Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Problem z ostrzeniem w 50d

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Może uściślijmy pojęcia, bo się zaplączemy:
    AF - MF - to tryby ostrzenia, z wykorzystaniem AF lub ręcznie (MF)
    AV - to tryb doboru ekspozycji (piorytet przysłony).

To jak robiłeś te zdjęcia? ostrząc AF czy ręcznie? I zrób je jeszcze raz używając AF, koniecznie centralnego czujnika, tylko napisz, na który obiekt celowałeś.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wszystko jest w porządku. Pamiętaj, żeby unikać ostrzenia na daleko i wg Mroczkowych rad łapać ostrość na pierwszym detalu, który chcesz mieć ostry, w odległości przynajmniej kilku metrów od aparatu - ale nie za daleko . Chyba z 2 zdjęcia jesteś zadowolony, prawda?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Aha, jeżeli dobrze pamiętam to w 17-85 masz po 10m nieskończoność na kancie "L" a nie na "oporze", przekręcając do końca masz zawsze nieostro (poza księżycem).
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-05-2010 o 11:23 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Polska /Warszawa

Domyślnie

Podobny problem z ustawieniami ostrości miałem i ja po zakupie Canona 50D. Raz fotografowałem ruchome pojazdy i miałem ustawione tryb AF na AI SERVO. Wykonując kolejne fotki nie przestawiłem na ONE SHOT. Nie zapoznanie się dokładnie z informacjami zawartymi w instrukcji i nie zwróciłem uwagi na potwierdzenie zielonej kontrolki w wizjerze. Fotki wychodziły raz ostre raz nie. Po przełączeniu na ONE SHOT poprawiło się ostrzenie. Również ważne jest to, że przy dalszych scenach stabilne umocowanie aparatu jest konieczne oraz czasami podniesienie lustra też się przydaje. Na tych zdjeciach "I wycinki nie pomniejszone:" widać podwójna iglicę na wieży tak jak były zdjecia poruszone. Czy faktycznie są 2 iglice na wiezy?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triplex Zobacz posta
    Sam nie wiem - chyba wszystko zrobiłem według wytycznych.
    Nie no... raz zamieściłeś za wielkie, niby przeprosiłeś a za chwilę znowu wielgusy wrzucasz? Weź pomyśl następnym razem i użyj opcji "podgląd wiadomości" zanim klepniesz kolejnego posta z wielgachnymi zdjęciami .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    To jak robiłeś te zdjęcia? ostrząc AF czy ręcznie? I zrób je jeszcze raz używając AF, koniecznie centralnego czujnika, tylko napisz, na który obiekt celowałeś.
    Robiłem z MF, bo wydawało się, że chodziło o to, abym sprawdził jak wychodzi z tym z odległościami. Potem poeksperymentuję dalej.
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Chyba z 2 zdjęcia jesteś zadowolony, prawda
    No właśnie nie za bardzo się podoba...
    Cytat Zamieszczone przez Wlodas Zobacz posta
    Na tych zdjeciach "I wycinki nie pomniejszone:" widać podwójna iglicę na wieży tak jak były zdjecia poruszone. Czy faktycznie są 2 iglice na wiezy?
    Przyjrzyj się uważnie. Tam są DWIE WIEŻE! I być może przez to trochę tak wygląda, bo z mojego okna się one dość mocno pokrywają, ale niezupełnie.
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie no... raz zamieściłeś za wielkie, niby przeprosiłeś a za chwilę znowu wielgusy wrzucasz? Weź pomyśl następnym razem i użyj opcji "podgląd wiadomości" zanim klepniesz kolejnego posta z wielgachnymi zdjęciami .
    Jestem przyzwyczajony do tego, że na forach same się robią miniaturki. Ale w ogóle teraz coś się pochrzaniło i tych zdjęć wcale nie ma. Nie wiem co się stało, bo ja ich z zasobów nie usunąłem, a w tej chwili raczej są potrzebne. Gdybyscie mogli sprawdzić co się porobiło, to by było ekstra.
    Eos 50d + 17-85 IS USM

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triplex Zobacz posta
    Jestem przyzwyczajony do tego, że na forach same się robią miniaturki.
    Też byśmy tak chcieli ale naszemu Administratorowi coś nie wychodzi.

Ale w ogóle teraz coś się pochrzaniło i tych zdjęć wcale nie ma. Nie wiem co się stało, bo ja ich z zasobów nie usunąłem
    Bo je usunąłem bo rozjeżdżały forum.

a w tej chwili raczej są potrzebne.
    To zamieść od nowa w przepisowej wielkości.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów