Strona 27 z 32 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 314

Wątek: Sigma 30/1.4 czy Canon 28/1.8 - co wybrać?

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SixFeet Zobacz posta
    A na ewentualne śluby też raczej przyda się coś szerszego.
    jak ty myślisz o ślubach to canon. Dobrze by było w reporterce mieć sprawny af co nie ?
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie Dzięki

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Taka różnica to jest jak Canona założysz do pełnej klatki a Sigmę do cropa. W praktyce Canon na cropie jest nieznacznie szerszy od Sigmy.
    Dzięki serdeczne, właśnie coś mi nie grało. Różnica 2mm a w kątach 30stopni?! Dzięki piękne, to ja chyba wezmę...daje nie wiem które
    ---------------------
    Tak mam znajomego, który sprzedaje tego Canona za 1400, ale bez pudełka i papierów. Wątpię żeby był kradziony. To w porządku facet, robi śluby i ma fotolab.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Taka różnica to jest jak Canona założysz do pełnej klatki a Sigmę do cropa. W praktyce Canon na cropie jest nieznacznie szerszy od Sigmy.
    A to niby dlaczego tak twierdzisz. A nie jest przypadkiem tak ,ze taka roznica wystepuje wtedy kiedy zalozysz oby dwa szkla na FF (pomijajac fakt, ze owa sigma jest tylko pod cropa). Czy jest tak, ze skoro sigma dedykowana jest pod cropa to tez kat widzenia podawany jest dla APS-C. W zwiazku z tym kat widzenia canona musi uwzgleniac matryce kropowa. Dobrze rozumuje?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie

Hmm, tyle razy to czytałem:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5477 :
    Sigma 30 mm F1.4 korzysta z głębokiej i wyjątkowo wąskiej osłony przeciwsłonecznej. Jednak pamiętajmy, że jest to obiektyw o rzeczywistym kącie widzenia rzędu 50°, a nie 75° jak u obu konkurentów - dlatego osłona może mieć taki kształt.

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie

-mam opcję kupić gołego Canona bez papierów i gwarancji za 1400
    -Sigmę, dwa lata gwarancji, rok używana za 1450.

Przyjmijmy, że mój sprzedawca po roku używania zapewnia mnie, że AF jest celny. Ostro od pełnej dziury.

Biorąc pod uwagę ceny, które podałem co byście wybrali? Jeśli kąt widzenia Sigmy by mi jednak nie przypasował nie miałbym problemu z jej ew. sprzedażą w takiej cenie jak kupiłem czyli 1450?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A to niby dlaczego tak twierdzisz. A nie jest przypadkiem tak ,ze taka roznica wystepuje wtedy kiedy zalozysz oby dwa szkla na FF (pomijajac fakt, ze owa sigma jest tylko pod cropa). Czy jest tak, ze skoro sigma dedykowana jest pod cropa to tez kat widzenia podawany jest dla APS-C. W zwiazku z tym kat widzenia canona musi uwzgleniac matryce kropowa. Dobrze rozumuje?
    Dokładnie tak - C28 jest dedykowany do FF i wszędzie podawany jest kąt widzenia dla FF.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Dokładnie tak - C28 jest dedykowany do FF i wszędzie podawany jest kąt widzenia dla FF.
    Czyli właściwie jakie jest kąt widzenia na cropie Canona?
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Sigma da Ci lepszy obrazek, Canon lepszy AF. Kąt widzenia będzie praktycznie taki sam (w Canonie ciut szerzej - pomijalna różnica). Ja wziąłbym Sigmę (gwarancja gratis) - wybór należy do Ciebie
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Jakbyś się zdecydował na Sigmę to tego Canona chętnie kupię :P Poluje na to szkło już 2 tygodnie i nigdzie nie ma
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 27 z 32 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów