Strona 23 z 53 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Z Twojego doswiadczenia podczas zdjec musiales czesto myslec/zmieniac ostrosc? Sporo krecenia? Czy jak juz ustawiles to bylo po wszystkim? Lepiej/latwiej kontrolowac ostrosc czy raczej pamietac o dystansie/glebi i tego sie pilnowac?
    Już wcześniej pisałem, że małe odległości to spore wyzwanie. A że z racji ogniskowej trzeba podejść naprawdę blisko, to łatwiej jest zafiksowac odległość i w miare potrzeb bujać się barkami czy korygować krokami niż zmieniać odległość na pierścieniu. Tym bardziej, że im bliżej, tym skok na pierścieniu jest większy a w dodatku kręci się w żółtą stronę, co raczej niczego nie ułatwia.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Już wcześniej pisałem, że małe odległości to spore wyzwanie. A że z racji ogniskowej trzeba podejść naprawdę blisko, to łatwiej jest zafiksowac odległość i w miare potrzeb bujać się barkami czy korygować krokami niż zmieniać odległość na pierścieniu. Tym bardziej, że im bliżej, tym skok na pierścieniu jest większy a w dodatku kręci się w żółtą stronę, co raczej niczego nie ułatwia.
    Oskarkowy, powiedz, czy trudno się nastawia ostrość na powiedzmy 2m na stałe w tym samyangu ?

sprawdzałem w DOF że przy odległości na 2 m GO ma od 1 m do bodajże 14 m (przy f 2.8).... co mi załatwia kwestię fotek w tańcu na przykład.

W ogóle to fajnie mieć chyba szkło gdzie mamy głęboko w d..... kwestię ostrości, i skupiamy się na kadrach i świetle......

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    sprawdzałem w DOF że przy odległości na 2 m GO ma od 1 m do bodajże 14 m (przy f 2.8).... .
    Chyba tak ładnie to nie jest niestety. Mam za mało doświadczenia, żeby stawiać jakieś radykalne tezy, ale potrzebna jest spora dokładność. Na f/5.6 i 1,5m wygląda, że rozkładają się jeszcze płaszczyzny nieostrości i wcale nie za wiele brakuje, żeby to przeoczyć. Do tego na brzegach kadru oczywiście zniekształcenia są spore, więc do tańczących ludzi to się nie nadaje.
    Jarek

Domyślnie

hm..... ja myślę o ostrości - o głębi ostrości przy danych krążku rozproszenia... DOF nie kłamie, więc.....
    jeszcze sprawdziłem - ostrość na 2 m, f2.8 - GO od 1 m do 14 m.
    Kwestia jest taka, czy uda się precyzyjnie nastawić na te 2 m i robiąc zdjęcia nie poruszyć pierścienia. ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

robiąc zdjęcia nie poruszyć pierścienia. ?
    A od czego jest taśma izolacyjna? ^^

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    A od czego jest taśma izolacyjna? ^^
    A ja głupi myślałem, że...
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Taśma_izolacyjna
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kwestia jest taka, czy uda się precyzyjnie nastawić na te 2 m i robiąc zdjęcia nie poruszyć pierścienia. ?
    Mam założoną matówkę do manualnego ostrzenia. Próbowałem ustawić precyzyjnie 2m i udało się :-D
    W moim egzemplarzu pokrywa się z naniesioną skalą.
    Z tym że pomarańczową ft.
    Wychodzi dokładnie na 2...

A co do poruszenia pierścienia to micles już znalazł patent
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Początki nałogu

Domyślnie

Macie może jakieś linki do stron ze zdjęciami wykonanymi tym obiektywem? Te parenaście sztuk na CB to tak troche mało szczerze powiedziawszy ;-)
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    A ja głupi myślałem, że...
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Taśma_izolacyjna
    http://www.panoguide.com/forums/qna/7236/

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Macie może jakieś linki do stron ze zdjęciami wykonanymi tym obiektywem? Te parenaście sztuk na CB to tak troche mało szczerze powiedziawszy ;-)
    Tutaj na pierwszym ladnie widac wasa na rynnie, troche obrobki Machinery - widac gdzie.

Strona 23 z 53 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów