Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Tak mi się teraz nasunęło, żeby każdy pajac który robi foty za darmo lub za jakieś żenujące stawki poszedł na stałe do roboty za podobne stawki. Wtedy już tacy kozaccy nie będziecie.

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z jednej strony podtrzymuje to, co wcześniej napisałem w tym wątku ale z drugiej ...Panowie i Panie PRO lament i obrażanie tych, którzy robią zdjęcia "za darmo lub za jakieś żenujące stawki" niczego nie zmieni. Póki co i od lat kilkunastu mamy wolny rynek i dobrym prawem jest możliwość wyboru usługodawcy, a każdy nawet największy "gniotorób" ma prawo próbować swoich sił. Głosy tutaj podnoszone jak rozumiem tych, którzy z fotografowania oczekują zysków przypominają minione czasy, kiedy to administracyjnie regulowano dostęp do określonych usług i ich rynku wydając przeróżne koncesje, licencje i zezwolenia.
    Niestety dla wszystkich PRO - "wszystko płynie", dostęp do sprzętu jest coraz bardziej powszechny, a gusty i smak potencjalnych zleceniodawców są takie jak gust i smak tzw. masowego odbiorcy więc nie można zakłądać, że rynek usług fotograficznych będzie taki sam dziś czy jutro jak np. 10 lat temu. Niektóre zawody w związku z rozwojem lub zmianą rynku czy też z innych przyczyn zniknęły bezpowrotnie czego Wam PRO oczywiście nie życzę ale musicie się liczyć z tym, że będzie coraz "ciaśniej".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Tak mi się teraz nasunęło, żeby każdy pajac który robi foty za darmo lub za jakieś żenujące stawki poszedł na stałe do roboty za podobne stawki. Wtedy już tacy kozaccy nie będziecie.
    dlatego robienie fotek na imprezach to nie praca tylko dorabianie.....fajnie żeby wszyscy krzykacze byli tacy kozaccy i zachowywali sie jak mężczyźni i nie płakali co i raz jak to im źle
    PZDRO !
    To tylko zabawa...nie spinajcie się...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jahjah1986 Zobacz posta
    dlatego robienie fotek na imprezach to nie praca tylko dorabianie.....fajnie żeby wszyscy krzykacze byli tacy kozaccy i zachowywali sie jak mężczyźni i nie płakali co i raz jak to im źle
    PZDRO !
    dorabiac mozna jak najbardziej ale 25zł za 70 zdjęć (a pewnie robione jest na imprezie 300 albo i wiecej) nie jest dorabianiem ale doplacaniem
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    dorabiac mozna jak najbardziej ale 25zł za 70 zdjęć (a pewnie robione jest na imprezie 300 albo i wiecej) nie jest dorabianiem ale doplacaniem
    zalezy jak sie do tego podejdzie, jak ktos traktuje to jako hobby i mialby robic zdjecia za nic dla siebie, a moze dostac za to 25zl na np. paliwo/migawke to co wybierze?

lepszy rydz niz nic

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrus Zobacz posta
    zalezy jak sie do tego podejdzie, jak ktos traktuje to jako hobby i mialby robic zdjecia za nic dla siebie, a moze dostac za to 25zl na np. paliwo/migawke to co wybierze?

lepszy rydz niz nic
    nie wiem czy focenie w klubach moze byc czescia hobby, mozna znelesc zdecydowanie ciekawsze, podobne miejsca do fotografowania i bezpieczniejsze,

np treningi taneczne, konkursy taneczne i inne pokazy
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Wolałbym nie iść na impreze wcale, jak miałbym siedzieć na niej i robić zdjęcia i do tego dopłacać. Przecież to brzmi jak kiepski horror.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

dla niektórych pozostaje to hobby, dla niektórych jest głównym źródłem utrzymania, a jeszcze inni jeśli tylko chcą i im się uda - mogą na tym dorobić.. o ile dla tych pierwszych zapchanie rynku jest tak samo ważne jak sytuacja na Bałkanach i zlewają temat focąc sobie i dla siebie, czerpiąc z tego satysfakcję; o tyle dla tych trzecich chęć rozwoju zdobywania doświadczeń i zaistnienia na rynku wymaga wielu wyrzeczeń i poświęcenia, nawet kosztem wypykanych tysięcy klatek.
    Dla tych drugich (dla utrzymujących się z fotografii) powszechność i dostępność wysokiej klasy sprzętu i ekspansja na rynek ludzi ze średniego szczebla zaczyna być frustrująca. Ciężko się pogodzić z tym, że ktoś dla kogo foto jest pasją, chce zrobić reportaż, ślub, imprezę klubową w zamian za akredytację, możliwość pokazania fotek w portfolio, drobne opłaty itp., bo zaczyna się robić "ciasno".

Większość PRO niestety musi się z tym liczyć, że średnia klasa userów stanowi dla nich konkurencję, a wyszydzanie kogoś, nazywanie tanią dziwką za to tylko, że chce i poświęca coś kosztem czegoś to lekko mówiąc nietakt. Ktoś idący na staż z UP też zarabia grosze, czy to czyni go mniej wartościowym pracownikiem? W oczach wyjadaczy - tak. Ale za jakiś czas może okazać się lepszym i minki zrzedną. Tego się boją krzykacze? To niech spinają poślady.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że z foto mam zawodowo więcej do czynienia niż prywatnie. Wszak i dla siebie, hobbystycznie, ukierunkowany na zarobek, rozbudowuję plecak sprzętu, co nie czyni mnie wyjadaczem. Zarobiłem sobie na sprzęt, poznaję go, rozwijam się i czy pójdę za bilet do kina focić spektakl, czy zrobię ślub za zwrot kosztów dojazdu i jakąś tam amortyzację, to moja sprawa. Ciekaw jestem jak zaczynała większość sfrustrowanych krzykaczy, którzy teraz nie przyjmują do wiadomości tempa rozwoju fotografii. Jak będziesz dobry, to możesz i zarabiać krocie, jak masz wygórowane ambicje, to wsadź sobie je w buty, będziesz wyższy.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    a masz może jakąś radę, dla tych, których nikt jako repo nie chce zatrudnić?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

pawciolbn chyba najtrafniej to ująłeś
    Canon FF

Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów