Strona 584 z 1000 PierwszyPierwszy ... 84484534574582583584585586594634684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 831 do 5 840 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Nie spotkałem się z jakimikolwiek zastrzeżeniami. Spokojnie można ich polecić. Czasowo do 8 dni. Można u u nich zrobić wszystko - od niedrogich fotoksiążek, po odbitki (30x45 kosztuje 5 zł), passepartout, zdjęcia w ramkach, po albumy (te standardowe cenowo są chyba droższe niż Barańskiego) i fotoalbumy. Można zamówić sobie wzornik za ok. 5 dych - są tam przykładowe okładki (drewno, skóra, alu, plexi) z porównaniem papieru metalicznego i satynowego.
    Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    porzadne laby maja opcje "cięcie dynamiczne" i niewazne jakiej zdjecie bedzie dlugosci dostaniesz odpowiednia przycieta fotke, czy to 15x22,5cm czy nawet 15x30cm
    chyba żartujesz.. możesz pokazać przykład takiego "cięcia dynamicznego"?

może jestem jakiś nienormalny ale skoro w aparacie mam wizjer i kadruję (a przynajmniej się staram jeśli mam na to czas) tak, żeby wszystkie elementy w kadrze były ułożone w kompozycyjną całość to jakiś laboludek nie będzie decydował co mi "dynamicznie uciąć" - robienie zdjęć lustrzanką o proporcjach zdjęcia 2:3 a potem robienie odbitek w innych formatach (proporcji) to jakieś chore jest bo od razu zakładamy że coś tam utniemy po bokach co powoduje że nie przykładamy się do tego żeby potem jak najmniej w zdjęcie ingerować oraz zmusza nas do tego żeby w trakcie robienia zdjęcia już od razu przewidywać co z których boków utniemy - to może sobie na matówce pasek izolacji nakleić albo coś w tym stylu..

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    ja nosze do mediamarkt-tam mają papier 15,1x20,9
    jasne .. i jak się to ma do proporcji boków 2:3 ? bo to matematyka na poziomie jaki moja córka w 4 klasie podstawówki ma (ułamki) i nijak mi nie chcą wyjść takie proporcje z podanych wymiarów co oznacza że musisz coś uciąć ze zdjęcia
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Arturs - jesteś w błędzie. Profesjonalny lab potrafi przeczytać uwagę zleceniodawcy "Proszę zrobić w LONGu". Tym terminem posługują się profesjonaliści.

Biorąc pod uwagę standardowe proporcje 2:3, dobry lab potrafi zrobić do 2:4. Pamiętacie jaka jest szerokość roli?

Podam przykład:
    Jeśli masz zdjęcie 2000x3000px to zrobisz wydruk 20x30cm w dobrej jakości.
    Jeśli masz zdjęcie 2000x4000px i jeśli zaznaczysz LONG to dostaniesz wydruk 20x40cm.
    Oczywiście zaokrągliłem. Co by jasność była. Pamiętajmy o DPI.

Podam drugi przykład:
    Współpracuję z LABem, który dał mi takie wytyczne:

"Witam.

Przesyłam wymiary szerokości papieru fotograficznego:
    9x13........8,9 cm x....
    10x15......10,2 cm
    13x18......12,7 cm
    15x21......15,2 cm
    20x30......20,3 cm

Standardowo wykonujemy zdjęcia w formacie:
    8,9x13
    10,2x15
    12,7x18
    15,2x21,5
    20,3x30

Wymiar formatu zdjęcia w pikselach w rozdzielczości 300 dpi
    np.:
    8,9x13.......1051x1535 pikseli
    10,2x15.......1202x1772 pikseli
    12,7x18.......1500x2126 pikseli
    15,2x21,5....1795x2539 pikseli
    20,3x30...... 2398x3543 pikseli"

Od momentu, kiedy udostępniono mi taką informację, jestem "w domu". Mam takie wydruki, jakie sobie zażyczę.

Dla przykładu (trzeciego) powiem, że wielokrotnie wysłałem im plik w rozmiarze 20,3cm x35cm albo 20,3cm x 40cm i zaznaczyłem proszę zrobić w LONGu i zrobili co do milimetra tak jak JA chciałem. Ucięli w miejscu kiedy kończy się kadr na dłuższym boku; zachowując wysokość kadru 20,3cm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    chyba żartujesz.. możesz pokazać przykład takiego "cięcia dynamicznego"?
    coś chyba mnie źle zrozumialeś,

"cięcie dynamiczne" oznacza ze maszyna automatycznie ścina papier do formatu zdjecia, które im podeślesz, nie ma żadnych białych ramek

jesli podeslesz im zdjecie o formacie 2x3 i wybierzesz format 15x21 to otrzymasz zdjecie o proporchach 2x3 czyli 15x22,5 cm

jesli wyslane zdjecie bedzie mialo proporcje 3x4 to odbitka, ktora dostaniesz bedzie miala wymiary 15x20cm

a jesli wyslesz im fotke o proporcjach bokow 2x6 (np jakas panorame) to maszyna zrobi Ci odbitke 15x45cm, w tym przypadku oczywiscie LAB doliczy sie kase dodakowo, ze wzgedu na wielkosc zdjecia, z takich tez powodow czesto ta opcje nie jest dostepna w LABach i trzeba o nia pytac indywidualnie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany

Domyślnie

i jak się to ma do proporcji boków 2:3 ? bo to matematyka na poziomie jaki moja córka w 4 klasie podstawówki ma (ułamki) i nijak mi nie chcą wyjść takie proporcje z podanych wymiarów co oznacza że musisz coś uciąć ze zdjęcia
    Podałem tylko fakt jaki papier jest w tym labie-czyli że coś tam chyba ucina-nie będę się kłócił o 2 mm,bo jest to dla mnie mało istotne

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Arturs - jesteś w błędzie. Profesjonalny lab potrafi przeczytać uwagę zleceniodawcy "Proszę zrobić w LONGu". Tym terminem posługują się profesjonaliści.

Biorąc pod uwagę standardowe proporcje 2:3, dobry lab potrafi zrobić do 2:4. Pamiętacie jaka jest szerokość roli?

Podam przykład:
    Jeśli masz zdjęcie 2000x3000px to zrobisz wydruk 20x30cm w dobrej jakości.
    Jeśli masz zdjęcie 2000x4000px i jeśli zaznaczysz LONG to dostaniesz wydruk 20x40cm.
    Oczywiście zaokrągliłem. Co by jasność była. Pamiętajmy o DPI.
    Dominik, ale ja piszę o czymś zupełnie innym..
    załóżmy że masz plik 2000x3000 czyli boki w stosunku 1:1.5 a papier w labie masz np. 15x21cm (9x13, 13x18 i inne popularne) czyli boki 1:1.4 - choćby nie wiem co to zdjęcie nie będzie dokładnie wydrukowane w żądanym formacie bo albo będzie obcięte albo będą paski - jak widać części nawet na tym forum:

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    Podałem tylko fakt jaki papier jest w tym labie-czyli że coś tam chyba ucina-nie będę się kłócił o 2 mm,bo jest to dla mnie mało istotne
    to nie pasuje, ale są tacy którym to robi różnicę , np. w albumie ślubnym, eleganckim skórzanym nie dam zdjęć z białymi paskami po jednej stronie albo uciętych "po uważaniu" przez lab..

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Podam drugi przykład:
    Współpracuję z LABem, który dał mi takie wytyczne:
    [I]
    "Witam.
    [.....]

Od momentu, kiedy udostępniono mi taką informację, jestem "w domu". Mam takie wydruki, jakie sobie zażyczę.

Dla przykładu (trzeciego) powiem, że wielokrotnie wysłałem im plik w rozmiarze 20,3cm x35cm albo 20,3cm x 40cm i zaznaczyłem proszę zrobić w LONGu i zrobili co do milimetra tak jak JA chciałem. Ucięli w miejscu kiedy kończy się kadr na dłuższym boku; zachowując wysokość kadru 20,3cm.
    o widzisz.. co do przykładu drugiego to dokładnie tak samo mam - tzn. wybieram papier o konkretnych wymiarach i stosunku boków - i jak wycinam coś w trakcie obróbki to mam ustawione konkretne wymiary a nie zdaję się na laboranta - i wtedy mam 100% pewność że dostanę to co chciałem

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    coś chyba mnie źle zrozumialeś,
    "cięcie dynamiczne" oznacza ze maszyna automatycznie ścina papier do formatu zdjecia, które im podeślesz, nie ma żadnych białych ramek

jesli podeslesz im zdjecie o formacie 2x3 i wybierzesz format 15x21 to otrzymasz zdjecie o proporchach 2x3 czyli 15x22,5 cm

jesli wyslane zdjecie bedzie mialo proporcje 3x4 to odbitka, ktora dostaniesz bedzie miala wymiary 15x20cm
    a to już zależy od labu - w kielcach np. jest z tym problem bo często nie mają odpowiednich do żądanego formatu rolek papieru (wymiarów albo rodzaju typu mat czy perła) albo sami przeskalowują i wychodzi masakra. odkąd mam podane przez lab wymiary w pixelach dla konkretnych formatów i rodzajów papieru mam dokładnie to co chcę i wiem że nie muszę się na widzimisię laboranta zdawać. dodatkowo jeszcze te formaty 2:3 są w innych cenach więc czasem można się zdziwić..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Arturs dobrze kombinujesz, ale nie masz racji

Proporcje są zawsze umowne. Jak widzisz, LAB z którym ja współpracuję standardowo robi w tych wymiarach. Standard nie oznacza, że wszystko, nieprawdaż?

W pierwszym akapicie wyraźnie napisali jaką mają szerokość roli. Jeśli w polu uwagi zaznaczysz "proszę zrobić w LONGu" lub "pełny kadr" to nie będą go skalować wg dłuższej krawędzi dodając na górze i dole białe paski. Utną w miejscu gdzie kończy się kadr, a skalują wg krótszej krawędzi. Naprawdę profesjonaliści (mam na myśli LAB) wiedzą w czym rzecz. NIepisaną, umowną zasadą jest także, że jeśli proporcje nie przekroczą 2:4 czyli maksymalnie dwukrotnie większa dłuższa krawędź obrazka to liczą jak za 2:3. Nie ważne w jakim formacie.

Natomiast trzeci akapit jest najciekawszy. Bo mówi jak w dokładnie przeskalować zdjęcie. W końcu zdjęcia w "środowisku komputerowym" mierzymy w pikselach.

Arturs - jak nie wierzysz, wyślij mi na maila JPGa w rozmiarze 2398x4000px. Rozdzielczość nie jest ważna. Może być 10 DPI, może być 2000 DPI. Zrobię u nich odbitkę a jak się spotkamy to podaruję Ci ją.

Uwierz, dużo zależy od LABa A nie każdy ma tą wiedzę

Domyślnie

Dominik, ale ja piszę o czymś zupełnie innym..
    załóżmy że masz plik 2000x3000 czyli boki w stosunku 1:1.5 a papier w labie masz np. 15x21cm (9x13, 13x18 i inne popularne) czyli boki 1:1.4 - choćby nie wiem co to zdjęcie nie będzie dokładnie wydrukowane w żądanym formacie bo albo będzie obcięte albo będą paski - jak widać części nawet na tym forum:

to nie pasuje, ale są tacy którym to robi różnicę , np. w albumie ślubnym, eleganckim skórzanym nie dam zdjęć z białymi paskami po jednej stronie albo uciętych "po uważaniu" przez lab..

o widzisz.. co do przykładu drugiego to dokładnie tak samo mam - tzn. wybieram papier o konkretnych wymiarach i stosunku boków - i jak wycinam coś w trakcie obróbki to mam ustawione konkretne wymiary a nie zdaję się na laboranta - i wtedy mam 100% pewność że dostanę to co chciałem

a to już zależy od labu - w kielcach np. jest z tym problem bo często nie mają odpowiednich do żądanego formatu rolek papieru (wymiarów albo rodzaju typu mat czy perła) albo sami przeskalowują i wychodzi masakra. odkąd mam podane przez lab wymiary w pixelach dla konkretnych formatów i rodzajów papieru mam dokładnie to co chcę i wiem że nie muszę się na widzimisię laboranta zdawać. dodatkowo jeszcze te formaty 2:3 są w innych cenach więc czasem można się zdziwić..
    najbardziej sensownym rozwiązaniem jest oferowanie fotoksiążek zamiast albumów ;-)

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

A to ciekawa. Niby czemu? Masz jakieś mocne argumenty? Chętnie wysłucham!

Domyślnie

to było takie pół żartem.....

a poważnie to bym się za bardzo nie przejmował że mi utną te 2 czy 3 mm.....

ale ja się nie znam.

Strona 584 z 1000 PierwszyPierwszy ... 84484534574582583584585586594634684 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów