Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 115

Wątek: 1d markII vs 50D

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

50d nie miałem , mam 1d mk 2 , ogólnie jestem bardzo zadowolony , (choć ostatnio mialem pewne drobne problemy ).

Af precyzyjny szybki i celny . nawet w gorszych warunkach . raz w ciemnicy podpiąłem do niego 50mm f1.8 i nawet radził sobie z nim całkiem nieźle .

Jedna z fajniejszych spraw to uszczelnienia .
    Robiłem 30D podczas ulewy i nic mu nie było , to nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jaki tajfun mógłby przezyć ten sprzęt .

Używam go halach ze stałkami i z efektów jestem zadowolony .
    Tylko to jest dość ciężki klocek .
    Akumulatory mało poręczne .
    No i to co mnie najbardziej wkurza to klawiszologia .
    Tam nie ma potwierdzania przyciskiem .
    trzymasz guzik , kręcisz pokrętłem , i jak puścisz guzik to to jest "enter" . Jakoś nie mogę się przyzwyczaić mimo ze jedynkę już mam z pół roku .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha , i dźwięk lustra / migawki jest dość głośny w tym modelu . I taki średnio przyjemny dla ucha (przynajmniej dla mnie )
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 12-04-2010 o 22:29 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

ok dzieki za odpowiedzi - widze, ze ani jednego glosu na nowe 50d nie ma.
    Dobra pobawie sie tym klocem i zdecyduje.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem 40D, mam 1D mark IIN i 5DII.

W porównaniu do 40D, jedynka miażdży. Niemniej jednak, piątka ją przebija o dwie klasy.

Założyłem gdzieś tu temat o współpracy szkieł EF-S z tym aparatem, generalnie część obiektywów działa. Tyle, że bardziej "kundli", aparat dostaje kopa po podpięciu pełnoklatkowych szkieł. W tandemie z 17-40, czy 28/1,8 jest naprawdę fajnym aparatem. Jak najbardziej polecam, ale pamiętaj o jednym - ekran w nim to masakra. Mam wersję z niby lepszym ekranem, niemniej jednak, ocenić po nim ekspozycję to fikcja, ostrość foty, podobnie. Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej. Do tego dochodzi brak sensownego standardowego zoom-a, z 24-xx robi się coś dziwnego (brak szerokiego kąta), a 17-40, moim zdaniem najbardziej sensowny zoom do niego, jest jednak nieco przykrótki.

Pozdrawiam.

Ps. No i podstawowe akcesorium do tego aparatu - gruszka
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Miałem 40D, mam 1D mark IIN i 5DII.

W porównaniu do 40D, jedynka miażdży. Niemniej jednak, piątka ją przebija o dwie klasy.

Założyłem gdzieś tu temat o współpracy szkieł EF-S z tym aparatem, generalnie część obiektywów działa. Tyle, że bardziej "kundli", aparat dostaje kopa po podpięciu pełnoklatkowych szkieł. W tandemie z 17-40, czy 28/1,8 jest naprawdę fajnym aparatem. Jak najbardziej polecam, ale pamiętaj o jednym - ekran w nim to masakra. Mam wersję z niby lepszym ekranem, niemniej jednak, ocenić po nim ekspozycję to fikcja, ostrość foty, podobnie. Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej. Do tego dochodzi brak sensownego standardowego zoom-a, z 24-xx robi się coś dziwnego (brak szerokiego kąta), a 17-40, moim zdaniem najbardziej sensowny zoom do niego, jest jednak nieco przykrótki.

Pozdrawiam.

o zesz w m... az takie drogie?!
    Swoja droga jak tam podpiac ef-s skoro nie ma bialej kropy na mocowaniu w body? 17-40 troche ciemnica ale faktycznie cos taniego i szerokiego to ciezko dostac..
    btw. po co ta grucha? Tak leci do srodka?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    ok dzieki za odpowiedzi - widze, ze ani jednego glosu na nowe 50d nie ma.
    Dobra pobawie sie tym klocem i zdecyduje.
    no jak to nie ma a to to niby co??

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    .. no i.. hmm.. bierzesz nówkę - masz gwarancję. z używanym musisz się liczyć z kosztami napraw. to takie moje argumenty.

no i nie podepniesz tańszych EF-s'ów, ale to już kwestia trzecioplanowa
    dozbieraj na nowe 5DII

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    no jak to nie ma a to to niby co??

dozbieraj na nowe 5DII

.
    fakt. Sory bracie

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Do tego dochodzą słabe baterie, nie ruszam się z domu bez zapasowej w torbie.
    Zgadza się , ja mam 3 akumulatory w sumie . I zdjęcia robię z wyłączonym ekranem . Sesyjka mi zjada 1.5 do 2 akumulatorów .

Uważaj też na ładowarki i baterie - to sprzęt ekstremalnie drogi w używaniu, bateria kosztuje koło 650 zł, ładowarka jeszcze więcej.
    dodatkowo jest problem z ładowarką do tego modelu .
    Ja miałem sprowadzany ze stanów za 400 PLN (zamiennik) jako że nie było w zestawie .
    Na allegro czy sklepach po prostu brak , czy to oryginała czy zamiennika .
    (tzn oryginał pewnie jest za odpowiednią cenę )

Potwierdzam . Niedawno kupiłem
    Ale z aku to lekka przesada . Ja w sumie mam dwa zamienniki za poniżej 200 . nie pamiętam dokładnie .
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 12-04-2010 o 22:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

fakt. Sory bracie
    jakbyś się nie zdecydował na tą jedynkę to daj znać na pw. Sam się zapatruję, co prawda N'ki, ale jeśli udokumentowany przebieg tylko 100k to się na nią piszę.

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec

Domyślnie

Zamienniki NP-E3 kosztują około 100zł - dobry spokojnie wystarczy na ok 500 zdjęć - nie polecam zamienników firmy ActiveJet.
    Z tego co się orientuje Canon gwarantuje wymianę (za free) pierwszej migawki jeśli padła przed 200tys. klapnięc - oczywiście mówię o serii 1D.
    Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

o zesz w m... az takie drogie?!
    Swoja droga jak tam podpiac ef-s skoro nie ma bialej kropy na mocowaniu w body? 17-40 troche ciemnica ale faktycznie cos taniego i szerokiego to ciezko dostac..
    btw. po co ta grucha? Tak leci do srodka?
    niepełnoklatkowe "kundle" mają bagnet EF. I działają, jak np. Sigma 10-20 czy Sigma 30/1,4.
    Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    Zamienniki NP-E3 kosztują około 100zł - dobry spokojnie wystarczy na ok 500 zdjęć - nie polecam zamienników firmy ActiveJet.
    Z tego co się orientuje Canon gwarantuje wymianę (za free) pierwszej migawki jeśli padła przed 200tys. klapnięc - oczywiście mówię o serii 1D.
    Pozdr.
    Spoko, niemniej jednak zaczynam się bać zamienników, po przygodach z tymi do 5DmkII.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 12-04-2010 o 23:49 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów