Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Fotolab zażądał udowodnienia praw utorskich

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

To jest właśnie wynik bezsensownych praw, że zakład usługowy może być odpowiedzialny za kopiowanie czegoś na zlecenie. W przyszłości kupując np. Canona serii xD możemy się spotkać z odmową sprzedaży na podstawie takiej, że nie wyglądamy na osobę którą stać na taki sprzęt i żądaniem przedstawienia dowodu, że pieniadze nie sa kradzione. Bo osoby w tanich butach najprawdopodobniej nie stać na zakup aparatu fotograficznego za 8 k$.

Kiedyś zażądano ode mnie podpisania papierka, że zdjęcia są moje, dlatego, że przedstawiały ostro i kolorowo grupę osób na konferencji ustawionych w dwa rzędy i gapiących się w obiektyw. A wiadomo przecież, że zgodnie z prawem takie zdjęcia mają prawo robić tylko płatni pstrykacze.

Czyli, żąda się ode mnie potwierdzenia na piśmie, że nie jestem złodziejem bez żadnych podstaw.

To świadczy o tym właśnie, że przywłaszczania praw autorskich nie traktuje się poważnie, i może słusznie. Bo na razie, zeby oskarżyć kogoś bezkarnie o poważną kradzież, np. batona na stacji benzynowej potrzeba lepszych dowodów niż "cóś mi siem widzi, że to nie twoje".

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jak na razie więszość napisała, że lab nie miał prawa odmówić... hmm. Później powstają wątki z serii ktoś ukradł moje zdjęcia, ktoś pokazuje moje zdjęcia w portfolio jako swoje, itd. Może jednak w danej sytuacji lab miał rację ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale to raczej chodzi o kontrowersyjny powód odmowy, a nie czy miał prawo, czy nie... Bo oczywiście, że ma prawo odmówić. ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie wiem jak na wyspach, ale u nas w kraju sprawa wyglądałaby trochę inaczej

Kodeks wykroczeń:

Art. 135. (136) Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,
    podlega karze grzywny.

Art. 138. Kto, zajmując się zawodowo świadczeniem usług, żąda i pobiera za świadczenie zapłatę wyższą od obowiązującej albo umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia świadczenia, do którego jest obowiązany,
    podlega karze grzywny.

Jak ulał sytuacja pasuje pod Art. 138

Po okazaniu dowodów na to, że jest się autorem zdjęcia, moim zdaniem odmowa wykonania usługi ma charakter nieuzasadniony.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Te artykuły najwidoczniej przechowały sie jeszcze z PRL i nie zostały znowelizowane
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Fakt, kodeks pochodzi chyba z lat 70-tych, ale było dużo nowelizacji i skoro ten przepis nie został usunięty, ani zmieniony to znaczy, że dalej funkcjonuje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20100460275

nowelizacja z 16 marca 2010 - więc całkiem aktualna
    Ostatnio edytowane przez model ; 03-04-2010 o 11:46 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jaki bys postawil zarzut? Odmowa wykonania usługi, czy oszczerstwo?
    Najlepiej i jeden i drugi.

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Nie wiem jak na wyspach, ale u nas w kraju sprawa wyglądałaby trochę inaczej

Kodeks wykroczeń:

Art. 135. (136) Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru,
    podlega karze grzywny.

Art. 138. Kto, zajmując się zawodowo świadczeniem usług, żąda i pobiera za świadczenie zapłatę wyższą od obowiązującej albo umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia świadczenia, do którego jest obowiązany,
    podlega karze grzywny.

Jak ulał sytuacja pasuje pod Art. 138

Po okazaniu dowodów na to, że jest się autorem zdjęcia, moim zdaniem odmowa wykonania usługi ma charakter nieuzasadniony.
    Dokładnie.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Jak na razie więszość napisała, że lab nie miał prawa odmówić... hmm. Później powstają wątki z serii ktoś ukradł moje zdjęcia, ktoś pokazuje moje zdjęcia w portfolio jako swoje, itd. Może jednak w danej sytuacji lab miał rację ?
    Jak wyżej.
    Co do łamania praw autorskich to od pilnowania prawa są odpowiednie organy.

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Te artykuły najwidoczniej przechowały sie jeszcze z PRL i nie zostały znowelizowane
    I dzięki Bogu.
    Niestety, obawiam się, ze już nie na długo...

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    W labie Was sprawdzą, obsługa biedronki zaprowadzi na policję, bo nie wyglądasz na człowieka, który może posiadać akurat tyle gotowki, ktoś inny doniesie na policję że przekroczyłeś prędkość na trzydziestym kilometrze za miastem, policjant sprawdzi czy przypadkiem masz paragon na buty bo zbyt dobre do ubrania i jeszcze dwa tysiące innych przypadków. Każdy każdego skontroluje, większość życia poświęci na pilnowanie innych. Tak ,są tacy, którzy marzą o życiu w takim świecie. I dla tego wyrażają swe zdumienie że można obywatela krytykować za obywatelską postawę.
    Bądźcie czujni obywatele!
    To jest mój koszmar.
    Mam 50 lat, wychowałem się w społeczeństwie inwigilowanym, gdzie większośc donosiłana obcych, przyjaciół a nawet na własną rodzinę. Teraz, po kilkunastu latach normalności obawiam się, że w takim społeczeństwie umrę.
    Ja się tego obawiam, a Wy nie?
    PS:

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    To jest właśnie wynik bezsensownych praw, że zakład usługowy może być odpowiedzialny za kopiowanie czegoś na zlecenie. W przyszłości kupując np. Canona serii xD możemy się spotkać z odmową sprzedaży na podstawie takiej, że nie wyglądamy na osobę którą stać na taki sprzęt i żądaniem przedstawienia dowodu, że pieniadze nie sa kradzione. Bo osoby w tanich butach najprawdopodobniej nie stać na zakup aparatu fotograficznego za 8 k$.

Kiedyś zażądano ode mnie podpisania papierka, że zdjęcia są moje, dlatego, że przedstawiały ostro i kolorowo grupę osób na konferencji ustawionych w dwa rzędy i gapiących się w obiektyw. A wiadomo przecież, że zgodnie z prawem takie zdjęcia mają prawo robić tylko płatni pstrykacze.

Czyli, żąda się ode mnie potwierdzenia na piśmie, że nie jestem złodziejem bez żadnych podstaw.

To świadczy o tym właśnie, że przywłaszczania praw autorskich nie traktuje się poważnie, i może słusznie. Bo na razie, zeby oskarżyć kogoś bezkarnie o poważną kradzież, np. batona na stacji benzynowej potrzeba lepszych dowodów niż "cóś mi siem widzi, że to nie twoje".
    O to właśnie mi chodzi, dla mnie takie postępowanie to totalny absurd lub, idąc dalej, totalna kontrola.
    To przestępstwo trzeba udowodnić a nie niewinność.
    Czy mam udowadniać, że nie jestem koniem?
    PPS
    Przeczytajcie to: Tajny plan Unii...
    czyli Totalna kontrola finansowa greckich obywateli.

[quote]Od 1 Stycznia 2011 Obywatele Grecki zostaną poddani Totalnej Kontroli Finansowej. Od początku 2011 wszystkie płatności w gotowce powyżej 1.500 euro będą przestępstwem a każda transakcja powyżej tej kwoty będzie mogła być dokonana tylko kartą kredytową bądź przelewem z konta bankowego.
    I nie są to jakieś teorie spiskowe ale fakty. Decyzje zostały juz podjęte w lutym tego roku przez greckiego ministra finansów George Papaconstantinou.

Grecja została na życzenie Komisji Europejskiej potraktowana jako, "królik doświadczalny" a Bruksela chce na przykładzie Grecji sprawdzić jak zareagują obywatele Grecji na nowe przepisy. I bynajmniej na Grecji się nie skończy gdyż już w kolejce stoją Hiszpania, Portugalia i Holandia.
    Przepisy te w drastyczny sposób ograniczą obieg pieniądza w Grecji a wygląda na to ze końcowym efekcie, w bliżej nieokreślonej przyszłości pieniądze jako takie całkowicie znikną z rynku. To znaczy, że płatność gotówką będzie całkowicie zabroniona.

Niestety to nie koniec "atrakcji" jakie Komisja Europejska zafunduje Grecji. Dodatkowo od 01.01.2010 Grecy muszą dla urzędów skarbowych przechowywać wszystkie rachunki ze swoich wydatków i muszą one obejmować co najmniej 30 % rocznych dochodów. Muszą to być rachunki z indywidualnym numerem podatkowym (nadanym przez Urząd Skarbowy), w przeciwnym razie na delikwenta zostanie nałożony karny podatek w wysokości 10 %.
    Oprócz tego wszyscy Grecy oraz wszyscy przedsiębiorcy z tego kraju muszą posiadać własne konta a wszelkie transakcje będą zapisane i ewidencjonowane przez odpowiednie urzędy.
    Podobnie z rachunkami na "papierze" powyżej 3000 euro. Nie będą one uznawane, jeżeli nie będą certyfikowane i zapisane w formie...[quote]
    Wydaje się nie temat, prawda?
    Jeśli ktoś jest zwolennikiem takich rozwiązań to naprawdę nie mamy o czym dyskutować.
    Witamy w raju.
    Ostatnio edytowane przez vidocq ; 03-04-2010 o 12:01 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam, vidocq

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Kwestia tego czy odmowili wydania zrobionych juz zdjec, czy odmowili przyjecia ich do realizacji.
    Jesli podjeli sie wykonania zlecenia, czyli przyjeli zdjecia, to maja obowiazek wywiazac sie z umowy. Jesli odmowili w momecie kiedy ktos przyszedl ze zdjeciami, to moga odmowic kazdemu i nie potrzebuja do tego zadnych powodow.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widział ktoś te tak profesjonalne zdjęcia, za które można odpowiadać prawnie za sam ich
    profesjonalizm?
    Ile ja bym dał, żeby choć raz w życiu pstryknąć taką fotkę.
    A ile dała ta autorka za taką reklamę?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Jesli odmowili w momecie kiedy ktos przyszedl ze zdjeciami, to moga odmowic kazdemu i nie potrzebuja do tego zadnych powodow.
    Napisz na jakiej podstawie tak sądzisz, bo takie demagogie to sobie może każdy pisać.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów