Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

moja księgowa twierdzi, ze nie ma możliwości używania w firmie darmowego oprogramowania (np do wystawiania faktur, antywirów, itd...) i wszystko kaze mi kupowac i trzymac faktury i rachunki, bo jak twierdzi jeśli cos dostajesz darmo to ktos może to uznac za korzyśc finansową firmy a od tego to juz krok do kłopotów
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    moja księgowa twierdzi, ze nie ma możliwości używania w firmie darmowego oprogramowania (np do wystawiania faktur, antywirów, itd...) i wszystko kaze mi kupowac i trzymac faktury i rachunki, bo jak twierdzi jeśli cos dostajesz darmo to ktos może to uznac za korzyśc finansową firmy a od tego to juz krok do kłopotów
    To znaczy że masz niedouczoną księgową - skoro tak twierdzi to znaczy, że przestała się uczyć jakieś 5-7 lat temu (prześledź przykład "openoffice" ).jak w takich prostych sprawach się myli i wpędza Cię w niepotrzebne koszty to może czas zmienić księgowość bo może podatki też płacisz za duże albo co gorsza za małe bo księgowa tak "twierdzi"..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do programów antywirusowych itp. to zakres ich użytkowania określa licencja - jeśli ona zabrania to oczywiście nie wolno ale jeśli licencja określa że można tych programów używać za darmo w firmie to można i nie ma zastosowania tu to że:
    "jeśli cos dostajesz darmo to ktos może to uznac za korzyśc finansową firmy a od tego to juz krok do kłopotów"
    bo "ktoś" to zapewne Urząd Skarbowy a ten już parę lat temu nauczył się że to tak prosto nie działa..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 09-05-2010 o 12:39 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

jakie minusy ma karta podatkowa? wydawalo mi sie, ze jest najtansza opcja rozliczania sie, gdy dochod z fotografii nie bedzie przekraczal powiedzmy 30tys rocznie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

a juz ci sie nie wydaje ?

limit do vati to juz bodaj 100k od tego roku , wiec czy 30k czy 60k nadal sie oplaca

wlasnie , musze przelewy podatku i zus zrobic
    no comment...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    a juz ci sie nie wydaje ?

limit do vati to juz bodaj 100k od tego roku , wiec czy 30k czy 60k nadal sie oplaca

wlasnie , musze przelewy podatku i zus zrobic
    oplaca sie ... ale co? karta, ma sie rozumiec? od kwoty karty podatkowej odejmuje stawke zdrowotna i wtedy wychodzi ponizej 400zl.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

a czemu nie ryczalt?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie wiem - dlatego sie pytam

Domyślnie

podłącze się - dzisiaj muszę podjąć ostateczną decyzję i nie jestem pewien czy karta czy książka - jednak nie ukrywam, że większość znajomych jest na karcie co mnie ku niej skłania.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zaleta karty jest to, ze nie musisz sie bawic w ksiegowosc - wszystko proste i jasne ... ale to tylko w teorii, bo jeszcze nie mam dzialalnosci

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

jakie 400 zl ?

dla lodzis tawka 255 zl - czesc skladki zdrowotnej zostaje do placenia 54 zl

chyba ze ktos handluje odbitkami czy albumami itp to wyzsza stawka karty

ryczalt w ogole sie nie oplaca
    no comment...

Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów