Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Problem z ostrzeniem w 50d

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Problem z ostrzeniem w 50d

Witam ponownie. Już trochę używam mojej 50d i pewne problemy sobie rozpracowałem, ale mam nowy problem... Zacząłem robić zdjęcia widokowe i... coś jest nie tak z automatycznym ustawianiem ostrości. Mam obiektyw 17 - 85 IS USM. Jak robię na automacie, to albo mi ostrzy - nie wiadomo czemu - na ok. 3 metry (sądząc z tego, co podaje mi w "okienku" na obiektywie, albo - dla dalekich obiektów - ostrzy mi na nieco ponad 10 metrów (zatrzymuje się gdzieś na początku kreseczki wiodącej ku nieskończoności). Przykładowe foto (niestety musiałem zredukować wielkość pliku):

http://haephoto.blox.pl/resource/IMG_0022.JPG

No naprawdę zgaduj zgadula gdzie on ustawił ostrość! :/ Bo ja tu nie widzę nic, na co by było ładnie wyostrzone! Dlaczego on mi łapie tak, że wskazuje mi ostrzenie na 3 metry, skoro w tej odległości nic nie ma, skoro do najbliższego obiektu jest wielokrotnie dalej?

W czym jest problem? Zależy mi na tym, aby mi ostrzyło DOBRZE - nie mówię, że perfekcyjnie, ale DOBRZE. Czy to jest jakiś problem z oprogramowaniem może?

Może wyjaśnię powód dlaczego używam automatu - jakby ktoś się czepił. Powody są dwa:
    1) nie przepadam za manualnym ostrzeniem
    2) mam od pewnego czasu odrobinę problem z oczami i to mocno mi utrudnia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam, że tak się tu rozwaliło na szerokośc. Nie wiedziałem, że taki numer się zrobi a nie wiem jak ew. edytować post i jak zrobić miniaturkę. :/
    Ostatnio edytowane przez Triplex ; 26-05-2010 o 06:23 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów