Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 115

Wątek: 1d markII vs 50D

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    To ja nie wiem jak Ty to porównywałeś...
    Jak wziąłem 5dmk2 i 1Dmk2N to różnica była dramatyczna.
    W trybie One Shot, pojedynczy strzał, aż tak odczuwałeś różnice w szybkości ostrzenia AF na tym samym w szkle w nieekstremalnych warunkach?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    ale pod wzgledem AF ale jesli chodzi o obrazek to chyba nie ma co porownywac.
    Jeżeli mowa o obrazek to zawsze FF będzie lepszy. Tutaj raczej nikt sie nie kłóci
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 13-04-2010 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Mimo wszystko, zaskakuje mnie potrzeba kupowania jedynek przez amatorów. Traktuje to w kategorii szpanu i podbudowania własnego ego niestety.
    Jestem amatorem, jedynkę kupiłem dla cropa 1.3 i bardzo dobrego systemu AF - żeby nie myśleć w trakcie sesji zdjęciowej o tym czy body trafiło tam gdzie chciałem czy nie, a niestety mając 30D czy 40D tej pewności nie miałem. Powiem więcej, często moje obawy okazywały się uzasadnione i część zdjęć lądowała w koszu. Robię głównie portrety, używam jasnych szkieł i właśnie dla świętego spokoju mam jedynkę, nie dla szybkości AF, a dla jego dokładności również w trudnych warunkach - tzw ciemnica

Wszystko oczywiście zalezy od tego jakie zdjęcia się robi, z jakimi szkłami i czego oczekuje się od sprzętu.

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

W moim przypadku to ta jedynka to może faktycznie drobne przegięcie
    jako że zestawem 30D+ 100mm f2.0 na halach też sobie dość dobrze radziłem.
    I czasem nachodzi mnie refleksja czemu aż 1d .
    Dla szpanu raczej nie .
    Dla uszczelnień tak , jako że przychodzi czasem focić w gorszych
    warunkach gdzie wszyscy od razu robią ewakuację sprzętu do plecaków .

AF. No tu sprzęt pokazuje pazurki na ciemniejszych halach .

Na upartego mógłbym zostać przy 30D . Ale chętka nowości i nadwyżka kasy , w miarę dobra oferta i to że wpakowałem się dwa tygodnie wcześniej w 40D który miał dość wkurzający błąd .

Jak będę miał problemy finansowe to myślę że zdegraduję się na 20D + 100mm i foty też będą .
    (może gorsze z powodu mniejszej liczby trafień AF , ale coś tam będzie )

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Jak będę miał problemy finansowe to myślę że zdegraduję się na 20D + 100mm i foty też będą .
    (może gorsze z powodu mniejszej liczby trafień AF , ale coś tam będzie )
    Albo miałem tak super egzemplarz 20D, albo nie wiem. Ale złego słowa o AF w 20D nie powiem!

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Dokładnie AF 20d był bardzo dobry z tym ze boczne juz mniej ale centralny b. dobry. Używajac pozyczonej 40d zauwazyłem ze jednak boczne naraz zaczęły trafiac ciemno nie było ot 1/60-160 iso1000

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

AF w 50D jest gorszy i to jest fakt.
    BTW: Kiedyś widziałem porównanie - AF w 1Dsmk2 to w praktyce nie to samo (w sensie precyzji i szybkości działania) co AF w 1Dmk2(N).
    mam nadzieję, że to "gorszy" nie jest rzucane jako gwóźdź do trumny jednego z hitowych modeli Canona.. nie popadajmy w paranoję z określeniami "gorszy", "wolniejszy", "słabszy", bo wyjdzie na to, że nie ma "optymalnego", "adekwatnego", "wystarczającego" do danych zastosowań, a tylko mamy do dyspozycji same badziewia.. a co z seriami xxxD, co z małpkami? dla szarego amatora to i tak niektóre stanowią dobre maszynki.. nie popadajmy w skrajną paranoje

.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .

nie bronię serii xxD i nie neguję zalet wyższej półki.. popatrzmy racjonalniej - ile z tych zdjęć, które "nie były trafione" faktycznie był "bad" z powodu AF a ile z powodu ruchu, zarówno ręki jak i obiektu?

.
    Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 13-04-2010 o 17:12 Powód: Automerged Doublepost
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    mam nadzieję, że to "gorszy" nie jest rzucane jako gwóźdź do trumny jednego z hitowych modeli Canona.. nie popadajmy w paranoję z określeniami "gorszy", "wolniejszy", "słabszy", bo wyjdzie na to, że nie ma "optymalnego", "adekwatnego", "wystarczającego" do danych zastosowań, a tylko mamy do dyspozycji same badziewia.. a co z seriami xxxD, co z małpkami? dla szarego amatora to i tak niektóre stanowią dobre maszynki.. nie popadajmy w skrajną paranoje
    Przepraszam, ale odnosiłem się do tylko do porównania 1Ds i 1D.
    Nigdzie nic nie pisałem o czymkolwiek innym, autor wątku zadał konkretne pytanie i nie interesuje go opinia na temat trzycyfrowych serii.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Lublin

Domyślnie

Przepraszam, ale odnosiłem się do tylko do porównania 1Ds i 1D.
    Nigdzie nic nie pisałem o czymkolwiek innym, autor wątku zadał konkretne pytanie i nie interesuje go opinia na temat trzycyfrowych serii.
    nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..

sam bym kupił coś z 1D, ale wiem, że wystarcza mi zakres 50-ki.. jedynym czego może brakować jest FF.. tak jest z mojego punktu widzenia, bo większość różnic dla mnie jest mniej istotnych,, jak chociażby ilość fps, gdzie i tak strzelam "one shot'y", gdzie i tak przekadrowuję ze środkowego AF, gdzie i tak nie martwię się o zapisywane dane kupując lepsze karty i mając ich zawsze kilka, gdzie nie martwię się kosztami obsługi będącej na gwarancji puchy.. ale już nie wracam do wątku - wypowiedziałem się..

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    nie no spoko, luz.. tylko taka moja ogólna uwaga do wypowiedzi.. a odnośnie tego, co napisałeś - jako przykład, że "gorszy" w 50D AF.. chodzi o odbiór treści - jakby całkowicie spisywała 50-kę na straty w tej batalii.. seria xxxD to tylko przykład - skoro tak nisko oceniamy xxD, to czym określić niższą serię? dlatego piszę o skrajnej paranoi w ocenach..
    Skoro ktoś pyta o 1D, to zakładam że wie czego potrzebuje i jednym z kryteriów jest/może być AF.
    Pod tym względem 50D odstaje (in minus).
    Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.
    To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
    Zapytaj np. muflona jak by mu się robiło zdjęcia 500D...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Lublin

Domyślnie

...
    Nie bardzo widzę tutaj "paranoję" - moim zdaniem nadużywasz mocnych słów.
    ja?

"różnica była dramatyczna" - to jest ta paranoja mocnych słów, która kiedyś miała miejsce w porównaniu 5DII i 7D, kiedy "kolosalna" różnica AF, "przepaść" szumów itp. są argumentami za lub przeciw danemu body.. a nie racjonalne podejście - po co mi? w jakim zakresie? czy wykorzystam? itp.

To że 95% użytkowników nie zauważy różnicy, to normalna rzecz, ale wydawało mi się że ten wątek jest właśnie o pozostałych 5%.
    nie chodzi o zauważanie różnic, ale ich adekwatne ocenianie i przedstawienie tak by 95% użytkowników nie popadała w szał, że nic lepszego od 5DII nie ma i nie da się bez tego robić zdjęć..

Zapytaj np. muflona jak by mu się robiło zdjęcia 500D...
    po co drążyć xxxD, skoro już się wypowiedziałem, w jakim celu do niego się odniosłem.. poza tym wspomniany nie jest dla mnie autorytetem, więc z całym szacunkiem - argument nie trafiony.. myślę, że dobre zdjęcia muflon zrobi i Zenitem

koniec OT

.

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów