Pokaż wyniki od 1 do 10 z 197

Wątek: 5D Mark II VS 1Ds Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawiałem się nad tym samym, wybrałem piątkę. Teraz dokupuję 1DsII na okazje, kiedy przyda mi się autofocus i uszczelnienia.

Jako jedyną puszkę, wziąłbym 5II, czyli zresztą tak jak zrobiłem, uważam to za dobry krok. Masz nowe body, gwarancję, live-view, porządny ekran (sorry, ale te w 1D(s)II, nawet z N to porażka), nie masz stresa z dostępnością szkieł, a i obrazek, jak mi się przynajmniej wydaje, jest lepszy.

21 megapikseli dobrej jakości, robi toto wrażenie.

Poza tym, piątka ma możliwość dokupienia battery-gripu, jedynka nie ma możliwości zdjęcia tegoż. No i baterie - dwa akumulatory w piątce są nie do zajechania jednego dnia natomiast w 1DsII, na dłuższą sesję trzeba brać 2-3 akumulatory. 5D bez gripa jest malutka i zgrabna, można ją wziąć wszędzie ze sobą nie czując zbytnio ciężaru body. Z gripem natomiast, staje się mega wygodną puszką z, moim zdaniem, lepiej wyprofilowanym gripem (więcej miejsca na mały paluch). Z kolei spust pionowy, o niebo lepszy w 1Ds.

Do ślubów i reportaży, 1Ds jest lepszą puchą, do landszaftów, architektury i portretu - 5D.

Pozdrawiam.

Ps. Jak będziesz kupować 1Ds, koniecznie zwróć uwagę na akcesoria - bardzo droga zabawa toto jest.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    No i baterie - dwa akumulatory w piątce są nie do zajechania jednego dnia natomiast w 1DsII, na dłuższą sesję trzeba brać 2-3 akumulatory.
    Już w jednym temacie do tego się przyczepiłem, ale zignorowałeś. Przyczepiam się drugi raz, bo rozpowszechniasz głupoty. Twoim zdaniem ile zdjęć można zrobić na 1 akumulatorze z 1DsII?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Już w jednym temacie do tego się przyczepiłem, ale zignorowałeś. Przyczepiam się drugi raz, bo rozpowszechniasz głupoty. Twoim zdaniem ile zdjęć można zrobić na 1 akumulatorze z 1DsII?
    Nie robię zdjęć hurtem, po prostu łażę po mieście i robie co mi się podoba. A bateria w 1DIIN starczała mi na jakieś 2 godziny chodzenia z włączonym aparatem, w temp. koło 5-10 stopni. Niedługo zamawiam drugą sztukę i mam nadzieję, że podobnych "cyrków" nie będę miał już.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Na nowym zamienniku w Ds2 robiłem ponad 1200 na dwóch sesjach z tygodniową przerwą. Oryginał od aparatu potrafił nie wytrzymać 2h w studio, albo wymieniałem go czasem już na przygotowaniach u Młodych.

Dla porównania: oryginalny aku od 1DIII czy 1DIV to przynajmniej 3500 klatek, a sama bateria jest o połowę mniejsza i 2x lżejsza.

Oryginalny aku od 5II to 800 klatek, 2aku w gripie do przynajmniej 2 tysiące klatek.

Ustawiony podgląd 2s., nie robię serii, często przeostrzam, IS sporadycznie w jednym szkle.
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów