Strona 514 z 1000 PierwszyPierwszy ... 14414464504512513514515516524564614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 131 do 5 140 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

nie, nie, nie.. to nie jest problem AF Tamrona (w ogóle jestem zadziwiony jak dobre to szkło). Ostrość jest tam gdzie miała być. Zostawmy Tamrona, dla uproszczenia przyjmijmy, że tylko 85-tką cykałem. GO jest różna na FF i cropie, nawet dla tej samej ogniskowej, to jedno, a dodatowo, na FF dla takiego samego kadru użyję dłuższej ogniskowej - co znowu zmniejsza GO. Ja to wiem i rozumiem.
    Chciałem po prostu podzielić sie spostrzeżeniami - i dowiedzieć jak sobie z tym radzicie - czasem robię śluby, ale do tej pory cropem, czy ta płytka GO, będąca domeną FF i zaletą przy portercie, nie jest czasem wadą przy grupowych zdjęciach w gorszym świetle.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    w tym wypadku troche wiecej niz krok

najlepiej miec dwa body, jeden crop i FF, majac 35L mamy od razu 50mm
    W ten sposób kombinując mając body crop i FF oraz 24L i 50L mamy od razu w przybliżeniu 24,35,50 i 85L. A jednak nie jest to popularne wśód fotografów ślubnych rozwiązanie

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    nie, nie, nie.. to nie jest problem AF Tamrona (w ogóle jestem zadziwiony jak dobre to szkło). Ostrość jest tam gdzie miała być. Zostawmy Tamrona, dla uproszczenia przyjmijmy, że tylko 85-tką cykałem. GO jest różna na FF i cropie, nawet dla tej samej ogniskowej, to jedno, a dodatowo, na FF dla takiego samego kadru użyję dłuższej ogniskowej - co znowu zmniejsza GO. Ja to wiem i rozumiem.
    Chciałem po prostu podzielić sie spostrzeżeniami - i dowiedzieć jak sobie z tym radzicie - czasem robię śluby, ale do tej pory cropem, czy ta płytka GO, będąca domeną FF i zaletą przy portercie, nie jest czasem wadą przy grupowych zdjęciach w gorszym świetle.
    Tak jak napisał Czacha GO przy szerokim kącie będzie pomijalna. Twój problem tkwi gdzie indziej. Może w tym, że tamron przy 2.8 ma słabe rogi i wydaję się tobie że ludzie są poza GO? Zawsze możesz zwiększyć ISO i przymknąć obiektyw. Efekt i tak powinien być lepszy niż z 40D

Domyślnie

no przecież GO w FF jest o 1 EV płytsza niż w cropie.
    (przy tej samej przysłonie i skali odwzorowania).

przecież po to kupuje się FF żeby na 1.8 było miodzio rozmycie.

Średni format to jeszcze płycej. Z jakiegoś powodu ludzie kupują te FF.....

SEPARACJA PLANÓW itd.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    W ten sposób kombinując mając body crop i FF oraz 24L i 50L mamy od razu w przybliżeniu 24,35,50 i 85L. A jednak nie jest to popularne wśód fotografów ślubnych rozwiązanie
    bo to nie to samo...... (GO)
    Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 24-02-2010 o 17:43 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    no przecież GO w FF jest o 1 EV płytsza niż w cropie.
    (przy tej samej przysłonie i skali odwzorowania).
    przecież po to kupuje się FF żeby na 1.8 było miodzio rozmycie.
    Średni format to jeszcze płycej. Z jakiegoś powodu ludzie kupują te FF.....
    SEPARACJA PLANÓW itd.
    Ale mając i FF i cropa można kombinować-gdzie potrzeba małej GO i fajnego rozmycia to FF, a jak pożądana jest większa GO to crop-a mimo to nie jest to popularne rozwiązanie

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

hm... a ja jestem ciekaw różnic w obrazku FF+135L a crop+85L? kiedyś się skuszę o takie porównanie ale nie mam kompletu potrzebnych obiektywów...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    hm... a ja jestem ciekaw różnic w obrazku FF+135L a crop+85L? kiedyś się skuszę o takie porównanie ale nie mam kompletu potrzebnych obiektywów...
    85L na cropie przymkniety do 1.6 da mniej wiecej identczny obrazek jak 135L na FF (jesli chodzi o GO)

chociaz 85L bedzie mocniej aberrowac i miec gorsze rogi
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    85L na cropie przymkniety do 1.6 da mniej wiecej identczny obrazek jak 135L na FF (jesli chodzi o GO)

chociaz 85L bedzie mocniej aberrowac i miec gorsze rogi
    i będzie wolniej ostrzyć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    i będzie wolniej ostrzyć.
    w normalnych warunkach, przy obiektach oddalonych o ponad 3 metry bedzie tak samo szybko
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar Jaca9
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zależy co rozumiemy pod słowem szybko.

Strona 514 z 1000 PierwszyPierwszy ... 14414464504512513514515516524564614 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów