Strona 8 z 53 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Zasadniczo krzywizna uwidacznia się jedynie w liniach prostych idących powyżej lub poniżej środka, wzdłuż całego kadru. Symetryczna architektura odpada. Do krajobrazu myślę że spokojnie szkiełko się nada.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Zasadniczo krzywizna uwidacznia się jedynie w liniach prostych idących powyżej lub poniżej środka, wzdłuż całego kadru. Symetryczna architektura odpada. Do krajobrazu myślę że spokojnie szkiełko się nada.
    Dokładnie tak będzie.Krajobraz będzie dużo prościej nim robić.Symetryczna architektura odpada do czasu stworzenia odpowiedniej siatki korygującej (co pociągnie za sobą delikatne zmniejszenie kąta) ale całkowicie tego szkiełka w architekturze bym nie skreślał....kwestia umiejętnego wykorzystania.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Falcon 14mm f/2.8 IF ED MC to ta sama konstrukcja co samyang?
    Chodzi mi głównie o prace pod światło i brzegi kadru
    5D|5DmkII|14|35L|50|85|420EZ|580EXII|Velbon600R|No va200|CF30GB|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Dokładnie tak będzie.Krajobraz będzie dużo prościej nim robić.Symetryczna architektura odpada do czasu stworzenia odpowiedniej siatki korygującej (co pociągnie za sobą delikatne zmniejszenie kąta) ale całkowicie tego szkiełka w architekturze bym nie skreślał....kwestia umiejętnego wykorzystania.
    Przy prostowaniu tych fal stracimy trochę rozdzielczości. Pytanie jak wiele...?

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Przy prostowaniu tych fal stracimy trochę rozdzielczości. Pytanie jak wiele...?
    Mając o utracie kąta widzenia naturalną rzeczą jest strata rozdzielczości.Myślę,że nie ma się co martwić....matryce mamy spore a te 2-3mpx chyba nie robią kłopotu
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dokładnie tak będzie.Krajobraz będzie dużo prościej nim robić.
    Jesli linia horyzontu bedzie leciec srodkiem kadru, to bez kombinowania bedzie ok. Natomiast jak damy horyzont (tym bardziej linie plaszczyzny wody) wyzej lub nizej to zacznie sie prostowanie w sofcie

Uzależniony

Domyślnie

Mając o utracie kąta widzenia naturalną rzeczą jest strata rozdzielczości.Myślę,że nie ma się co martwić....matryce mamy spore a te 2-3mpx chyba nie robią kłopotu
    Nie chodzi o to, że obrazek będzie mniejszy i będzie miał mniej Mpix. Zmiana geometrii, to przeliczanie na nowo większości (całej?) powierzchni zdjęcia. Próby z prostowaniem (np. w DPP) krzywizn innych obiektywów powodowały widoczny spadek rozdzielczości, wiec od dawna nic nie prostuję. No chyba, że miałem jakieś omamy

Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Jesli linia horyzontu bedzie leciec srodkiem kadru, to bez kombinowania bedzie ok. Natomiast jak damy horyzont (tym bardziej linie plaszczyzny wody) wyzej lub nizej to zacznie sie prostowanie w sofcie
    To wyjdzie nam garb potwora z Loch Ness lub wieloryba .....trzeba po prostu znać jego ułomność i sprytnie kadrować

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Nie chodzi o to, że obrazek będzie mniejszy i będzie miał mniej Mpix. Zmiana geometrii, to przeliczanie na nowo większości (całej?) powierzchni zdjęcia. Próby z prostowaniem (np. w DPP) krzywizn innych obiektywów powodowały widoczny spadek rozdzielczości, wiec od dawna nic nie prostuję. No chyba, że miałem jakieś omamy
    Prawda....tu przyznaję rację.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

Strona 8 z 53 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów