Strona 564 z 1000 PierwszyPierwszy ... 64464514554562563564565566574614664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 631 do 5 640 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Ile osob zapytasz tyle odpowiedzi roznych dostaniesz - ja mowie: nie warto

Tylko dlatego ze ja nie mam pojecia jak dzialac z taka ogniskowa. Nawet pomimo
    ff jest czasem za szeroko, a czasem za wasko. Nie chce byc "w sam raz"

Jednak co do optyki - tak, warto, w tej cenie to swietne szklo i przy 1.4 na ff daje dobre efekty. Jezeli ktos lubi te ogniskowa - polecam zdecydowanie.
    Moze sam jeszcze sie kiedys do niej przekonam
    na pytanie czy warto , czy nie nie mozna dac uniwersalnej i jedynie slusznej odpowiedzi. Ostatecznie to nie tylko kwestia preferncji fotograficznych ale i statusu materialnego - a tego przeciez nie znamy

poczynilem 3 proby tym obiektywem na FF
    na 1,4 2,8 5,6

wyraznie slabiej na 1,4 . obiektyw mydli - rysuje soft . spora aberacja ( widac na klamce)

na 2,8 na ff w centrum osiaga praktycznie maximum , jest tutaj fantastyczny , na 5, 6 poprawia sie nadal rozdzielczosc na brzegach.

i zalaczylem 2 wykresy rozdzielczosci w centrum pola w warunkach porownawczych c50d ( zolty ) c5d2 ( niebieski )

nie ma watpliwosci na 1,4 jest wyrazniej slabiej i to widac na zdjeciach.

widac juz na takiej malej wgladowce.
    ( zeby zobaczyc w 100% trzeby zrobic download)

Na 1,4 uzywalne z ograniczeniami/ kompromisem , ale i tak lepiej niz 1,2 w c 50/1,2 L.

Na pewno kupujac ten obiektyw niczego sie nie przeplaca.

na 5,6 24-70L na ff resuje lepiej , ale to nie ma znaczenia gdyz i tak jest b,dobrze.

http://picasaweb.google.at/fotografi...72998217838386

i w prawo 4 nastepne.

osobiscie tego obiektywu uzywam zadko maja zoomy w tym zakresie .
    Ale czasem mozna sie pobawic - twarz we wnetrzach.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

50/1.4 mam, używam i nie narzekam. Szkło ze światłem 1.4 w takiej cenie jest bardzo fajną alternatywą dla Lki która, jak powszechnie wiadomo, do mistrzów obrazka nie należy. Po 2 latach używania nie zauważyłem żeby AF był wolniejszy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    50/1.4 mam, używam i nie narzekam. Szkło ze światłem 1.4 w takiej cenie jest bardzo fajną alternatywą dla Lki która, jak powszechnie wiadomo, do mistrzów obrazka nie należy. Po 2 latach używania nie zauważyłem żeby AF był wolniejszy.
    to juz jest kwestia osobistych oczekiwan i wymagan , a kazdy moze miec inne.

ale wiedzac ze wystarczy przymknac do 2,8 i otrzymamy wspanialy rysunek , o ile to rzeczywiscie nie jest bezwzglednie konieczne warto zrezygnowac z 1,4.

ja uzywam 1,4 b.b rzadko , ale bez zmruzenia oka 2,8 . 2,0 lezy gdziec po srodku.
    Na 1,4 wyraznie jest gorzej na brzegach.

ja w tych przykladach wycialem jednak srodek zdjecia zeby przeszlo w calosci bez redukcji przez picase.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Nie wiem, może moje oczekiwania względem jakości obrazka nie są strasznie wysokie ale używając tego szkła na przesłonach 1.6-2.2 nie mam większych zastrzeżeń. Fakt że akurat ta ogniskowa nie jest moją ulubioną i nie używam często.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyspa Bahama Zobacz posta
    to juz jest kwestia osobistych oczekiwan i wymagan , a kazdy moze miec inne.
    to nie kwestia wymagan i oczekiwan, tylko tego, ze masz kiepski egzemplarz

Domyślnie

sorki ma bardzo dobry tylko wersję 1.8
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    to nie kwestia wymagan i oczekiwan, tylko tego, ze masz kiepski egzemplarz
    Dokładnie. Ja swój wybierałem dość dokładnie, zastanawiałem się też nad 50L. Przy porównaniach znalazłem egzemplarz, który ostrością był przy f/1.4 identyczny z 50L a miał mniejsze aberracje. Kiedyś to już tutaj opisywałem, może któraś wyszukiwarka to jeszcze wyrzuci.
    Jarek

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam 50/1,4 i na 50D ostrość jest dla mnie akceptowalna od 1,8 czy 2,0. Nie miałem do czynienia z 50L ale Sigma 50/1,4 daje znacznie ładniejszy bokeh od Canona 1,4. Niestety poszukiwania dobrze ostrzącej Sigmy nie powiodły się i zakupiłem Canona. Szkło które z tę kasę warto mieć choć ma oczywiście swoje wady w postaci obwarzankowego bokeh i pseudo USM-a. Mnie generalnie nie leży ogniskowa na cropie ale mam nadzieję że po przesiadce na ff będzie lepiej.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Mi też 50mm na cropie "nie leży", za to na FF praktycznie go nie odpinam. Mój C 50/1,4 jest wystarczająco ostry na 1,4, na 1,8 to już zupełna żyleta - nie wiem, może ślepy lub mało wymagający jestem - albo trafiłem bdb sztukę. Na AF nie narzekam, w kategorii "koncert życzeń" chciałbym, żeby mu się mordka nie wysuwała - cóż, jest jaki jest. Ale i tak myślę o Sigmie 50/1,4 - popstrykałem trochę pożyczoną - i faktycznie, obrazek daje duużo ładniejszy (bokeh), a i ostrość jest jeszcze lepsza. Choć różnca w cenie, gabarytach i wadze spora...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Nie wiem skad te narzekanie na temat 50mm f/1.4 - jak dla mnie na 50D idzie uzywac w pelni otwartej, no chyba ze nam mala GO przeszkadza wtedy warto przymknac i i widac poprawe ostrosci ale 1.4 jest do zaakceptowania jak dla mnie (mam 1wszy lepszy egzemplarz kupiony na allegro).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Do oceny ostrosci dodam zdjecia pluszaka na f/1.4 i f/2.8. Zdjecia prosto z puszki - ostrzone na miejsce pomiedzy bialym a brazowym materialem (na srodku zdjecia).
    Jak juz bedziecie mieli 1:1 powiekszenie to zwrocice uwage jak miminalna jest wtedy GO pozniej pomniejszcie tak by sie fotka zmiescila na calym ekranie i wnioski wysuncie sami -jak dla mnie jest bdb
    Ostatnio edytowane przez ElSor ; 22-03-2010 o 13:49 Powód: Automerged Doublepost
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Strona 564 z 1000 PierwszyPierwszy ... 64464514554562563564565566574614664 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów