. W FAQ pisze że mogę ale nie mam odpowiedniego przycisku.
    Chciałem dodać jeszcze jedną osobę która pisze o problemach a nie daje przykładów (Jarek).

Nieważne, wychyliłem się przez okno i strzeliłem jedną fotkę. Panowie od problemów z focusem mogliby obejrzeć i zobaczyć czy to jest podobne do ich "złych" fotek.

http://img693.imageshack.us/img693/8648/img3358r.jpg

Zrobione z użyciem programu tematycznego do krajobrazów (czy to grzech?). Jeśli jest jakaś inna metoda na zrobienie referencyjnego zdjęcia to napiszcie - lustrzanki używam od 2 miesięcy i jeszcze nie wszystko mi dobrze wychodzi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    Nieważne, wychyliłem się przez okno i strzeliłem jedną fotkę. Panowie od problemów z focusem mogliby obejrzeć i zobaczyć czy to jest podobne do ich "złych" fotek.
    Troszkę za duże. Na przyszłość doczytaj Pkt 9. Regulaminu...

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów