Strona 573 z 1000 PierwszyPierwszy ... 73473523563571572573574575583623673 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 721 do 5 730 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Odezwij się do forumowych foto tipów np. nowarta. Kupiłem od niego 85L 500 zł taniej niż w najtańszym sklepie, obiektyw oczywiście nowy i z gwarancją.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał Awatar Donikm
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CameoPhotography Zobacz posta
    oj dobrze koledzy argumentujecie:-D
    zaczynam myśleć trochę o stałkach. Może rzeczywiście nie trzeba iść na łatwizne, bo jednak jakość te trudy wynagrodzi:wink:
    Oczywiscie ze dobrze, bo wiedza co pisza, z wlasnego doswiadczenia.
    Jesli masz 2 body, to odpusc sobie zoomy, zwlaszcza 24-70mm, to juz jednak stary lens i widac braki, poza tym trzeba szukac dobrego egzemplaza.
    Jesli koniecznie musisz miec jakis zoom to 16-35 bedzie dobrym wyborem, na 5D II bedzie to juz bardzo szeroko, a wysokie iso piatki bedzie pomocne w ciemnych sytuacjach. Do kompletu 50 1.4 + 85 1.8, backup 40D i masz juz przyzwoity zestaw, pamietaj ze 85 na crpoie da ok 135, piekna ogniskowa do portretow.
    Pozdrawiam.
    5-ki | L-ki | Dodatki

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Donikm Zobacz posta
    to odpusc sobie zoomy, zwlaszcza 24-70mm, to juz jednak stary lens i widac braki,
    możesz rozwinąć tą myśl, proszę...
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

A ja myślałem, że profesjonalizm w tej branży to kilkadziesiąt porządnych kadrów a tu mowa co niektórych o tysiącach ....

Uzależniony

Domyślnie

sądzę, że nie rozwinie bo:
    a/ nie miał tego szkła wcale w rękach,
    b/ trafił na rozjechany egzemplarz.
    To bardzo dobre szkło. Zarówno optyczne jak i mechanicznie. Nie rozlatuje się masowo jak analogiczny ultrahipernanokrystalicznosoniczny Nikkor
    Coraz częściej powtarzam, iż zdumiony jestem tą wszechobecną pogonią za jak największą rozdzielczością i nowościami - zwłaszcza w czasach, gdy znakomita większość odbiorców ogląda fotografie na ekranach monitorów/telewizorów lub na odbitkach nie przekraczających 20x30cm... aa tak, wiem, dziś każdy cropuje i ostrość zawsze się przyda

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Czy coś się stało? Wątek umarł?
    Widocznie wszystko już zostało napisane... jakby nie patrzeć ponad 570 stron
    32gb? hmm... z moich wyliczeń wynikało że 16 powinno starczyć.
    Ile "plus-minus" zdjęć pstrykacie w całym reportażu?
    Dużo małych kart - zabezpieczenie na wypadek awarii. I zgrywanie w czasie wesela (niekoniecznie na laptop, ale np. bank pamięci) też nie jest głupią sprawą, bo robimy sobie backup (zdjęcia oczywiście zostają na karcie).

A 50d, gdzie rawy to 18-20mb wychodzi zazwyczaj poniżej 10GB materiału (ponad 700 ujęć, razem z dublami, etc.), z czego klienci dostają ok. 300.
    Osobiście mam 3x4GB + 3x2GB, czyli spory zapas.

No i kolejna ważna sprawa, o której już wspomniano - baterie - dwie w gripie zazwyczaj wystarczają, choć parę razy musiałem zmieniać, więc 3 baterie to minimum i ładowarka w torbie (jakby, któraś padła). No i baterie do lampy - dwa komplety zazwyczaj wystarczają, ale nigdy nie wiadomo gdzie trafisz i jak będzie trzeba błyskać, więc trzeci komplet również mile widziany.

Natomiast do tej pory zawsze pracowałem z zoomami i zastanawia mnie "komfort" pracy ze stałkami w momencie posiadania jednego pożądnego body?
    jakiś czas temu "asystowałem" przy ślubach znajomemu fotografowi i on miał podpięte pod dwie 5 mII dwie stałki i w miarę potrzeby je zamieniał. Nie wyobrażam sobie (szczególnie w czasie ceremonii) wymiany obiektywu i utraty jakiegoś ważnego momentu.
    Chyba że się myle, to wyprowadźcie mnie z błędu.
    Mówisz, że masz 30d ? Więc możesz spróbować mojego pomysłu - na 5d stałka, a na cropie dajemy jakiegoś uniwersalnego zooma, np. taki tani i dobry tamron 17-50 f/2.8, który przyda się w sytuacjach, gdzie 'machnąłeś' się z ogniskową stałki jaka będzie potrzebna.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Coś już napisał Awatar Donikm
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    sądzę, że nie rozwinie bo:
    a/ nie miał tego szkła wcale w rękach,
    b/ trafił na rozjechany egzemplarz.
    To bardzo dobre szkło. Zarówno optyczne jak i mechanicznie. Nie rozlatuje się masowo jak analogiczny ultrahipernanokrystalicznosoniczny Nikkor
    Coraz częściej powtarzam, iż zdumiony jestem tą wszechobecną pogonią za jak największą rozdzielczością i nowościami - zwłaszcza w czasach, gdy znakomita większość odbiorców ogląda fotografie na ekranach monitorów/telewizorów lub na odbitkach nie przekraczających 20x30cm... aa tak, wiem, dziś każdy cropuje i ostrość zawsze się przyda
    nowart, zachowaj sarkazm dla innych, to czy mam(mialem to szklo) to juz nie powinno Cie interesoac, w innym przypadku bym nie pisal, moj egzempaz jest dobry mechanicznie i ostry, jednak nie dorownuje szklom staloogniskowym, i to jest niestety prawda potwierdzona przez wiele osob z ogromnym dorobkiem w tej branzy. Nie bawie sie w wojny systemowe, jednak fakt faktem, nikorr 24-70 jest o niebo lepszy od eLki. Nawet nie chodzi tu o pogon za nowinka, ale o wygode pracy, jaka daje nam pewny focus i swiatlo w stalkach, a sa sytuacje kiedy niestety tego nam bardzo potrzeba.
    5-ki | L-ki | Dodatki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czesc. A ja mam pytanie co dokupic, w zasadzie bedzie to wielka zmaina.

Mamteraz:

500D
    50mm 1.4
    85mm 1.8
    szeroki zoom

Chce:
    5d/5dII
    24mm L
    35mm L
    inna jasna dluga stalka...?

pytanie czy warto kupowac tak bliskie ogniskowe? to ponoc tylko jeden krok (24 i 35)
    zostawiam wszystko co mam i na dwa aparaty bede mial zapiete rozne obiektywy,
    np w razie kupna 24L bedzie on na 5d, a 85 powedruje na 500D.
    a moze 14 i 35? ;/

Ktos cos potrafi poradzic?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam, ze chce kupic aparat i 2 obiektywy w cenie ok 5000zl (wiadomo dotacja) to mnie ogranicza. Prosze o porade co nabyc do mojego skromnego zestawu.....
    Ostatnio edytowane przez foton84 ; 12-04-2010 o 08:16 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Na początek nie ma sensu kupować 24L i 35L na raz. Kup jedno z nich i do tego coś szerokiego (17-40?) bo długie widzę że już masz..
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Na początek nie ma sensu kupować 24L i 35L na raz.
    Dziekuje za odp. A ktory z tych dwoch pod FF? 24 czy 35?

Strona 573 z 1000 PierwszyPierwszy ... 73473523563571572573574575583623673 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów