Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 197

Wątek: 5D Mark II VS 1Ds Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wy zaczeliście pierwsi patrzac na daty postow, wiec proszę o pokazanie tych roznic na korzysc 5D2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    to jest tak samo jak z starą 5D, ktora szumi mniej od nowej, ktos zrobil porownanie w RAW a i tak nikt w to nie wierzy, trzeba jakos wytlumaczyc te bezsensowne wydane pieniadze ;-)
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 06-05-2010 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

osobiscie nudzi mnie juz wrzucanie kolejny raz tego samego przykladu , po tyg i tak zapomna i beda marudzic ze stare lepsze...

stara 5d nie szumi mniej , po przeskalowaniu jak na moje oko i w mojej ocenie szumi porownywalnie

zreszta w sumie to sie robi nudne
    no comment...

Bywalec

Domyślnie

Przesiadłem się z 5D na 1Ds mkII potem na 5D mkII Obecnie skłaniam się do powrotu do Ds'a Różnice w jakości obrazowania są dla mnie na tym poziomie nieistotne. Siłą jedynki jest AF i możliwość powiązania punktowego pomiaru światła z wybranym polem AF
    hm...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zastanawiałem się nad tym samym, wybrałem piątkę. Teraz dokupuję 1DsII na okazje, kiedy przyda mi się autofocus i uszczelnienia.

Jako jedyną puszkę, wziąłbym 5II, czyli zresztą tak jak zrobiłem, uważam to za dobry krok. Masz nowe body, gwarancję, live-view, porządny ekran (sorry, ale te w 1D(s)II, nawet z N to porażka), nie masz stresa z dostępnością szkieł, a i obrazek, jak mi się przynajmniej wydaje, jest lepszy.

21 megapikseli dobrej jakości, robi toto wrażenie.

Poza tym, piątka ma możliwość dokupienia battery-gripu, jedynka nie ma możliwości zdjęcia tegoż. No i baterie - dwa akumulatory w piątce są nie do zajechania jednego dnia natomiast w 1DsII, na dłuższą sesję trzeba brać 2-3 akumulatory. 5D bez gripa jest malutka i zgrabna, można ją wziąć wszędzie ze sobą nie czując zbytnio ciężaru body. Z gripem natomiast, staje się mega wygodną puszką z, moim zdaniem, lepiej wyprofilowanym gripem (więcej miejsca na mały paluch). Z kolei spust pionowy, o niebo lepszy w 1Ds.

Do ślubów i reportaży, 1Ds jest lepszą puchą, do landszaftów, architektury i portretu - 5D.

Pozdrawiam.

Ps. Jak będziesz kupować 1Ds, koniecznie zwróć uwagę na akcesoria - bardzo droga zabawa toto jest.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Puszka bedzie mi słuzyc głównie do Fotografii weselenej.
    Jeżeli ktos moze zrobic porownanie iso na 3200 miedzy 5D2 vs 1Ds2 to byłbym bardzo wdzieczny (najlepiej jakis portret w jakims oswietleniu zarowym)
    Jedyne co przemawia w tej chwili na korzysc 5D to własnie mozliwosc wyboru wiekszego iso.

IGI co masz na mysli pod pojeciem akcesoria??
    Mi wystarcza pucha, pasek, 2x batery i ladowarka a to chyba jest w standardzie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

popatrz przykładowo ile kosztuje bateria, czy w/w ładowarka - generalnie dwa-trzy razy droższe wszystko niż do zwykłej piątki. A nie w każdym zestawie są

Do fotografii weselnej weź 1Ds, o ile dysponujesz wystarczająco jasnymi szkłami żeby sobie to ISO zrekompensować.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Jak narazie dopiero zbieram szklarnie :/ na dzien dzisiejszy posiadam 17-40L 4 i 70-200f2,8 L IS ale w palnach jest 35 f 1,4 L badz 50 f1,2 L
    Poczekam jeszce na sample z iso 3200 i sie zdecyduje - jak narazie obstaje przy 5D2

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Musisz pomyslec, po prostu. Dla mnie najlepszym zestawem do kotleta bylby duet - 5II z 24-70 i 1ds z 50L i generalnie tak. 5DII jesli masz ciemniejsze szkla - a masz, 1Ds, jak masz jasne stałe.

Serio, AF z 5D nie jest aż tak fatalny, żeby nie móc nim robić zdjęć. A oryginalny akumulator do 5d kosztuje nie 600, a 250zl. I trzyma o wiele dluzej, a to wazne chyba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    półtora roku temu przesiadałem się z 1DsII na 5DII. Nie żałowałem z żadnego powodu. Szumy porównywalne zaledwie do 800, później to już im dalej tym większe różnice, kolory to kwestia obróbki a AF wcale nie jest w 1ce tak szybki. Jedynie servo w 1DsII działa lepiej, ale ja akurat tego nie potrzebowałem.
    Waga, menu, wyświetlacz, obrazek... Wszystko na korzyść 5D. Aha, 1ka nie trzeszczy przy klapce
    zapomniałeś jeszcze napisać że 1ds to wygląd "pro", więc do lansu dochodzi parę punktów

;-)

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Z daleka nie widać czy Ds czy 5D z gripem.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 2 z 20 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów