jestem rozpustnikiem
Jakoś raz do roku robię sobie prezent w postaci kolejnej zabawki.
A ponieważ zabawki dla dużych chłopców z wiekiem robią się coraz droższe...
Może kiedyś zrobię coś za pieniądze. Na razie wystarczą nam pozytywne komentarze pod zdjęciami na naszej-klasie
ZAwsze ważne jest pytanie jakie mamy priorytety(i wydatki) oraz ile warta jest dla nas pasja i hobby ?
Jeden kupi 42" TV, komputer do grania w najnowsze gry albo lanserskie alufelgi do auta - inny obiektyw.
Najpierw trzeba określić swoje marzenia, potem zastanowić się ile to kosztuje a potem.. powolutku realizować marzenia.
40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200
co stanowi duza czesc ?rozdzielczosc to jest mala czesc tematu "wlasnosci optyczne".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry za wszesnie nmi sie wcisnal poprzedni test.
cytujesz moja wypowiedz , ktora podczymuje.
napisalem " wlasnosci optyczne " nie rozdzielczosc.
akurat w tym tescie oprocz rozdzielczosci okreslanej za pomoca MTF50 mierzy sie i porownuuje caly szerek innych cech optycznych.
I o dziwo ten kit osiagnal dokladnie ten sam wynik.
pomiedzy wlasnosciami mechanicznymi nie ma najmniejszego porownia.
obiektyw kitowy jest pod tym wzgledem marnym.
Mnie odrzuca widok takiej konstrukcji - niemniej jednak co papieskie - papiezowi - na optyke ludzie nie narzekaja i to wykazaly rowniez pomiary - optycznie jak c17-40 w aps-c .
oczywiscie zgadziam sie , o czym juz pisalem wczesniej .
pod aps-c ta 17-40 to zle wydane pieniadze.
za te sama cene albo i taniej mozna kupic obiektywy optycznie lepsze , jasniejsze z IS - czyli djace nieporownywalnie wieksze mozliwosci fotografowania w warunkach deficytu swiatla.
Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 18-03-2010 o 15:19 Powód: Automerged Doublepost
A jak sobie czytam i myślę, że testy testami, a większość z Was w życiu nie bawiła się 17-40 i biadoli bez jakiejkolwiek znajomości sprzętu... Niby w testach wychodzi, że 17-40 optycznie taki sam jak KIT, albo zdaniem niektórych Was gorszy, a i tak każdy się ślini na widok eLki![]()
Sorry ale jak się nie bawiłeś to nie pisz potem bez sensu, że Twoje grabki fajniejsze. Spróbuj najpierw moich. A tym czasem zmień piaskownicę, bo ta jest zarezerwowana dla "czerwonych" grabek...
Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX
nie wiem na czym polega Twoj problem (choc kwalifikuje sie do napisania do Kasi), ale akurat mam 17-40 i 18-55 i widze jakie zdjecia wychodza z jednego i drugiego w cropowym body. i nie uwazam w zadnym stopniu za uzasadniony zakup 17-40 do cropa przez amatora. gdzie jako "amator" rozumiem po prostu kogos, kto na fotografii nie zarabia, wiec wydatek na przyjemnosc na poziomie 600 EUR jest dla niej raczej odczuwalny.
oczywiscie, ze sa roznice miedzy 17-40 a 18-55, ale to chyba tylko w bogatej Polsce ignoruje sie przeszlo 6x roznice w cenie. w biednej Holandii nikt bez potrzeby nie wyda takich pieniedzy bez wyraznej potrzeby
A ja mysle, ze powinienes wlasnie zaczac od kita. Przeciesz do jasnej chole... to wydatek rzedu ~200 zl w zestawie lub lekko ponad 300 osobno. W czym problem? Nie kumam. Kupisz kita, nie bedziesz zadowolony to do zyda ze strata gora 100 zl i kupisz cos innego.
A tak na marginesie Panowie to bijecie piane w temacie, gdzie gosc tydzien temu rozpoczal watek i do tej pory sie nie odezwal.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
witam . Ja mam takie zapytanie ( może i głupie ale zawsze warto się spytać ) .
Mam 3 obiektywy do Olympusa :
2 zmiennoogniskowe Obiektyw ZUIKO ED 14-42 mm 1:3,5-5,6 Obiektyw ZUIKO ED 40-150mm 1:4,0-5,6 i stałoogniskowy do 50mm helios . Czy mogę je za pomocą adaptera do canona podłączyć![]()