Wlącze sie do wątku i dodam jeszcze link do ciekawego porównania sampli z Canon-a i Sigmy. Sam mam Sigme 30mm i jakosc na brzegu kadru nie jest rewelacyjna (dlatego pomyslalem ze może warto zmienic na Canona 28mm), ale po tym co zobaczylem z Canon-a jestem chyba zadowolony z Sigmy.
http://www.pbase.com/lightrules/28v30main
Tylko dla portretu brzeg kadru ma znikome znaczenie o ile w ogole ma, ile razy kadrujemy blisko brzegu? Z kolei przy zastosowaniu landszaftowym wraz z wzrostem F rosnie ostrosc, na brzegach rowniez.
Canon jak ktos juz tutaj pewnie nie raz wspomnial ma ta zalete, ze AF w gorszych warunkach w dalszymciagu w pelni sprawny i precyzyjny.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Pozwolę sobie wrzucić 2 foty z Sigmy 30 1.4
Jak dla mnie szkło jest REWELACYJNE. Używałem go na plenerze i dosyć dobrze sprawdziłem. Każdy strzał w punkt, autofokus radził sobie bez zarzutu, głębia przy 1.4 jak widać. Dla mnie to najlepsze szło Sigmy jakie miałem w ręku. A trochę już ich udało mi się przetestować w ramach plenerów Szczecińskiej Migawki. Ja byłem pod bardzo dużym wrażeniem na plus. Na pewno kiedyś zakupię to szkło. Testowano z 40D. Canona 28 nie miałem w ręku.
www.robertjachim.pl - Canon 5D MK I + pasja i chęci
Dla mnie zaleta C28 jest niewatpliwie minimalny dystans do ostrzenia. Jest mniejszy niz w Sigmie. Producent podaje, ze to 20 cm, a tak naprawde to mozna zejsc jeszcze nizej - nawet do 15.
Ja kupilem 28 bo zniechecilem si szukaniem Sigmy z dobrze dzialajacym AF - nie znalazlem niestety. Jestem zadowolony, jednak mysle o przesiadce na 70-200 2.8 dlatego nie wiem czy nie pojdzie pod mlotek![]()
28mm od canona jest przyzwoity. Na pełnej dziurze to raczej setup ratunkowy ale od 2.0 mozna już spokojnie pykać w pomieszczeniach.
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Większość różnic można zobaczyć tutaj
http://www.focalplane.net/canon28sigma30/
Dodatkowo Sigma dedykowali do APC-S, a Canona 28 do FF, wieć pewnie jak ktoś się kiedyś przesiądzie na FF to będzie miał jak znalazł.
Canon FF i słoików kilka
A ja mam 28mkę i baaardzo czesto je podpinam do boty... Na cropie jest naprawdę fajne a pod 5d to już świetne szkło się robi......
i niech ktoś powie że C28 na 1,8 jest słabe to będe gryzł ;]
prosto z puchy tylko pomniejszone nie wyostrzane... oryginalne wygląda dużo lepiej:
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 23-01-2010 o 01:27
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
4 miesiące temu kupiłem Sigme 30mm. Budowa, matriały i wykonanie - perfekcja. Jeżeli chodzi o optyke bardzo mnie pozytywnie zaskoczyła na f1,8 zdjęcia są naprawde bardzo ostre. Jedyny ale bardzo znaczący minus to AF. Może nie jest wolny ale niedokładny. Na przesłonach f1,4/2,8 bardzo często nie trafia a wkońcu po to ten obiektyw kupiłem. Pracowałem z nim na 450d i 40d. Tydzien temu sprzedałem sigme dopłaciłem troche i kupiłem 28f1,8. Może jest troche mniej ostry na pełnej dziurze ale można bezgranicznie ufać bardzo szybkiemu i precyzyjnemu AF. Komfort pracy bardzo wzrósł po przesiadce na Canona. W tej chwili już nie musze korzystać z LV i MF by być pewnym że ostrość jest tam gdzie powinna być.
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2