Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: 2000zł. 40d+50mm1.8 czy 350d+50mm1.4 ????

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    No niby tak, ale kupiony nowy sprzęt też po jakimś czasie może odmówić posłuszeństwa. Złośliwość rzeczy martwych.
    Pewnie, że może. Dlatego istnieje coś takiego jak gwarancja. Czasem się przydaje. Można oczywiście ryzykować i kupić sprzęt z wyższej półki używany. Jak się uda to jest przyjemnie. Jak nie to robi się nieprzyjemnie.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Mi udało się kupić używany na gwarancji.
    Zgadza się. Trzeba jak we wszystkim mieć szczęście, przy zakupie sprzętów również

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    ...1.8 za bardzo zamula moim zdaniem...
    Co rozumiesz pod pojęciem "zamula"?
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Co rozumiesz pod pojęciem "zamula"?
    Kolega pewnie z forum audiofilskiego
    Entuzjastyczny Neofita

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    ...1.8 za bardzo zamula moim zdaniem...
    Wszystko w porównaniu do USM zamula, ale przesady. AF w 1.8 to nie muł bagienny.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Wszystko w porównaniu do USM zamula, ale przesady. AF w 1.8 to nie muł bagienny.
    Nie czaję co ma napęd USM takiego, że odmula... chyba że inny muł mamy na myśli, bo ja ten co głównie z wad optycznych się bierze, nie z tego jakie małe żółte krasnale te soczewki tam pchają...
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem bezsens, pakować się w 40D z takim szkiełkiem. Miałem ten zestaw i wiem co potrafi, jednak dużo większe możliwości da gorsza puszka i lepsze szkło. Pucha na poziomie 20/30D nie odstaje aż tak technicznie od 40D. Zestaw z 50/1,4 nie dość, że da ci lepszy obrazek, będzie miał jeszcze celniejszy autofokus, bo 50/1,8 nie pozwala na wykorzystanie możliwości 40D.

A puszki, puszki zmienia się tak samo łatwo, jak szkła. A może nawet i łatwiej. Lepiej kupić jedno szkło, a dobrze, niż zainwestować w korpusik. Ze trzy lata temu miałem kupić 30D, mając samemu 400D, zamiast tego wziąłem eLkę 70-200. W tym czasie trzy razy zmieniłem aparat, a to szkiełko nadal jest u mnie i go używam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

_igi, ma rację. Znajomy miał 350d zakupił do niego 70-200/2.8l potem 17-40/4l i kilka innych szkiełek.
    Następnie doszedł do wniosku, że lepsze body się przyda. Zmienił na 10d.
    Niedawno kupił 5d, szkiełka zostały i body także.
    Do body ma podpięte 50/1.4, a czasem Sigme 10-20.

No i taki zestaw spełnia jego wymagania.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym wziął pod uwagę jeszcze to, że body bardziej traci na wartości. Szkiełko jak się nie podoba to nawet jeśli było kupione nowe, sprzedaje się z raczej stałą stratą. Body natomiast z roku na rok jest warte coraz mniej.

Innymi słowy obstawiam opcję gorsze body+lepsze szkło. Chociaż o 50 1.4 canona krążą dość makabryczne historie o padający AF'ie, który kosztuje chyba 1/2 ceny nowego szkła.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    Innymi słowy obstawiam opcję gorsze body+lepsze szkło. Chociaż o 50 1.4 canona krążą dość makabryczne historie o padający AF'ie, który kosztuje chyba 1/2 ceny nowego szkła.
    Słyszałem takie opinie, dlatego kupiłem 50L. Tak czy siak, lepiej jest wziąć lepsze szkło. Tylko trzeba się zastanowić, czy 50/1,4, czy 28/1,8 lub 85/1,8. Wszystkie trzy super, dwa pierwsze idealne na crop'a, do portretów właśnie. Ofkors, moim zdaniem.

Niemniej jednak, są dziedziny fotografii, gdzie puszka, jako taka jest potrzebna/przydatna jak najlepsza i najnowsza. Jakieś sporty, reportaże, etc. W portretach to raczej głównie obiektywy się liczą, no i lampy, tak od sprzętowej strony.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów