Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Mieszany widok

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

dla niektórych pozostaje to hobby, dla niektórych jest głównym źródłem utrzymania, a jeszcze inni jeśli tylko chcą i im się uda - mogą na tym dorobić.. o ile dla tych pierwszych zapchanie rynku jest tak samo ważne jak sytuacja na Bałkanach i zlewają temat focąc sobie i dla siebie, czerpiąc z tego satysfakcję; o tyle dla tych trzecich chęć rozwoju zdobywania doświadczeń i zaistnienia na rynku wymaga wielu wyrzeczeń i poświęcenia, nawet kosztem wypykanych tysięcy klatek.
    Dla tych drugich (dla utrzymujących się z fotografii) powszechność i dostępność wysokiej klasy sprzętu i ekspansja na rynek ludzi ze średniego szczebla zaczyna być frustrująca. Ciężko się pogodzić z tym, że ktoś dla kogo foto jest pasją, chce zrobić reportaż, ślub, imprezę klubową w zamian za akredytację, możliwość pokazania fotek w portfolio, drobne opłaty itp., bo zaczyna się robić "ciasno".

Większość PRO niestety musi się z tym liczyć, że średnia klasa userów stanowi dla nich konkurencję, a wyszydzanie kogoś, nazywanie tanią dziwką za to tylko, że chce i poświęca coś kosztem czegoś to lekko mówiąc nietakt. Ktoś idący na staż z UP też zarabia grosze, czy to czyni go mniej wartościowym pracownikiem? W oczach wyjadaczy - tak. Ale za jakiś czas może okazać się lepszym i minki zrzedną. Tego się boją krzykacze? To niech spinają poślady.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że z foto mam zawodowo więcej do czynienia niż prywatnie. Wszak i dla siebie, hobbystycznie, ukierunkowany na zarobek, rozbudowuję plecak sprzętu, co nie czyni mnie wyjadaczem. Zarobiłem sobie na sprzęt, poznaję go, rozwijam się i czy pójdę za bilet do kina focić spektakl, czy zrobię ślub za zwrot kosztów dojazdu i jakąś tam amortyzację, to moja sprawa. Ciekaw jestem jak zaczynała większość sfrustrowanych krzykaczy, którzy teraz nie przyjmują do wiadomości tempa rozwoju fotografii. Jak będziesz dobry, to możesz i zarabiać krocie, jak masz wygórowane ambicje, to wsadź sobie je w buty, będziesz wyższy.

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Ciekaw jestem jak zaczynała większość sfrustrowanych krzykaczy, którzy teraz nie przyjmują do wiadomości tempa rozwoju fotografii. Jak będziesz dobry, to możesz i zarabiać krocie, jak masz wygórowane ambicje, to wsadź sobie je w buty, będziesz wyższy.

#
    dokładnie zgadzam się pawciolbn :-D
    niech ten, który swoje pierwsze wesele pstrykał za 2k+ pierwszy rzuci rękawicę

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gixxxer Zobacz posta
    dokładnie zgadzam się pawciolbn :-D
    niech ten, który swoje pierwsze wesele pstrykał za 2k+ pierwszy rzuci rękawicę
    Obecny! Z tym że najpierw podobną kwotę zainwestowałem w naukę i kilka razy tyle w sprzęt. To kwestia odpowiedniego biznesplanu i później konsekwentna jego realizacja. Założyłem że lepiej startować od razu na wyższą półkę i pod tym kątem się szkolić, na początku zrobić trochę mniej zleceń ale za odpowiednią kasę i powoli budować markę. Jak do tej pory wszystko działa dokładnie tak jak założyłem, stawki mam teraz znacznie powyżej 2k i pełen kalendarz zamówień. Zajęło to rok. Teraz rezygnuję z pracy na etacie (jeszcze tylko miesiąc, uff) bo fotografując zarobię tyle samo co robiąc reklamy a praca o wiele przyjemniejsza i ciekawsza. Cały czas się szkolę, podnoszę kwalifikacje i jestem pewien że przyszły rok będzie jeszcze lepszy. Czy robię zdjęcia za darmo? Robię, wśród moich znajomych jest taki zwyczaj że sobie pomagamy, jeden zrobi zdjęcia inny projekt domu jeszcze inny stronę www, poza tym jak mam jakiś pomysł który chcę wypróbować to też znajdę modeli i zrobię zdjęcia za pozowanie bo podnoszenie kwalifikacji samo w sobie jest wartościowe. Czy przyjął bym zlecenie za przysłowiową flaszkę? W życiu.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Obecny! Z tym że najpierw podobną kwotę zainwestowałem w naukę i kilka razy tyle w sprzęt. To kwestia odpowiedniego biznesplanu i później konsekwentna jego realizacja. Założyłem że lepiej startować od razu na wyższą półkę i pod tym kątem się szkolić, na początku zrobić trochę mniej zleceń ale za odpowiednią kasę i powoli budować markę. Jak do tej pory wszystko działa dokładnie tak jak założyłem, stawki mam teraz znacznie powyżej 2k i pełen kalendarz zamówień. Zajęło to rok. Teraz rezygnuję z pracy na etacie (jeszcze tylko miesiąc, uff) bo fotografując zarobię tyle samo co robiąc reklamy a praca o wiele przyjemniejsza i ciekawsza. Cały czas się szkolę, podnoszę kwalifikacje i jestem pewien że przyszły rok będzie jeszcze lepszy. Czy robię zdjęcia za darmo? Robię, wśród moich znajomych jest taki zwyczaj że sobie pomagamy, jeden zrobi zdjęcia inny projekt domu jeszcze inny stronę www, poza tym jak mam jakiś pomysł który chcę wypróbować to też znajdę modeli i zrobię zdjęcia za pozowanie bo podnoszenie kwalifikacji samo w sobie jest wartościowe. Czy przyjął bym zlecenie za przysłowiową flaszkę? W życiu.
    dzięki za motywację :rolleyes:

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

pawciolbn chyba najtrafniej to ująłeś
    Canon FF

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja nie jestem jakimś profi choć na fotografia zaczyna być źródłem jakiegoś tam dochodu. Jestem też hobbystą fotografii. Czy bym zrobił zdjęcia za 25 zł? Nie bo szanuję swój czas. Albo robię za darmo - znajomym albo każę sobie za to płacić stawki które uważam za adekwatne do poświęcenia czasu wiedzy oraz sprzętu. Moja świętej pamięci babcia zawsze mówiła że "całej **** sie nie pokazuje".

Zablokowany

Domyślnie

Koledzy.
    Tak wogóle to siemka.

a odnosnie tematu

Do PRO - panowie, jeśli tak berdzo was uwieraja tego typu dizlania to jest coś takiego jak US
    List do owego urzędu nalezy zacząć od słów "uprzejmie informuje ... :
    :]

do amatorów
    jak kotś napisał wyżej
    jeśli sami określacie sobie takie stawoki to ja zapraszam !!
    dam prace każdemu za taka sama stawke lub nawet wyższą
    pisać, zgłaszać sie !!

Zablokowany

Domyślnie

no tak-ale robiąc za darmo przez nawet 5 lat nabywasz doświadczenia-w połączeniu z dobrym sprzętem + uzbieranymi zdjęciami w PF możesz przebić studenciaka-który 5 lat uczył sie na AFP tematów mówiąc prosto-zbędnych...i nie piszcie że studia są za darmo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    no tak-ale robiąc za darmo przez nawet 5 lat nabywasz doświadczenia-w połączeniu z dobrym sprzętem + uzbieranymi zdjęciami w PF możesz przebić studenciaka-który 5 lat uczył sie na AFP tematów mówiąc prosto-zbędnych...i nie piszcie że studia są za darmo
    ja zdjecia sportowe robilem za pol darmo tylko przez 3 miesiace do jednego z najwiekszych portali sportowych w Polsce. Ucieklem bo czulem sie zle traktowany i wykorzystywany. Potem juz bylem w agencji, szybko nie?

5 lat robienia za darmo? bez jaj...

Zreszta zdjecia mozna robic dla siebie na wlasna strone. Na sporo imprez sportowych w Polsce nie potrzeba zadnej akredytacji, chyba tylko żużel i piłka nozna wymagaja akredytacji aby robic fajne zdjecia. Chociaz to nie regula.

Jak ktos koniecznie chce sobie zrobic portfolio i z zuzla i pilki to moze jezdzic na imprezy mniejszej rangi gdzie bez problemu dostanie akredytacje.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

pank napisał swoistego rodzju instrukcje obsługi

i to darmowa

u mnie zawsze uśmiech politowania wzbudza naiwna wiara ludzi którzy foca pół nacy za 30 zł że kiedys będą robić to samo za 3 000 zł i łatwy szmal popłynie rzeka

niestety. na taki pomysła jak wy wpadło 100 000 osób
    jak teraz robicie za 30 to kiedyś nie bedziecie robić tego za 3 000 tylko za 15 zł

Strona 27 z 31 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów