Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Przygotowanie zdjecia do druku w foto lab

Uzależniony

Domyślnie

Jeżeli w CS4 pójdę w Edit>Convert to Profile i ustawie stworzony przeze mnie profil, kolory i kontrast zmieniają się nieznacznie i akceptowalnie, tzn. w miarę łatwo mogę wprowadzić korektę, ale jak tylko zrobię soft proof z tym profilem to zmiany są tak konkretne że nawet nie wiem od czego zacząć.
    Nie zna nikt jakiejś literatury w której znajde info na ten temat, lub jakiś tutorial?
    Bo poważnie robie się po woli zielony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam że problem istnieje tylko gdy mam zaznaczoną opcję "simulate paper color".
    Jutro pójdę wydrukować jakiś test i zobaczę co z tego wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 20-05-2010 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Nie chciał bym się narzucać zaczynam usługi online na labie ale doświadczenie duże , firma rodzinna i sami to robimy.Polecam kontakt na telefon do firmy zrobię Ci odbitki testowe i zobaczysz co i jak . Maszyna kalibrowana codziennie ( może i 2-3 razy w zależności od potrzeby ) , popróbować można ,
    Zapraszam.
    Ps. Ceny chyba dobre np. 15,2x21-21,6 tylko 1,05zł brutto - PROMOCJA na Kodak Supra Endura VC.
    Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Nie chciał bym się narzucać zaczynam usługi online na labie ale doświadczenie duże , firma rodzinna i sami to robimy.Polecam kontakt na telefon do firmy zrobię Ci odbitki testowe i zobaczysz co i jak . Maszyna kalibrowana codziennie ( może i 2-3 razy w zależności od potrzeby ) , popróbować można ,
    Zapraszam.
    Ps. Ceny chyba dobre np. 15,2x21-21,6 tylko 1,05zł brutto - PROMOCJA na Kodak Supra Endura VC.
    Zapomniałem dodać za 10 testowych odbitek , płacisz tylko za przesyłkę , cenę przesyłki ustalimy.
    Zapomniałem dodać za 10 testowych odbitek , płacisz tylko za przesyłkę , cenę przesyłki ustalimy.[/QUOTE]
    Teraz się doczytałem , że Ty z Floryda , koszty przesyłki za wielkie na tę próbę , ale jak by to jestem otwarty.
    Ostatnio edytowane przez maxon52 ; 20-05-2010 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost
    Jedynki Piątki eLki i duperelki

Uzależniony

Domyślnie

Może gdybym był w Polsce to bym skorzystał
    Po drugie chodzi tu o konkretny problem z kalibracją, więc skoro masz doświadczenie to zamiast się reklamować, mógłbyś podzielić się wiedzą
    Zaczyna się kolejny dzień. Zobaczymy co dzisiaj walka przyniesie

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Nie chciał bym się narzucać zaczynam usługi online na labie ale doświadczenie duże , firma rodzinna i sami to robimy.Polecam kontakt na telefon do firmy zrobię Ci odbitki testowe i zobaczysz co i jak . ......
    dzwoniłem dzisiaj rano do firmy w sprawie wymiarów dla zdjęć z 50D.. tzn. raczej ogólnie z APS-C. Sprawa jest taka, że wszystkie fotki z puchy mogę przeskalować tak, że tylko jeden wymiar jest zgodny z podawanymi na stronie w tabeli. Dotyczy to też wymiarów podawanych przez inne laby.
    Moje pytanie.. czy kadrować z puchy fotki dokładnie do wymiarów z tabeli na stronach, czy nie? Wiem, że jak nie wykadruję to lab zrobić to może za mnie, ale wolałbym mieć nad tym kontrolę. Z drugiej strony 10x15 czyli 2:3 to stosunek odpowiedni dla formatu z puszki, jednak po wpisaniu odpowiedniej wartości, np. dla dłuższego boku do kadrowania krótszy, przy zachowaniu proporcji, nie odpowiada temu z tabeli. O co chodzi? Jak z tym walczyć? Czy pozostaje kadrować? W sumie nie dociekałem nigdy, ale obecnie chcąc mieć większą kontrolę nad odbitkami prześledziłem sprawę i mam zagwozdkę.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Co ty filozofujesz z tym kadrowaniem
    Od czego masz narzędzie kadruj w PS - wpisujesz dokładny wymiar i rozdzielczość optyczną (dla większości labów jest to 300dpi), Zaznaczasz obszar kadrowania i wciskasz ENTER - ot cała filozofia, a nie bawienie się w wymiary w pikselach
    Kolejna sprawa to uzyskanie informacji z laba na jaką długość maszyna docina papier. Biorąc np. pod uwagę odbitkę 15x21 szerokość to będzie 15,2cm ZAWSZE - bo taka jest szerokość rolki papieru, natomiast długość może być różna 21; 21,3; 21,5 dlatego trzeba spytać.

Pamiętajcie, że zdjęcie z puszki ma rozdzielczość optyczną 72dpi i tak dane zdjęcie do laba maszyna automatycznie zinterpoluje do 300dpi, a niestety maszyny nie mają zbyt dobrych algorytmów przetwarzających te dane, dlatego lepiej zrobić to w programie graficznym do tego przystosowanym

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Co ty filozofujesz z tym kadrowaniem
    Od czego masz narzędzie kadruj w PS - wpisujesz dokładny wymiar i rozdzielczość optyczną (dla większości labów jest to 300dpi), Zaznaczasz obszar kadrowania i wciskasz ENTER - ot cała filozofia, a nie bawienie się w wymiary w pikselach
    Kolejna sprawa to uzyskanie informacji z laba na jaką długość maszyna docina papier. Biorąc np. pod uwagę odbitkę 15x21 szerokość to będzie 15,2cm ZAWSZE - bo taka jest szerokość rolki papieru, natomiast długość może być różna 21; 21,3; 21,5 dlatego trzeba spytać.

Pamiętajcie, że zdjęcie z puszki ma rozdzielczość optyczną 72dpi i tak dane zdjęcie do laba maszyna automatycznie zinterpoluje do 300dpi, a niestety maszyny nie mają zbyt dobrych algorytmów przetwarzających te dane, dlatego lepiej zrobić to w programie graficznym do tego przystosowanym
    nic nie filozofuję tylko pytam..
    właśnie o kadrowanie chodzi, które właśnie można osiągnąć w PS poprzez podanie wymiarów, które sam lab podaje w takiej oto TABELI. Skoro przy kadrowaniu i zachowaniu proporcji podaję dla 10x15 wartości 1795x1205mm dla 300dpi, to na brzegach oryginalnego pliku zostaje po pare mm.
    Natomiast jeśli wołam RAWa w DPP i tam podam powyższe wymiary - JPG wychodzi nieco zwężony (porozciągane głowy).
    Wiem, że wykadrować powinienem sam w PS gotowego JPG wołanego z RAW bez kadrowania, ale skoro LAB podaje jakieś konkretne wymiary dla konkretnego papieru, a po ich wpisaniu w PS dzieją się takie rzeczy.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Powiem Ci, że taka tabela niepotrzebnie robi mętlik w głowie osobom, które do końca się nie znają, co, jak i dlaczego. Dlatego nie używaj opcji "dopasuj wielkość obrazka" z zastosowaniem tabel tylko narzędzie "kadrowanie" z podaniem konkretnych wymiarów - zawsze wyjdzie Ci dobrze.
    BTW mam klientkę, która znosi mi sporo odbitek do wywołania - zdjęcia robione oczywiście kompaktem więc format 4/3 i zawsze miała problem, że przy 10x15 ma coś obcięte z kadru. Mimo że kobiecina ma ok 70-tki na karku, ale jest na tyle bystra że potrafi obsługiwać komputer (była zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie - więc niegłupia), więc postanowiłem jej wyjaśnić jak się kadruje w PS. Wyobraź sobie że od tamtej pory wszystkie zdjęcia do kopiowania od niej dostaję 10,2x15,2cm / 300dpi

Miasto
    Lublin

Domyślnie

czyli na górze wklepuję z palca szerokość i wysokość np. w mm, 300 dpi i wybieram "kadrowanie". zaznaczam pole i "docinam". Tak sie pobawiłem i cos wyszło. w przypadku 13x18 ucina kawał brzegów. mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem mimo iż nie jestem zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie,a i niegłupi też jestem

#

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

rOOmak, kup sobie drukarkę foto. Koszt odbitek wyższy, ale zaoszczędzisz na czasie / przesyłkach / biletach / butach :-D. Poprawki naniesiesz sobie w domku, jakość będziesz miał powtarzalną... Ja po iluś tam próbach odpuściłem sobie laby. Jak już miałem taki, gdzie raz było ok, to następnym razem efekt był zupełnie inny. Szkoda zdrowia.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem mimo iż nie jestem zastępcą dyrektora w jakimś dużym PRL-owskim kombinacie,a i niegłupi też jestem
    No i nie masz 70tki na karku
    Sorka, nie mogłem się powstrzymać... i godzina późna
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów