Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 203

Wątek: 50D czy 7D

Uzależniony

Domyślnie

O, dobrze wiedzieć, że da się ją jednak wymienić. Jednak zawsze może być potem problem z pomiarem światła...

PS: Katzeye też ma już w swojej ofercie matówki do 7D:
    http://www.katzeyeoptics.com/item--C...--prod_7D.html
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Witam

Na minus dla 7D w stosunku do 50D, poza ceną zaliczył bym:
    - mniejszy zakres tonalny, szczególnie dla ISO 100 i 200 sięga około 1EV - osobiście akurat głównie robie w ISO 100 i 200.
    - trochę za wiele pikseli na matrycy, choć nie jest to wiele więcej jak w 50D

W praktyce jedynie opcja filmowania w 7D powoduje jeszcze moje wachania (7D czy 50D).
    Pewnie jak zwykle u mnie rozstrzygnie przypadek i będę się cieszył z tego co kupię.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

powyższe przekonało mnie do 50D.. i to zaledwie z 40D.. więcej AF, ich celność, matryca, uszczelnienie, a zwłaszcza filmy nie trafiły w moje serce.. utknąłem, może i w błędnym, przekonaniu, że wolę zaoszczędzić 2k zł na szkiełka i mieć zadowalającej jakości zdjęcia, niż walić na szybkość, której xxD i tak nie brakuje w moich zastosowaniach.

.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    - sterowanie lampami (wreszcie bez kabli!)
    Jak dla mnie to jest średnio praktyczne i używalne. Co z tego, ze steruje lampami jak trzeba błyskać wewnętrzną, bardzo często psuje to cały kadr, wszak światła nie potrzebujesz od strony widzenia.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Jak dla mnie to jest średnio praktyczne i używalne. Co z tego, ze steruje lampami jak trzeba błyskać wewnętrzną, bardzo często psuje to cały kadr, wszak światła nie potrzebujesz od strony widzenia.
    A za różnicę pomiędzy 50d a 7d kupisz albo ST-E2 lub Pocket wizardy + 580ex.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Przecież masz przedbłysk sterujący, nie rejestrowany przez aparat...
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Posiadam i 50d i 7d i powiem szczerze, że jeden drugiemu nie równy 7d cenie za 19 pól autofokusa, które w końcu udało mi się ogarnąć (chyba z 6 trybów pracy ), oraz za możliwość filmowania. Sterowania lampami w praktyce jeszcze nie używałam, ale jednak mam nadzieję, że na plenerze się przyda. No i jeszcze jedno 7d moim zdaniem świetnie trzyma się w dłoni i jest naprawdę bardzo wygodny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

W plenerze to średnio się sprawdza, bo masz synchronizację tylko do 1/250s. Rozwiązanie może być kupienie jakiegoś filtra szarego, który obniży migawkę. Problem jest oczywiście jak lampę trzeba postawić za osobą fotografującą, a w innych wypadkach daje radę

Do zabawy to fajne rozwiązanie, do poważniejszych zadań się nie sprawdza, za dużo zachodu.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Lampa wbudowana musi być podniesiona ale w opcjach sterowania bezprzewodowego można ją wyłączyć - tak, żeby błyskały tylko slave'y. Wtedy wbudowana wysyła tylko błysk sterujący slave'ami, przed otwarciem migawki i ekspozycją.

Problemem sterowania bezprzewodowego w 7D jest brak synchronizacji z krótkimi czasami - do tego nadal potrzebna jest jako master 580 lub ST-E2.

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    Lampa wbudowana musi być podniesiona ale w opcjach sterowania bezprzewodowego można ją wyłączyć - tak, żeby błyskały tylko slave'y. Wtedy wbudowana wysyła tylko błysk sterujący slave'ami, przed otwarciem migawki i ekspozycją.
    W praktyce nie jest tak zupełnie różowo. Nawet, kiedy ustawi się błyskanie tylko slavami, to i tak wbudowana lampa, lekko bo lekko, ale błyska także podczas właściwego naświetlania. Widać to wyraźnie, jeśli fotografuje się odblaskowe powierzchnie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów