Szkoda.
Natomiast mam wrażenie, że nie rozumiesz co to jest hiperfokalna.
Szkoda.
Natomiast mam wrażenie, że nie rozumiesz co to jest hiperfokalna.
rozumiem tak napisałem .
Odległość hiperfokalna to mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery odległość, na którą trzeba ustawić ostrość, by uzyskać jak największą głębię ostrości, czyli przestrzeń, w której obiekty wydają się ostre. Inaczej mówiąc, jest to najmniejsza odległość, na którą trzeba ostrzyć, by głębia ostrości kończyła się w nieskończonej odległości (ostrość "po horyzont"). Głębia ta zaczyna się w połowie odległości między aparatem a odległością hiperfokalną i kończy w nieskończoności.
Odległość hiperfokalna zależy od konkretnej wartości przysłony oraz ogniskowej obiektywu[1], a do jej ustawienia przydatna jest skala głębi ostrości nanoszona na obudowach wielu obiektywów.
CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.
W takim razie ja nie wiem jaki ma związek hiperfokalna z mikrokalibracją.
Śmiem cytować
i
???
Apropo's mikro kalibracji. Canon zaleca kalibrowanie zoomów na długim końcu.
550 to tania lustrzanka. 10 krotnie tańsza od 1Ds3. W relacji do aut to różnica mniej więcej jak między Punto a Mercedesem. Odnoszenie tani/drogi do zasobności własnej kieszeni będzie zawsze mocno relatywne. Znam takich dla których 50k to "niedrogo" i takich dla których 500 zł to kupa kasy. Jakoś tak jest w tym naszym kraju, że ludziska muszą się pokazać. W domu syf, biednie i drzwi zastawione snopkiem, bo taniej, ale przed blokiem wypasiony merc.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Janusz ktoś musi być mądrzejszy i zakończyć Twoje cytowanie pozdrawiam nic więcej nie napiszę .....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A ja znam takich fotografów co przed domem merc a w firmie 50d
Ostatnio edytowane przez djivo ; 29-07-2010 o 08:42 Powód: Automerged Doublepost
CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.
Parę dni nie zaglądałem tutaj a tu jakaś wojna się zaczęła zamiast odpowiedzi na moje pytanie. Temat dalej się ciągnie a żaden z żalących się na swoje 550D nie dał żadnego konkretnego przykładu tego "żałosnego" działania autofocusa. Jedyne zdjęcia dotyczą 500D (to te robione przez akwidzynskiego).
Ja jestem coraz bardziej zadowolony z aparaciku, różnica w stosunku do kompakta kolosalna. Niestety większość zdjęć robię na razie w domu albo w piaskownicy z bliska więc nie dopadła mnie chyba zmora nieostrych krajobrazów. Jeden dałem jako przykład ale nikt się nie wypowiedział.
O który link konkretnie ci chodzi - mój google jakoś dziwnie sortuje wyniki i drugi link chyba nie jest tym o czym myślałeś.
Podpisuję się pod Piotru26,ja również jestem zadowolony z swojego 550D,być może nie wiem na co zwracać uwagę i nie widzę problemu,może problem widać na lepszych obiektywach,ja niestety mam tylko kita,może ktoś z osób które mają problem dadzą jakieś fotki i dokładnie opiszą co tam nie gra,żeby można było samemu sprawdzić i zobaczyć czy ta "wada","niedoskonałość",czy tam jak to nazwać występuje u mnie.
EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8