często bywa tak, że fotografuję na dwa aparaty i później mam problem przy zrucaniu zdjęć, bo nie sposób czasami zapamiętać, które z nich zostało wcześniej zrobione. jakie macie sposoby na synchronizacje dwóch lub większej ilości body ?![]()
często bywa tak, że fotografuję na dwa aparaty i później mam problem przy zrucaniu zdjęć, bo nie sposób czasami zapamiętać, które z nich zostało wcześniej zrobione. jakie macie sposoby na synchronizacje dwóch lub większej ilości body ?![]()
:}
Resetuj licznik tak, aby aparaty robiły zdjęcia z taką samą numeracją.
normalnie.. ustaw zegarki w nich tak samo.. a potem w programie w którym obrabiasz sortowanie ustaw wg daty pliku/zrobienia zdjęcia..
jak nazwy są takie same to czasem się mieszają - ja robię tak że zgrywając z karty w TC dodaję do nazwy jakim aparatem robione zdjęcie i to wystarcza..
jak chcesz się bawić to polecam faststone tam pod F3 masz opcję wsadowego przetwarzania i możesz pozmieniać wsadowo też nazwy plików wyciągając daty zrobienia do nazw
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Bogdan, a co ma numeracja do czasu zrobienia zdjęcia??? Zakładasz, że będzie robił raz jednym, raz drugim i po tyle samo zdjęć?
Jak robię dwoma body, to upewniam się, że mam w nich zsynchronizowane zegarki, a resztę robi lightroom.
Za dużo kombinujecie...
EOS Utility:
Preferences -> File Name -> Customize -> Shooting Time + np. Camera Model