Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Co zrobić z obiektywem?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Podepnij sobie kita do FF.
    Problem polega na tym że korpusy FF posiadają bagnet typu EF a nie EF-S, tak więc "kita" do korpusu FF nie zapniesz (przynajmniej nie w standardowy sposób).
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Cytat:
    Napisał Mariusz.P Zobacz post
    Podepnij sobie kita do FF.
    Problem polega na tym że korpusy FF posiadają bagnet typu EF a nie EF-S, tak więc "kita" do korpusu FF nie zapniesz (przynajmniej nie w standardowy sposób).
    To był sarkazm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Niee no nie porównujmy kita to 17-40L, na początku miałem 400D z kitem, później kupiłem do tego 17-40L i efekt był taki, że kit został w domu na stałe i w końcu poszedł do nowego właściciela wraz z aparatem. To "trochę" inna liga jest. Oczywiście eLa pokazuje na co ją stać dopiero na FF, ale oznacza to tylko tyle, że 400D jest dla niej za słaby...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andy_ Zobacz posta
    Niee no nie porównujmy kita to 17-40L, na początku miałem 400D z kitem, później kupiłem do tego 17-40L i efekt był taki, że kit został w domu na stałe i w końcu poszedł do nowego właściciela wraz z aparatem. To "trochę" inna liga jest. Oczywiście eLa pokazuje na co ją stać dopiero na FF, ale oznacza to tylko tyle, że 400D jest dla niej za słaby...
    Uważam ze jak najbardziej można porownac kita do 17-40. Ma kiepską budowę, słabszy AF, ale pod względem jakość uzyskiwanych zdjęć nie ma się czego wstydzić na cropie

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    To był sarkazm
    Pewności nie mamy.
    EOS + Speedlite

Zablokowany

Domyślnie

Uważam ze jak najbardziej można porownac kita do 17-40. Ma kiepską budowę, słabszy AF, ale pod względem jakość uzyskiwanych zdjęć nie ma się czego wstydzić na cropie
    oczywiscie wlasnosci mechanicznych porownac nie mozna - tutaj c17-40 jest nieporownywalnie lepsza , ale optycznie ?

na aps-c, bo tylko takie porownanie ma sens, pomiary wykazuja identyczne wlasnosci optyczne tego kitowego 18-55 is jak 17-40 !!

Taka obiegowa, czesto spotykana opinia, iz sa to obiektywy optycznie porownywalne , znajduje wiec i potwierdzenie w pomiarach.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiecie, testy testami, obiegowe opinie opiniami... podepnij sobie kita i idź porobić zdjęcia, a później 17-40L i też się przejdź... Jak już napisałem, kita nigdy więcej nie założyłem. No ale to tylko moja opinia, nie tam jakaś "obiegowa", za to poparta własnym doświadczeniem.

W sumie matryca z 5D też jest porównywalna do matrycy w 1Ds, ale czy to znaczy że 1Ds nie jest lepszy? Oczywiście pomijając kiepski AF, brak uszczelnień itp itd w 5D

Poza tym ciężko jest przekonać się do obiektywu czytając fora, trzeba macać....

Dopiero zaczyna Awatar lu5asz

Domyślnie

Ja to bym na Twoim miejscu nie sluchal ze ten obiektyw jest taki czy owaki,tylko porobil nim foty. Naklepiej jak sam sie przekonasz co Ci jest potrzebne.

Domyślnie

kup kita i ciesz się ze zdjęć !

Zawsze gdy pojawia się takie pytanie wypadałoby zadać sobie (autorowi pytania) o jakim budżecie mówimy. Jeśli ktoś kupuje swoje pierwsze lusterko to może się okazać (o ile tak nie jest w większości przypadków) ze wydaje MAX kasy jaką ma. Różnica cenowa między 18-55 a 17-40 to (poprawcie mnie jeśli się mylę) koło 2tys. Dla wielu to przepaść. Zwłaszcza że kolega chce kupić jedno z tańszych body na rynku.

Każdy (no prawie chciałby mieć 200mm, 2.8 i IS2 (pomijam kwestię gabarytów i wagi tej kobyły) ale jakoś ludzie kupują sigmy 70-300 i cieszą się ze mają teleobiektyw...

Ja będę pisał to samo w każdym wątku - kup na początek coś szerokątnego i taniego (jak wspomniany kit) rób zdjęcia, ucz się i nie martw się opiniami niektórych oszołomów. Jak bedziesz miał wolne parę tysięcy (tak tak - tyle kosztuje "zabawa w zbieranie eLek") to kupisz co sobie wymarzysz. Nawet 2 plecaki stałek

P.S. Proponuje kupić jeszcze kiedyś 50mm/1.8 (jak chcesz to wersja 1.4). To będzie dobrze wydane 400zł

Pozdrawiam
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

kit do 450D (tzn 18-55 IS) jest w pelni wystarczajacy dla potrzeb amatorskich. mowie na podstawie tego co widze na zdjeciach 450D + 18-55IS, bo starej wersji kita nie uzywalem nigdy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    Taka obiegowa, czesto spotykana opinia, iz sa to obiektywy optycznie porownywalne , znajduje wiec i potwierdzenie w pomiarach.
    rozdzielczosc to jest mala czesc tematu "wlasnosci optyczne".

co nie zmienia tematu, ze dla przecietnego niezarabiajacego fotografa zakup 17-40 do cropa to rozpusta.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 18-03-2010 o 13:19 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów