Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 115

Wątek: 1d markII vs 50D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    niepełnoklatkowe "kundle" mają bagnet EF. I działają, jak np. Sigma 10-20 czy Sigma 30/1,4.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Spoko, niemniej jednak zaczynam się bać zamienników, po przygodach z tymi do 5DmkII.
    było boom?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

do pracy z lampą zdecydowanie polecę 50d - to świetny aparat... (w tej klasie cenowej)

do reportażu,akcji,sportu 1dmkII sprawdzi się bardzo dobrze, podobnie jak w krajobrazie i portrecie..

baterie - bez przesady - od 90 do 130pln - co ważne można samemu zregenerować , stosując eneloop'y - koszt większy, ale trawałość będzie lepsza niż oryginału.
    iso 3200 - niestety imho tylko awaryjnie... (w 50d jak dla mnie także...)
    jeśli priorytetem jest af i pewność pracy - ja głosuje na 1d!
    jeśli praca z lampą, w ciemniejszych miejscach/pomieszczeniach wybrałbym 50d.
    (co prawda nie muszę wybierać bo mam tak 50d jak 1dmkII ).

migawka-trwałość - jak kolega przede mną napisał - ten model 200 tys i jeśli nie wytrzyma , to za frico wymiana ( och , żeby mi migawka padła..... )
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Początki nałogu Awatar Modzel
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ja bym byl jednak za 50D. Jakby nie patrzec i jaka by nie byla magia 1D, 50D masz nowe. 1D mimo wszystko ma 100tys. klapniec. Jak kupowalem 50D rok temu tez myslalem nad 1D i 5D ale uzywkami. Ostatecznie doszedlem do wniosku, ze nowe to nowe. Mam gwarancje, mam swiety spokoj.
    Ja bym sie zastanowil na twoim miejscu- co ma takiego 1D, co naprawde sie pryda a nie ma tego w nowym 50D?
    Jestem za nowym 50D
    "Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
    0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...

Bywalec
    Miasto
    bialystok

Domyślnie

1dmkII ma niezaprzeczalną zaletę w postaci lepszego af!!!
    jeszcze jedną zaletą jest mniejsza waga plików - mniej kart.

co do usterkowości i "niebezpieczeństwa używki" - włożyłbym to między bajki...
    obydwie moje jedynki wróciły właśnie z serwisu z odczytania licznika i spr. funkcji i sprawności. werdykt - brak jakichkolwiek problemów stwierdzonych w aparatach.
    żywotność jedynki jest poza tym nieproporcjonalna do trwałości 50d.

co mnie przekonuje do 1d już napisałem. co wolę w 50d też, a to że posiadam to tylko to potwierdza.....
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Ile kosztuje taki "przegląd techniczny" ?
    Bo ja mimo wszystko nie jestem pewny czy u mnie jest wszystko ok .
    Nie jest źle ale było lepiej .
    Ale boję się go oddawać do serwisu

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisv740 Zobacz posta
    1dmkII ma niezaprzeczalną zaletę w postaci lepszego af!!!
    jeszcze jedną zaletą jest mniejsza waga plików - mniej kart.

co do usterkowości i "niebezpieczeństwa używki" - włożyłbym to między bajki...
    obydwie moje jedynki wróciły właśnie z serwisu z odczytania licznika i spr. funkcji i sprawności. werdykt - brak jakichkolwiek problemów stwierdzonych w aparatach.
    żywotność jedynki jest poza tym nieproporcjonalna do trwałości 50d.

co mnie przekonuje do 1d już napisałem. co wolę w 50d też, a to że posiadam to tylko to potwierdza.....
    nie no bajki to to nie są, bo i nowy sprzęt może popaść w "ruinę" z dnia na dzień.. jak dbasz, tak masz i tyle.. oczywiście sprawdzony i pewny egzemplarz da większą satysfakcję niż nowy 50D.. mnie jednak przekonuje fakt cena/jakość/osobiste-oczekiwania i racjonalnie do tego podchodzę...

no i nie przesadzajmy z tym AF w 50D, w odniesieniu do jeDynki.. czy aż taka tragedia? bez dramatu!

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

1d mark II ma juz swoje lata, 50d jest nowe.
    Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami. Sam juz nie wiem, po postach o kosztach utrzymania tego sprzetu wole chyba 50d.
    Dlaczego zastanowilem sie nad 1d, szczerze to po pierwsze primo - cena po znajomosci, po drugie AF, po trzecie primo ultimo bez sciemniania - szpan.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Dopiero zaczyna Awatar pstrykijest
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Gwarancja w 50d na migawke 100tys, w 1D 200tys. Jeżeli to 1d ma już pstryknięte 100tys to masz jeszcze tyle co w 50tce Jak najbardziej 1d nie zawiedziesz się, lecz bedziesz musiał ogarnąć klawiszologie...

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

50D owszem jest nowsze , ale to nie znaczy że ma lepszy AF.
    Taka stety / niestety polityka firmy .

Mają technologie ale nie dadzą w korpusie xxD aby nie robić konkurencji właśnie dla jedynek .

Ile to modlitw było o 5D z AF 1d , a tu guzik .

Nie to żebym namawiał do 1D .
    Mi akurat on pasuje . Choć chętnie bym się pobawił jeszcze piątką .

Jeszcze z wad to masz zooma krótszego o 0.3x (w porównaniu z 50D) oraz brak możliwości podpinania wszystkich dostępnych szkieł .

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Jakos nie chce mi sie wierzycz zeby byla tak kolosalna roznica w AF pomiedzy tymi modelami. .
    Jak ktoś potrzebuje AF - to różnica jest i to spora.
    Jak ktoś nie potrzebuje AF - to kwestia innych priorytetów.
    50D nie ma zapisu na 2 karty, nie ma 8fps itd.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów