Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 250

Wątek: Akumulator BP-511A Zamiennik

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie

Ok, dzięki za odpowiedź z pierwszej ręki.

Coś już napisał Awatar ppawcio
    Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

a ja mam takie pytanko (dotyczące i oryginałów i zamienników):

rozładowywać je do końca przed ładowaniem czy nie jest to konieczne i spokojnie można doładowywać?

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Rzadko rozladowywalem... do zera ciezko z reszta tak rozladowac i hulało az miło

Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

ja właśnie robię tak, że jak już mi zdycha bateria, to daje slide-show zdjęciowy i czekam :P

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ppawcio Zobacz posta
    a ja mam takie pytanko (dotyczące i oryginałów i zamienników):

rozładowywać je do końca przed ładowaniem czy nie jest to konieczne i spokojnie można doładowywać?
    Możesz spokojnie je doładowywać - one to lubią.
    To nie są baterie Ni-MH i czy Ni-Cd, więc zwyczaje związane z ich użytkowaniem nie mają zastosowania w przypadku Li-ION.
    Co więcej, mogą być dla nich niekorzystne - przykładem jest próbowanie rozładowywania ich do 0. Jest to zbyteczne.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 05-03-2010 o 21:33

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

Możesz spokojnie je doładowywać - one to lubią.
    pewny jesteś tego stwierdzenia ?
    wedle mnie o ile lion lubią doładowywanie , o tyle firmowa ładowarka Canona jest do **** i se mryga jak chce, a co za tym idzie ładowanie rożnie - u mnie ( i u innych też) akus doładowywany ma dużo mniej energii niż taki rozładowany i ładowany prawie od 0, dziwne, wkurzające , ale to są realia
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelsz Zobacz posta
    pewny jesteś tego stwierdzenia ?
    wedle mnie o ile lion lubią doładowywanie , o tyle firmowa ładowarka Canona jest do **** i se mryga jak chce, a co za tym idzie ładowanie rożnie - u mnie ( i u innych też) akus doładowywany ma dużo mniej energii niż taki rozładowany i ładowany prawie od 0, dziwne, wkurzające , ale to są realia
    Z ładowarką Canona to jest tak, że jak już świeci światłem ciągłym to dopiero po ok. 1h akumulator osiągnie ok. 100% naładowania.

Miasto
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

ja baterie w ładowarce Canona ładuję kilkanaście razy. Jak świeci ciągłym to ją (baterię) wyjmuję, czekam jakiś czas i znowu wkładam. Kończę ten proces jak ciągłe się zapali po jakiś 1-2 sekundzie od włożenia

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

tak, wiem
    ale możesz i trzymac akusa w ładowaniu/podtrzymanie potem n-h a i tak akumulator ma mniej energii , niz taki ładowany od zera i wyłączony w ca 1-2h po końcu mrygania diody w ładowarce Canona, wiem , że to jest chore, jakoś mnie było czasu wnikać w to, to jest dla mnie żenada, bo mam wiele akusów lion 18650 ładowanych wiele razy , gdzie nie ma tego problemu (latarki itd)O amutek po prostu, ale pewnie się zmuszę i pomierzę o co chodzi
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zrób inaczej - po prostu pozostaw akumulator w ładowarce po tym jak dioda świeci ciągle (nie pulsuje - to znak, że akumulator jest naładowany w ok. 90%) na jakiś czas. Wedle mat. firmowych Canona pełne ładowanie to ok. 100 minut.

Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów