Ogólnie rzecz biorąc w portrecie strasznie trudno na 450D ustawia się ostrość nawet pomimo potwierdzenia... Chyba pomyślę nad zmianą body albo obiektywu na AF....
Ogólnie rzecz biorąc w portrecie strasznie trudno na 450D ustawia się ostrość nawet pomimo potwierdzenia... Chyba pomyślę nad zmianą body albo obiektywu na AF....
I jak nikt mi nie odpowie?
Witam!
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu, jednak nurtuje mnie sprawa ostrzenia... wiele osób pisało na ten temat, ale w większości były to spekulacje a nie informacje od użytkowników; czy rzeczywiście tak ciężko ostrzyć przy niskich przysłonach (bez potwierdzenia ostrości)? Mam 5DmkII, planuje go używać do portretów-modelki itp.
5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1
Hmm, generalnie kumpel próbował bawić się na 5D z moim Samyangiem no i średnio to wychodziło pomimo większego wizjera. Ale to niepotwierdzone na 100%. Sam jestem średnio zadowolony z ostrzenia na 450D - kilkadziesiąt procent zdjęć (powiedzmy, że połowa) do koszaMoże kwestia wprawy, ale i tak chcę zasiać tutaj ziarno sceptycyzmu.
Pytaj Cichego.
u mnie na 5d2 mniej więcej 75 % trafionych. Na 350d cinko.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Poczekaj na Sigmę 85.
niczego nie zasiewasz.
nie ma szans na dobre wyostrzenie na MF w tego typu aparatch bez pomocy optycznych.
pomierzylem to z ciekawwosci poltora roku temu i tutaj jest wynik.
Twoja opinia jest calkowicie zgodna z wynikami tego pomiaru.
http://picasaweb.google.at/fotografi...29002798187714
Ale piszecie o sytuacji używania tego szkla z przejściówką potwierdzenia ostrości nikon-eos od Cichego, czy ostrzenia na oko, bo nie łapię![]()
Ja pisałem o użytkowaniu tego obiektywu z przejściówką. Cichy zapewne też.