Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: synchronizacja dwóch korpusów

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    z ciekawości zainstalowałem - i d... zbita - to ustawienie działa ale tylko jak robisz import przez eos utility z aparatu do kompa ale to na pewno nie działa żeby w puszce już pliki nazywane były wg podanego schematu
    A po co Ci takie nazewnictwo na karcie? Przecież jak się chce mieć zdjęcia z dwóch różnych korpusów to trzeba je zgrać, nie? No na prawdę was nie rozumiem... :neutral:

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    A po co Ci takie nazewnictwo na karcie? Przecież jak się chce mieć zdjęcia z dwóch różnych korpusów to trzeba je zgrać, nie? No na prawdę was nie rozumiem... :neutral:
    no właśnie trzeba je zgrać - najlepiej do jednego katalogu.
    O wadach zgrywania przez kabel dużo już napisano - z grubsza to szybkość (w czytniku sporo szybciej, po 2gie nie trzeba mieć eos utility) nie mówiąc o możliwości wyrwania gniazdka czy wyrabianiu zaślepek) .

łopatologicznie w takim razie - wczoraj robiłem ślub i wesele na 2 korpusy - wcześniej właśnie z tego powodu sprawdziłem to co tu pisano na temat eos utility. aha, numeracja w korpusach (5d i 5d2) oczywiście taka IMG_XXXX - i teraz obrabiając przydałoby się mieć wszystko w jednym folderze na dysku. i teraz podczas próby zgrania zdjęć przez czytnik okazuje się że ze 300 zdjęć ma taką samą numerację.. i trzeba kombinować.. wcześniej używałem programu autorstwa kolegi MxW ale przy dwóch korpusach coś tam nie tak działa.. a co do LR itp. to nie każdy ma LR a poza tym to wtedy to półśrodek bo posortowane nie są w windowsie ani nie są w jednym folderze.
    aktualnie używam przeglądarki FastStone i tam jest opcja batch rename i w parę sekund ustawiając odpowiedni wzorzec da się właśnie datę i godzinę zrobienia zdjęcia plus nr porządkowy ustawić..
    ale właśnie dzisiaj w Total Commanderze znalazłem opcję "narzędzie wielokrotnej zmiany" CTRL-M i to chyba sprawę też załatwi..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Z RAW-ami z dwóch korpusów jest problem, z JPG mniejszy (bo w XP, można ustawić szeregowanie wg daty zrobienia zdjęcia a tej daty XP w takiej sytuacji w RAW nie widzi). Ok. Zeruję nazwy plików, synchronizuję co do sekundy zegary obu aparatów. Zanim wrzucę do jednego katalogu, hurtowo dodaję jakiś znacznik do zdjęć z danego aparatu. Tak przygotowane zdjęcia, wrzucam do jednego katalogu. I nadal nie będę miał idealnej kolejności, co do minuty nie wspominając o co do sekundy - a tak jest idealnie. Jednym aparatem zrobię więcej zdjęć, drugim mniej.

Idealnym byłby program do hurtowej zmiany nazwy plików, w który czyta EXIF i w którym można szeregować zaznaczone zdjęcia wg. wskazanego parametru, np. daty wykonania zdjęcia. "File renamer turbo" i "flash renamer" nie posiadają tego...

Domyślnie

(...) właśnie dzisiaj w Total Commanderze znalazłem opcję "narzędzie wielokrotnej zmiany" CTRL-M i to chyba sprawę też załatwi..
    Załatwia i to błyskawicznie, bezproblemowo i z poziomu systemu a nie jakichś programów, ponadto nie ma znaczenia czy rawy tiffy czy jpegi. Ja tak robię zawsze i polecam zdecydowanie (oczywiście Irfan czy Fastone też dadzą radę ale znacznie dłużej trwa konfigurowanie zmian nazw i zawsze trzeba pilnować żeby inne rzeczy były powyłączane). Jedyny minus że nie da się ustawić nazwy na podstawie elementów z EXIF (czasem by się przydało), chyba że ktoś zna jakiś sposób (wtyczkę)?

Oczywiście zegarki w body też trzeba mieć zsynchronizowane
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

wcześniej używałem programu autorstwa kolegi MxW ale przy dwóch korpusach coś tam nie tak działa..
    ech, jak dobrze pójdzie, to za miesiąc może będę miał czas na zabranie się za nową wersję (tym razem sam jej potrzebuję, więc jest nadzieja) ;-)

Cytat Zamieszczone przez maxpawel Zobacz posta
    Co do kolejności zdjęć, to jeżeli nie miałeś zsynchronizowanych zegarów w obu puszkach to masz problem... Pozostaje chyba tylko "rzeźbienie".
    niedawno zgrywałem fotki z 3 aparatów z 'wycieczki' do stanów. w dwóch puszkach robiono zdjęcia mając czas polski, w tym jeden letni, drugi zimowy, a w trzecim ustawiono czas lokalny. dodatkowo właściciel tego z czasem zimowym w połowie wyjazdu kapnął się i przestawił zegar w aparacie o godzinę

"rzeźbienie" okazało się dość łatwe dzięki ACDSee - ma bezproblemowe funkcje przestawiania czasu w EXIF (!) typu +6h, -6h, a potem zmian samych nazw plików wg prawie dowolnego elementu EXIF, w tym oczywiście daty.

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    Z RAW-ami z dwóch korpusów jest problem
    ACDSee radzi sobie bez problemu z RAWami

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    Idealnym byłby program do hurtowej zmiany nazwy plików, w który czyta EXIF i w którym można szeregować zaznaczone zdjęcia wg. wskazanego parametru, np. daty wykonania zdjęcia.
    j.w. - ACDSee.

Cytat Zamieszczone przez Grzdyll Zobacz posta
    Załatwia i to błyskawicznie, bezproblemowo i z poziomu systemu a nie jakichś programów
    a TC to co to jest? system??
    bo imho raczej 'jakiś program' z naciskiem na 'jakiś' :wink:

Jedyny minus że nie da się ustawić nazwy na podstawie elementów z EXIF (czasem by się przydało), chyba że ktoś zna jakiś sposób
    ACDSee po raz czwarty

qr..cze, tak reklamuję to ACDSee, a ono ma tyle..... BŁĘDÓW!!!
    no ale na bezrybiu i rak ryba.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    (...) a TC to co to jest? system??
    bo imho raczej 'jakiś program' z naciskiem na 'jakiś'
    Heh, masz w sumie rację, chociaż dla mnie jakoś ze starych DOS-owych czasów pozostało przekonanie że jak jest dostęp do czystej struktury plików to grzebie się w systemie a przez "programy" rozumiem te które mają swoje kreatory, zakładki itp :-)

ACDSee nie cierpię i jakoś się przekonać do niego nie mogę mimu kilku podejść, skoro mówisz że ma proste opcje zmian nazw i EXIF komunkujące się ze sobą to nie wiem czy jeszcze nie spróbuję (bo czasem faktycznie trzeba rzeźbić jak przy opisanych przez Ciebie godzinach).

Póki co przy prostych sytuacjach zdjęć z 2 puszek pozwolę sobie pozostać przy "jakimś" (dla mnie akurat podstawowym) sposobie zmian za pomocą TC i wszystkim nie cierpiącym ACDSee a lubiącym TC też ten sposób polecam :-D

Pozdrówki!

PS. Jak wypuścisz kolejną wersję swojego softu chętnie przetestuję - może dorobisz wersję jako plugin TC?
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Miasto
    Kielce

Domyślnie

ech, jak dobrze pójdzie, to za miesiąc może będę miał czas na zabranie się za nową wersję (tym razem sam jej potrzebuję, więc jest nadzieja) ;-)
    no.. jak Cię przycisnęło to do roboty się bierzesz

a TC to co to jest? system??
    bo imho raczej 'jakiś program' z naciskiem na 'jakiś' :wink:
    No nie - "jakiś" to raczej złe słowo.. Total Commander > dawniej Windows Commander > dawniej Norton Commander - to powinno chyba coś rozjaśnić

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ACDSee nie cierpię i jakoś się przekonać do niego nie mogę
    wierzę, sam mam z nim czasami problemy, ale cóż robić.
    zwracam tylko uwagę, że pisałem o płatnej wersji ACDSee Pro - nie wiem, czy prostsze wersje mają te funkcje typu 'batch adjust time stamp' czy 'batch set information' itp.

no.. jak Cię przycisnęło to do roboty się bierzesz
    miejmy nadzieję

Total Commander > dawniej Windows Commander > dawniej Norton Commander - to powinno chyba coś rozjaśnić
    hola hola,
    norton commander to był naprawdę kultowy program w swoim czasie, sam mam kilka książek petera nortona na półce (choć akurat NC napisał ZTCP john soha?).

a total commander, dawniej windows commander, nie ma nic z nim wspólnego, poza tym, że jest jego podróbką (napisaną gdzieś w szwajcarii) i całą popularność zyskał tylko dzięki brakowi zabezpieczenia przed kopiowaniem (słynne 'naduś 1 2 lub 3' ).

więc proszę tu młodzieży nie mieszać w główkach

ty, właśnie, a może nową wersję fotoloadera też zrobić płatną??
    kupiłbym sobie wreszcie... lampę błyskową
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

hola hola,
    norton commander to był naprawdę kultowy program w swoim czasie, sam mam kilka książek petera nortona na półce (choć akurat NC napisał ZTCP john soha?).

a total commander, dawniej windows commander, nie ma nic z nim wspólnego, poza tym, że jest jego podróbką (napisaną gdzieś w szwajcarii) i całą popularność zyskał tylko dzięki brakowi zabezpieczenia przed kopiowaniem (słynne 'naduś 1 2 lub 3' ).
    Kto jest autorem to nie wiem ale taki jest ciąg logiczny z punktu widzenia użytkowników

ty, właśnie, a może nową wersję fotoloadera też zrobić płatną??
    kupiłbym sobie wreszcie... lampę błyskową
    zrób żeby za skopiowanie 10/100 plików jeden grosz Ci wpadał na konto

Uprawnienia umieszczania postów