Strona 7 z 53 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 521

Wątek: [test] SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    ojj Sebcio, zawiść przez ciebie przemawia, gul skacze, uważaj bys się nie udławił.

W różnych sprawach może się z Kubą może nie zgadzamy lecz co do tematu, ja akurat Cichemu wierzę i testom ufam
    źle mnie oceniasz, żawiść? nie znam tego uczucia, szczególnie że nie za bardzo jest powod, w dodatku handel to nie moja dziedzina, nie potrafił bym ocenić lepiej Samyanga od 85L II ;-)
    gul mi skacze, owszem ale ze smiechu
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    gul mi skacze, owszem ale ze smiechu
    To się śmiej, ale nie na forum. Chyba, że zrobisz swój, rzetelny test S85vsC85, albo S14vsC16-35. Albo chociaż powiesz jak to Cichy robi, że mu takie rzeczy w testach wychodzą. Bierze Canony i rzuca nimi o ścianę, a dopiero wtedy robi porównania? Hmm...

Dzisiaj miałem S14 z potwierdzeniem na puszce.

1. Ostrość : powalająca. Jeszcze tak ostrego szkła nie miałem zapiętego (jeżeli chodzi o ostrość na pełnej dziurze). Rogi - miecą tak samo jak na teście Cichego - żyleta i tyle.

2. Potwierdzenie :
    Po pierwsze - działa tak jak to potwierdzenie - nie wiadomo na 100%, czy to co ustawiliśmy jest w 100% poprawną odległością, bo punkt AF miga dość losowo - a to se mignie, a to se nie mignie.
    Po drugie - nie chodzi w ogóle w trudnych warunkach (w świetle typu 1/100 2.8 iso1600 nie uzyskałem żadnego mignięcia, a celowałem w różne rzeczy, w tym w bluzkę w czerwone i białe paski - nee hoo yeah).
    Po trzecie - w reszcie sytuacji sprawdza się bardzo dobrze. Wystarczy trochę cierpliwości.

3. Ostrzenie ręczne : pierścień jest cholernie dokładny, jego zakres to na oko 270 stopni. Na skali w najbardziej ekstremalnym przypadku (minimalna odległość ostrzenia) jednostki różnią się o 2cm

4. Budowa : pierścień przysłony w końcu ma jakiś porządny opór (nie to co w S8 - dotkniesz palcem i już f/22), pierścień AF bardzo przyjemny. Wyłupiasta frontowa soczewa aż prosi się o porysowanie - trzeba będzie z tym uważać...

5. Wady obrazu : jedyną zanotowaną przeze mnie jest mega-winieta, która osobiście nie będzie mi raczej przeszkadzała, bo nie robię wiele rzeczy, w których rogi zdjęcia są jego głównym tematem. Ba - czasami będzie nawet zaletą - fajnie ściemnione rogi nieba, które bez winiety byłyby przepalone - i like it!

Podsumowanie : potwierdziły się moje plany : Samyang 14 2.8 moim przyszłym UWA na FF!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a na dystorsję nie zwróciłeś uwagi? to nie problem? może nie robiłeś takich zdjęć?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszystkie 3 odpowiedzi są dla mnie "Tak".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No i mamy test na Optycznych. Chyba pierwszy raz moje wnioski i ich są aż tak zbieżne. Mało tego, według ich testu Samyang jest ostrzejszy i mniej aberruje od Nikkora 14-24 2.8

Ot, taki prztyczek w nos malkontentom, którzy nie wierzą w moje testy
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    według ich testu Samyang jest ostrzejszy i mniej aberruje od Nikkora 14-24 2.8
    W swoim teście i w powyższym mailu porównujesz stałkę (Samyang) do zoomów.

No, jakby stałka była gorsza od zooma to do bani taka stałka.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poozon Zobacz posta
    Ten Nikkor kosztuje ponad 5 razy więcej niż Samyang i do tej pory był uznawany za wzór ultraszerokokątnych szkieł.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poozon Zobacz posta
    W swoim teście i w powyższym mailu porównujesz stałkę (Samyang) do zoomów.

Z jednej strony racja, ale z drugiej strony porównanie 14/2.8 z 14-24/2.8 to co innego niż np. 24/1.4 z 24-70/2.8.

Zablokowany

Domyślnie

Cichy-kiedy będziesz miał te szkło "od ręki " ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na razie mam ok 10 osób zapisanych... Nie wiem, ile dojedzie, więc będzie wg kolejności zgłoszeń.

Strona 7 z 53 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów