Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Płynność filmu w trybie 24 klatek/sek.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Kinowe hity też kręcą w 24p i jakoś nie szarpią na dużym ekranie.
    nie szarpią, bo w projektorze kinowym jest migawka o cyklu dwu- lub trzykrotnie szybszym w wyniku czego każda klatka wyświetlana jest na ekranie odpowiednio dwa lub trzy razy, przez co obraz pojawia się na ekranie 48 (lub 72) razy na sekundę i nasze oko przy tych szybkościach nie rejestruje już nieciągłości.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    nie szarpią, bo w projektorze kinowym jest migawka o cyklu dwu- lub trzykrotnie szybszym w wyniku czego każda klatka wyświetlana jest na ekranie odpowiednio dwa lub trzy razy, przez co obraz pojawia się na ekranie 48 (lub 72) razy na sekundę i nasze oko przy tych szybkościach nie rejestruje już nieciągłości.
    Idąc tym tropem można powiedzieć że częstotliwość odświeżania monitora to też np. 85Hz

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Idąc tym tropem można powiedzieć że częstotliwość odświeżania monitora to też np. 85Hz
    tu już mi trudno powiedzieć, bo na elektronice się nie znam za bardzo, natomiast w kinie ładnych pare lat przepracowałem "za sterami" projektora (a właściwie dwóch projektorów, bo to się przecież jedzie na zmiany) :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

dokładnie - jest wiele metod do walki z judder-em; osobiscie ja korzytam z http://www.toshiba-av.pl/technologia...own24Hz_-120Hz
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    a po co dla amatora 5d? a co do 24p - niech go nie uzywaja, zamiast pisac ze 'rwie'
    OK, dzieki za odpowiedz... albo cokolwiek to bylo, bo dalej nie wiem (i pewnie nie tylko ja) dlaczego 24 ma byc lepsze niz 30 dla typowego uzytkownika.

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Na komputerze także podczas montażu można skonwertować filmy, by klatki wyświetlane były kilka razy np. do 48 lub 72 fps'ów dodatkowo włączając frame blending zwiększamy dodatkowo płynność.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karakan Zobacz posta
    OK, dzieki za odpowiedz... albo cokolwiek to bylo, bo dalej nie wiem (i pewnie nie tylko ja) dlaczego 24 ma byc lepsze niz 30 dla typowego uzytkownika.
    24 klatki to format filmowy - kto powiedzial ze jest lepszy dla typowego uzytkownika? ja pracuje kamera i moim zdaniem 24p jest genialne... a jesli typowi uzytkownicy nie wiedza z czym go sie je, to niech go nie uzywaja zamiast pisac ze 'rwie'..

niezbedna wiedze mozesz sobie wygooglowac, jesli chcesz pogrzebac w temacie - ale mam wrazenie ze doskonale wiesz o czym rozmawiamy tylko starasz sie wmowic, ze stwierdzilem, ze dla amatora 24p jest lepszy od 30klatek ...

Dopiero zaczyna Awatar JAZ
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karakan Zobacz posta
    30 to masz w NTSC w stanach. W Europie jest 25 PAL i niewielka różnica.
    Filmy kręcone na taśmie filmowej mają szybkość 24 klatki.
    Otwarzając je w 30 kl. przyśpieszasz film o 25% i masz komedię slapstikową.
    CO JEST DLA CIEBIE LEPSZE?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (nie mogłem zacytowac) Napisał gwozdzt:

Ale ty herezje opowiadasz o migawkach kinowych.
    To pewnie i taśma filmowa jest dwa-trzy razy dłuższa.

Księgowy się we mnie buntuje na te głupoty.
    Ostatnio edytowane przez JAZ ; 18-03-2010 o 15:15 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    24 klatki to format filmowy - kto powiedzial ze jest lepszy dla typowego uzytkownika? ja pracuje kamera i moim zdaniem 24p jest genialne... a jesli typowi uzytkownicy nie wiedza z czym go sie je, to niech go nie uzywaja zamiast pisac ze 'rwie'..

niezbedna wiedze mozesz sobie wygooglowac, jesli chcesz pogrzebac w temacie - ale mam wrazenie ze doskonale wiesz o czym rozmawiamy tylko starasz sie wmowic, ze stwierdzilem, ze dla amatora 24p jest lepszy od 30klatek ...
    Przypuszczalem ze wiem, ale jesli tyle osob tak zachwala te 24 to zaczelem miec watpliwosci czy tez moze faktycznie jest w tym cos magicznego. Jak widac nie ma - 30p jest pod kazdym wzgledem lepsze od 24p, tylko nie jest "kompatybilne" z kinem. Czyli jest to cos co ma de facto znaczenie dla pewnie dla setek (no moze pojedynczych tysiecy) uzytkownikow w skali swiatowej. Tyle co nic.
    JAZ - tradycyjny projektor filmowy tak dziala ze wyswietla jedna klatke 2-3 razy i nie ma to nic wspolnego z przesuwem tasmy czy tez jej dlugoscia jak sugerujesz.

Zablokowany

Domyślnie

Różnica między 24 a 25 klatkami na sekundę ma związek również z naszą percepcją. Pokolenie wychowane na "kinie" nie będzie miało trudności ze zrozumieniem o czym mówię.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów