Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 250

Wątek: Akumulator BP-511A Zamiennik

Coś już napisał Awatar ppawcio
    Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Rozumiem, że 7D albo jakaś jedynka - do tej koszykówki?
    do kosza, do kopanej, do wszystkiego w sumie gdzie za piłką się uganiają na razie czekam aż mi padnie migawka w tej 30-stce bo już mam spokojnie ponad 200 000 strzałów, a jedyny defekt na razie to zacinający się spust w korpusie (czasem robi mi zdjęcie czasem nie)

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

i tak to jest zwolennik Canona (i nie tylko Canona, dymany) - ta sama chemia w innym opakowaniu, z tymi samymi ograniczeniami , ale że inne wymiary , to albo nie ma (jeszcze) albo cena zabija - to jest bez sensu, dobrze, że chociaż komórki mają być ładowane z miniUSB , no ale na czymś trzeba zarabiać.
    z ciekawości zrobię sekcję ogniwa- czy ma zabezpieczenia itd
    Ostatnio edytowane przez pawelsz ; 05-03-2010 o 23:41
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    ...akus doładowywany ma dużo mniej energii niż taki rozładowany i ładowany prawie od 0...
    Do "zera" i tak go nie rozładujesz, chyba że fizycznie zrobisz zwarcie pomiędzy jego wyprowadzeniami. W normalnym użytkowaniu jeżeli napięcie ogniwa spodnie poniżej pewnego poziomu (a poziom ten daleki jest od 0 V) to elektronika toru zasilającego wskaże taki akumulator jako rozładowany.
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

dokładnie tak, 0 to dla lion ok 2.7V na ogniwo, mamy w środku 2 ogniwa, więc powiedzmy , że 5.4V na pakiecie to koniec prądu (oczywiście może być tak, że jedno ogniwo ma 3V, ale inne spadnie poniżej 2.7V i też mamy 0 prądu...)
    Teraz zmierzyłem ile V ma mój pakiet- przy 7.63V (bez obciążenia) C40D pokazuje połowę pojemności, ładuje sie teraz i ciekawe do ilu V oryginalna ładowarka go naładuje - powinna do ca 8.4V (wtedy jest max pojemności i elektronika powinna zakończyć ładowanie), utrzymywanie ogniwa przez jego doładowywanie nie zmieni nam pojemności, natomiast ładowarki często pod koniec ładują znacznie mniejszym prądem i pewnie stąd bierze się zalecana 1h ładowania po zapaleniu się ciągłe diody - obaczymy, się ładuje, pomierzę przy okazji
    warto zobaczyć o rodzajach zasilania
    http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=1448
    i o pojemnościach ogniw
    http://www.swiatelka.pl/viewtopic.ph...er=asc&start=0
    ps
    pomierzyłem to i owo, popytałem i sprawa jest prosta- chemia ogniw lion max pojemności ma przy ok 4.22V i co jest ważne, jeśli naładujemy ogniwo , czy tez pakiet do określonego napięcia, to przetrzymywanie pakietu w ładowarce wcale nie zwiększy jego pojemności czy tez wydajności to mit.
    Inną sprawa jest taka sobie firmowa ładowarka Canona która ładuje pakiet do ok 8.3V a potem baaaardzo wolno doładowuje do ca 4.35, natomiast różnica pojemności dzięki temu jest pomijalna. Możliwe, że ciągłe zapalenie diody oznacza naładowanie do np 4.1V , pewnie jest rozrzut technologiczny parametrów ładowarek, ale to i tak nie słynne 10%
    Ostatnio edytowane przez pawelsz ; 06-03-2010 o 16:15
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Leszno WLKP

Domyślnie

W marcu minął jakoś rok od zakupu PowerGolda.... i więcej tego nie kupię...
    Zima... wypad nad jeziorko, kilka fotek na krótkim, podłączam moją kolumbrynę... i aparat zdycha... i tak kilka razy zimą. Mówię sobie: "słabe już ogniwa, i tu jeszcze taki mróz."
    Czas obecny: ciepło że ja cię nie mogę, w lesie, niuńka śpi w wózku, ja wyciągam kolumbrynę i z 10-15 fotek cyknąłem na końcu padło... no szlag mnie trafił! i więcej nie wyciągnąłem kolumbryny, na krótkim szkle jeszcze kilkadziesiąt fotek robi ten aku.
    Wczoraj znalazłem paragon i gwarancję: 6 miesięcy! grrrr...
    Dzisiaj zamówiłem GP 1400mAh, 7,4V. Jak i ten się nie sprawdzi to potem już tylko HAHNELa kupię.
    ps. Jak robię na kolumbrynie to najczęściej af "śledzący", do tego HSM, i OS - to jest co prądu pobierać....
    C20d; S17-70.DG, ,c55-250.IS, s120-400.DG.HSM.OS; C430ex; m42; Cokin P,A.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snil Zobacz posta
    Dzisiaj zamówiłem GP 1400mAh, 7,4V. Jak i ten się nie sprawdzi to potem już tylko HAHNELa kupię.
    Od ponad dwóch lat używam zamienników GP i jak na razie sprawują się rewelacyjnie. Jakość wykonania absolutnie nie odbiega od oryginału a wydajność jest zauważalnie większa.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A tak z innej beczki: są jakieś zamienniki sprzedawane z takim "dekielkiem" jak oryginalny aku dołączany do body? Wiem, że Ansmann nie ma, chyba że cos się zmieniło od czasu kiedy kupowałam.

Po opisach/zdjęciach ciężko się zorientować. Czasem nawet nie jestem w stanie stwierdzić, czy oryginał idzie w komplecie z dekielkiem...
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    A tak z innej beczki: są jakieś zamienniki sprzedawane z takim "dekielkiem" jak oryginalny aku dołączany do body? Wiem, że Ansmann nie ma, chyba że cos się zmieniło od czasu kiedy kupowałam.
    moge sie mylic, ale jeden z moich Ansmannow chyba byl _z_ deklem.
    na pewno z deklem mialem Premium Golda i Phottiksa.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie pojemniczek na AA zamiast bp-511

witam
    podpinam się pod temat, czy jest produkowany pojemniczek(uchwyt), który zmieścił by 2 baterie AA w miejsce baterii BP-511 ?
    Ponad to nie polecam tego zamiennika:
    http://allegro.pl/item1052551454_aku...d_20d_s80.html

żenująco słaba bateria, jeszcze dokładnie nie mam pewności ,ale wygląda jakby pracowała tyle samo lub mniej co mój wiekowy oryginał.

I jeszcze zapytam czy próbował ktoś ładować BP-511 lub inną podobną baterię, ładowarką bc-700 czyli ładowarką nie przeznaczoną do takich baterii.
    pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    przepraszam, pomyłka ja nie mam oryginału...(właśnie sprawdziłem), zatem ta bateria pracuje tak słabo jak wiekowy zamiennik...
    jej waga to 56g(1800mAh), a mój wiekowy zamiennik waży 78g(1600mAh) to mówi samo za siebie...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a i pytanie o pojemniczek na 2 sztuki było głupie, przecież bateria bp-511 daje 7.4v ,a 2 paluszki nam tego nie dadzą, czyli tylko grip z 6 AA.
    Ostatnio edytowane przez tomot ; 08-07-2010 o 15:17 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

pytanie o ładowanie poprzez bc-700 też raczej niepoważne, w instrukcji nie ma nic o obsłudze li-ion ,a na jednej stronie tak znalazłem dlatego zapytałem.
    Czy na tym forum nie można edytować postów ,czy ja jestem ślepy ?

Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów