Strona 40 z 49 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    jak walnie ci korpus to oddasz do serwisu z dopiskiem że był zasilany 10x tańszym sh*tem niż ich produkt - i masz serwis korpusu na własny koszt
    a grip nadal będzie działał - więc po co ci gwarancja ?

wcześniej miałem nowego oryginała aktualnie mam oryginalna używkę, jestem zadowolony i niczym [współpracą, trzeszczeniem, kompatybilnością, serwisem] się nie martwię - jak coś walnie to komplet do serwisu i się nie martwię że coś nie z oryginalnego zasilane było.
    popraw mnie ... ale nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami... inna sprawa to moje korpusy już gwarancji nie mają więc i tak każdy serwis byłby płatny... a 3 sprawa to chyba bardzie trzeba się martwić jakiego AKU używasz do zasilania niż w czym to AKU jest trzymane. Oczywiście sprawa oryginał czy zamiennik to przede wszystkim decyzja właściciela... ja jednak jestem zdania że oryginał jest na tyle drogi że warto zaryzykować... mówie o porównaniu ceny nowych sztuk bo jakoś mam awersję do używek.
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    ...nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami...
    Swego czasu na forum było głośno o zamiennikach gripów (producenta niestety pamiętam) które to powodowały bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów. Co prawda pod awarię korpusu podciągnąć tego raczej nie można aczkolwiek działanie negatywne było wyraźnie widoczne. Grip także posiada w swojej strukturze elektronikę i jej niepoprawne funkcjonowanie (lub niedopracowane - tak jak to ma miejsce w niektórych zamiennikach) może przełożyć się na uszkodzenia układu zasilania korpusu.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Swego czasu na forum było głośno o zamiennikach gripów (producenta niestety pamiętam) które to powodowały bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów. Co prawda pod awarię korpusu podciągnąć tego raczej nie można aczkolwiek działanie negatywne było wyraźnie widoczne. Grip także posiada w swojej strukturze elektronikę i jej niepoprawne funkcjonowanie (lub niedopracowane - tak jak to ma miejsce w niektórych zamiennikach) może przełożyć się na uszkodzenia układu zasilania korpusu.
    więc tutaj mogę się wypowiedzieć... mnie się właśnie taka alpha dostała która pokazywała źle stan naładowania... ale trudno mi powiedzieć dlaczego bo wartości na stykach były dokładnie takie same na gripie jak na aku... pierwsza rzecz którą sprawdzałem to był prąd jaki daje grip... właśnie z uwagi na bezpieczeństwo body.... inna sprawa że dokłądnie taką samą wadę notowała pewna seria oryginałów. I w używkach taką można trafić skoro były w obiegu
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mam takie pytanko. Kupiłem sobie BG-E6 do mojej piątki, dzisiaj robiłem nieco zdjęć i odkryłem mało ciekawy "feature".

Zdjęcia robię na pomiarze punktowym, w każdym body Canonowskim guzik * zapamiętuje ekspozycję, żeby można było sobie przekadrować. Zawsze robiłem tak, że najpierw dusiłem spust do połowy, żeby się ostrość doczłapała do obiektu, potem wciskałem *, szybko przekadrowywałem i wyzwalałem migawkę. W body działa to w porządku, ale w gripie jest coś dziwnego. Jeśli nie trzyma się spustu migawki, wszystko działa, natomiast jeśli wdusi się do połowy ten przycisk, i naciśnie *, wtedy sam przycisk - gwiazdka wyzwala migawkę, co bywa frustrujące.

To normalny feature w tym GRIP'ie, błąd w oprogramowaniu, czy co?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polny Zobacz posta
    a co powiedzie na temat Newell BG-E2 ?? do canon 50D
    dzisiaj kupilem tego gripa, wyglada solidnie, moze klapka powinna byc lepiej spasowana, w zestawie jest bateria,

Coś już napisał

Domyślnie

czy grip z 400d pasuje do 5d i na odwrót??

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie
    przecież nawet podobnie nie wyglądają
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

pytam bo nie wiem, dzięki

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez www Zobacz posta
    pytam bo nie wiem, dzięki
    To chyba logiczne, że nie wiesz skoro pytasz

Kolega pewnego razu kupił grip do nikona d80, jenis czy alpha to chyba to samo.
    Spust był:
    1. bardzo czuły
    2. często się blokował
    3. nie wykorzystywał całego akumulatora (np. akumulator był w pełni naładowany, po włożeniu do gripa ustrzeliło się 20-30 fotek i padał. Natomiast po włożeniu akumulatora do aparatu wciąż działał i starczał na więcej zdjęć).

Stąd gdybym miał kupować grip do 50D to oryginał lub ownuser (którego kolega w sony sobie chwali).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Każdy grip jest dobry, to tylko kwestia trafienia... (chodzi o elektronike)

Strona 40 z 49 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów